Protest van Oeigoeren op de Dam in Amsterdam. Ze demonstreren tegen het feit dat het voor de moslimminderheid in het westen van China bijna onmogelijk is om hun godsdienst en cultuur uit te dragen.
Volledig scherm
PREMIUM
Protest van Oeigoeren op de Dam in Amsterdam. Ze demonstreren tegen het feit dat het voor de moslimminderheid in het westen van China bijna onmogelijk is om hun godsdienst en cultuur uit te dragen. © Hollandse Hoogte / Ramon van Flymen

Informant worden? 'Als je weigert, kun je je familie als dood beschouwen’

China heeft een lange arm als het gaat om het in het in toom houden van Oeigoeren. Soms haalt die arm dreigend uit naar de ruim een miljoen Oeigoeren die inmiddels buiten China leven, ook naar degenen die in Nederland verblijven.

Tot in Nederland wordt dat gevoeld, blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Oeigoerse vluchtelingen hier vertellen te worden gevolgd, afgeluisterd, geïntimideerd en soms regelrecht bedreigd. Niet zelden wordt de behandeling van achtergebleven familieleden in Xinjiang ingezet als drukmiddel.

 1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
  PREMIUM

  Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

  Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”
 2. Webwinkels verdienen grof geld met alternatieve ‘anti-coronavaccins’: beschermstenen en aurasprays
  video

  Webwinkels verdienen grof geld met alternatie­ve ‘an­ti-coronavac­cins’: bescherm­ste­nen en aurasprays

  Alternatieve genezers en kwakzalvers zien hun omzetten momenteel stijgen door de verkoop van middelen die zouden beschermen tegen het coronavirus of helpen bij het herstellen van een Covid 19-besmetting. Dat concludeert Voxpop- en Ochtend Show to go-presentator Roel Maalderink (28) na telefonische gesprekken met meerdere aanbieders. Vooral brokjes van de steensoort shungiet en zogenoemde auraspray blijken niet aan te slepen. ,,Levensgevaarlijk die handel.”