Ic-verpleegkundigen ziek van werkdruk: ‘Dit is een voorproefje van hoe het de komende jaren wordt’
angst en depressieSteeds meer ic-verpleegkundigen hebben last van angst, depressie of posttraumatische stress, blijkt uit onderzoek. En dat zal eerder erger worden dan beter, verwacht Bianca Buurman, voorzitter van beroepsvereniging van verpleegkundigen V&VN: ,,Wat we nu zien is een voorproefje van hoe het in de komende jaren gaat zijn.”
Zeshonderd ic-verpleegkundigen deden in oktober dit jaar mee aan het onderzoek van Radboudumc in Nijmegen en het Rotterdamse Erasmus MC. De bevindingen: vier op de tien verpleegkundigen ervaren klachten als angst, depressie of posttraumatische stress als gevolg van het werk. Een op de drie overweegt te stoppen.
Meer dan de helft van de deelnemende verpleegkundigen heeft bovendien een verhoogd risico op uitval door vermoeidheid gerelateerd aan het werk. ,,Een op de vier ic-verpleegkundigen heeft sinds de Covid-19-pandemie een periode niet kunnen werken, vooral vanwege fysieke of mentale klachten. Een kwart van hen is nu nog steeds niet volledig aan het werk’’, valt te lezen.
Onzekerheid en sentiment
Ook vorig jaar bekeken de onderzoekers hoe het ging met ic-verpleegkundigen. Het aandeel mensen onder hen met mentale klachten en/of werk-gerelateerde vermoeidheid is in die periode toegenomen van 50 procent in 2020 naar bijna 60 procent dit jaar. ,,Het zijn heel zorgelijke cijfers”, zegt Buurman. ,,En het is voor ons ontzettend herkenbaar, in lijn met de signalen die wij krijgen.”
Volgens Buurman spelen onder meer de onzekerheid rond corona en de heftige situaties op de ic een rol - bijvoorbeeld toen familie door de coronamaatregelen niet bij de patiënt mocht komen. ,,Als dat lang voortduurt, leidt dat tot psychische klachten.” Bovendien is ook het sentiment veranderd sinds het begin van corona: ,,Toen stond de hele maatschappij nog achter de zorg: er was heel veel waardering, mensen gingen klappen. Dat is er nu ook niet meer, en dat is moeilijk.”
Daarnaast is de werkdruk hoog, en die wordt alleen maar hoger als meer mensen het vak de rug toekeren. Dat gebeurt al, zegt Buurman: ,,We hebben op verschillende ic’s de cijfers over uitstroom opgevraagd. Tussen de vijf en de twintig procent is afgelopen jaar vertrokken. Door de uitstroom én de grote uitval door ziekte hebben we minder ic-capaciteit. Dat is enorm zorgelijk.” Het verzuim is nu gemiddeld 8 tot 10 procent, en neemt verder toe.
Permanente personeelsschaarste
En de problemen zijn niet opgelost als we van corona af zijn, stelt Buurman. ,,We begonnen de crisis al met een personeelstekort. Er waren 40.000 vacatures in de zorg. Covid-19 kwam daar bovenop.” Meer mensen opleiden moet, maar gaat het probleem niet volledig oplossen: ,,Mensen die nu instromen bij de opleiding zijn pas over 4 jaar klaar, en dan moeten ze nog 1,5 jaar de ic-opleiding volgen. Ik denk dat we in een situatie van permanente personeelsschaarste terecht gaan komen. Je kunt er niet tegenop opleiden.”
Over tien jaar moet 1 op de 3 schoolverlaters kiezen voor een baan in de zorg om aan de door vergrijzing verder toenemende zorgvraag te voldoen, zegt Buurman. Nu is dat 1 op de 7. ,,Dat gaat niet: dan hebben we straks geen leraren meer voor de klas staan, geen politieagenten. We zullen dan maatschappelijke keuzes moeten maken: welke zorg ga je bieden? Dat zal met name in de ouderenzorg en wijkverpleging gaan spelen. Wat we nu zien is een voorproefje van hoe het in de komende jaren gaat zijn.”
Wat we volgens Buurman wel kunnen doen, is de instroom in de zorg - en specifiek, op de ic’s, proberen zo laag mogelijk te houden. ,,Het is geen populaire boodschap, maar ik denk dat een hardere lockdown nodig is. Het aantal besmettingen moet naar beneden. Daarnaast moet er zo snel mogelijk een boostervaccin komen, ook voor het zorgpersoneel.”
Kijk onze video's over de coronacrisis in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ic-artsen in actie voor betere zorg: ‘Er is niets gebeurd om op te schalen, daar worden we wanhopig van’
-
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
De afsluiting van het schooljaar komt eraan, met (voor de basisschool) een avondvierdaagse, afscheidsmusical en barbecue met de klas. Structuurcoach Marleen Gondelach heeft tips om de hectiek van de maand juni te helpen bedwingen. ,,Zeg je ‘nee’ tegen anderen, dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf en je kinderen.” -
Voetballer Quincy Promes vervolgd wegens cocaïnesmokkel
Voetballer Quincy Promes (31) wordt vervolgd voor de invoer van twee partijen van honderden kilo’s cocaïne. De drugs werden in januari 2020 in de haven van Antwerpen onderschept.Amsterdam -
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
Wat veroorzaakt hartaandoeningen, en hoe houd je je hart gezond? Daar gaan meerdere adviezen en wijsheden over rond. Cardioloog Janneke Wittekoek vertelt wat er waar is van zes veelgehoorde stellingen over hartgezondheid. -
PREMIUMUpdate/video
Slachterij legt productie in Apeldoorn stil om vrees voor varkenspest, test valt negatief uit
Varkensslachterij Vion heeft de productie van zijn slachterij in Apeldoorn dinsdagmiddag stilgelegd nadat een karkas kenmerken vertoonde die kunnen duiden op varkenspest. Monsters werden direct naar het veterinair laboratorium in Lelystad gestuurd. De uitslag van de onderzoeken is inmiddels bekend: negatief.Apeldoorn
-
PREMIUMColumn
Wie Twitter vroeger nog weleens gebruikte om een foto van een lief hondje te posten, is al lang weggejaagd
-
-
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
laurens buijs
In opspraak geraakte docent blijft op non-actief bij UvA na wangedrag: ‘Hij is op oorlogspad’
Sociaal wetenschapper Laurens Buijs kan voorlopig niet aan het werk bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). De instelling stelde hem op non-actief vanwege aanhoudend wangedrag en explosieve mails naar zijn collega’s. Buijs spande daar een kort geding tegen aan. Hij zegt dat hij een klokkenluider is en wil daarom beschermd worden. Die zaak heeft hij woensdag verloren.