Volledig scherm
PREMIUM
© Joost Hoving

‘Identiteitspolitiek is het gif dat samenwerken steeds vaker onmogelijk maakt’

ColumnÖzcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.

Een interessant boek van journalist Elma Drayer over identiteitspolitiek, met name aan de linkerkant van het politieke spectrum, zorgde op de zondagochtend, bij omroep WNL, voor turbulente televisie.

Als Thierry Baudet, een andere gast in het programma, het verwijt krijgt dat hij zich eveneens aan het fenomeen bezondigt, ­reageert hij geëxalteerd en wijst hij op de vermeende kletskoek van Drayer – Forum voor Democratie zou een pluriforme partij zijn.

Toch zat hij ernaast. En dat werd op een ironische manier zichtbaar: op sociale media keerden allerlei jongens en meisjes, die verdacht veel op elkaar leken, zich allemaal tegen de vrouw die zoiets had durven beweren.

Ze werd geschoffeerd en weggehoond – zoals we dat inmiddels gewend zijn in onze verschraalde debatcultuur.

  1. Anorexiapatiënte (19) ligt al anderhalf jaar vastgebonden in bed in kliniek

    Anorexiapa­tiën­te (19) ligt al anderhalf jaar vastgebon­den in bed in kliniek

    Een 19-jarige anorexiapatiënte ligt al anderhalf jaar 24 uur per dag vastgebonden in een bed in een Nederlandse ggz-instelling. In een door haar gemaakt filmpje dat het tv-programma Zembla in bezit heeft, laat ze zien hoe ze met een ‘Zweedse band’ rondom haar middel, haar schouders, polsen en voeten gefixeerd ligt. De jonge vrouw, die met sondevoeding in leven wordt gehouden, ligt vast omdat ze een gevaar voor zichzelf vormt.
  2. Al 100 kilometer file door boerenprotest, politie stopt in Den Haag vijftien boeren op weg naar het Binnenhof

    Al 100 kilometer file door boerenpro­test, politie stopt in Den Haag vijftien boeren op weg naar het Binnenhof

    Massa’s boeren stappen vandaag opnieuw op de trekker om te protesteren uit onvrede over stikstofmaatregelen. Er wordt gewaarschuwd voor verkeerschaos in het hele land. ,,Dat het weer een dikke chaos wordt, staat vast.’’ Door de protesterende boeren stond er vanochtend iets voor 06.00 uur al ruim 100 kilometer file. Vooral op de A1, A2, A6 en A28 is het druk. Daar rijden veel trekkers die onderweg zijn naar Bilthoven om actie te voeren bij het RIVM. De boeren gaan later op de dag ook in Den Haag nog demonstreren.