Volledig scherm
PREMIUM
Ongeregeldheden bij de intocht van Sinterklaas in Eindhoven vorig jaar. Pro-Pietbetogers gooiden eieren naar een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet. © ANP

Intocht Sinterklaas: niet alleen spannend voor kinderen

Ook dit jaar gaat het in de week voor Sinterklaas aankomt weer meer over doodsbedreigingen, demonstratievakken en roetveegpieten, dan over pepernoten, cadeautjes en Amerigo. Waar zijn zaterdag de (grootste) brandhaarden op het slagveld van Sinterklaas?

Het goede nieuws: voor het eerst in jaren lijkt er bij de landelijke intocht van Sinterklaas geen vrees voor een grote clash tussen activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en Pro-Pieten. Nu omroep NTR definitief heeft gekozen voor de roetveegpiet, hebben de activisten van KOZP besloten niet bij de landelijke intocht te demonstreren. Apeldoorn, waar Sinterklaas zaterdag om 12.00 uur aankomt, heeft wel demonstratievakken klaargezet voor drie pro-pietdemonstraties. Wie daar precies komen opdagen en wat hun plannen zijn, is nog de vraag. Garanties dat het rustig blijft in Apeldoorn zijn er allerminst.