Volledig scherm
© Jaap de Boer

In je wielertenue een koe helpen bevallen: oud-dierenarts Jaap deed zijn plicht

Een bijzonder tafereel zaterdagmiddag in het Berkellandse Noordijk. Terwijl een veehouder bezig was om een jongvolwassen koe tevergeefs te helpen met de bevalling, kreeg hij hulp van een voorbijfietsende dierenarts. „Mijn fietsrondje duurde nu wel wat langer.”

De Noordijkse veehouder Henk Thuinte genoot zaterdag van een ontspannen etentje, terwijl bij zijn buurman Marty Reurink het zweet aan alle kanten uitbrak. Niet alleen vanwege de hitte; een van de jongvolwassen koeien van Thuinte was aan het bevallen. Maar moeder koe was niet bereid mee te werken. „Ook al staken de poten van het kalf al naar buiten, de koe bleef maar rondjes lopen in de wei en wilde niet gaan liggen”, vertelt Reurink.

Voorbijfietsende dierenarts

Jaap de Boer, oud-dierenarts uit Geesteren, kwam toevallig voorbij gefietst en zag wat er gebeurde. Hij zette z'n wielrennersfiets aan de kant en schoot Reurink te hulp. Een boer en een dierenarts konden elkaar hier, op het moment suprême, perfect aanvullen. „Ik was blij dat Jaap net langskwam en wilde helpen”, blikt Reurink terug. „Je hoeft niks uit te leggen en je weet meteen hoe je elkaar helpt.”

Noaberplicht

Voor De Boer duurde zijn fietsrondje door Duitsland en de Achterhoek wat langer, maar de voormalig dierenarts is blij dat hij zijn ‘noaberplicht’ heeft gedaan. „Marty als buurman en ik als noaber uit buurdorp Geesteren”, vertelt hij.

Moeder en kalf maken het trouwens goed. „Toen het kalf ter wereld kwam, had het geen idee wat zich daarvoor allemaal had afgespeeld”, lacht Reurink.

Volledig scherm
© Jaap de Boer
  1. Petitie tegen afsnijroute voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Petitie tegen afsnijrou­te voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Iets meer dan 3250 mensen hebben een online petitie getekend tegen de plannen om Formule 1-teams van Noordwijk over het strand naar het circuit bij Zandvoort te laten reizen. Drie teams zullen in Noordwijk logeren tijdens de Dutch Grand Prix begin mei. Het college van Noordwijk is bereid het vervoer over het strand onder voorwaarden mogelijk te maken, zodat ,,de supersterren van de Grand Prix nergens in een file komen vast te staan".
  2. Speelfilm Suriname en het coronavirus in de Ochtend Show to go

    Speelfilm Suriname en het coronavi­rus in de Ochtend Show to go

    Acteurs Rodney Lam en Rosita Dameri zijn morgen te gast in De Ochtend Show to go en zullen meer vertellen over het succes van de nieuwe film Suriname. Voorzitter Jurgen van der Hel van JOB MBO praat ons bij over de groeiende vraag naar mbo’ers op de arbeidsmarkt, met aanvullend commentaar van voorzitter van de MBO Raad Frank van Hout. De show wordt gepresenteerd door Manuel Venderbos en is vanaf 07:30 uur live te zien in onze app en op de site.