Volledig scherm
PREMIUM
Ongeregeldheden bij de intocht van Sinterklaas in Eindhoven vorig jaar. Pro-Pietbetogers gooiden eieren naar een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet. © ANP

Intocht Sinterklaas: niet alleen spannend voor kinderen

Ook dit jaar gaat het in de week voor Sinterklaas aankomt weer meer over doodsbedreigingen, demonstratievakken en roetveegpieten, dan over pepernoten, cadeautjes en Amerigo. Waar zijn zaterdag de (grootste) brandhaarden op het slagveld van Sinterklaas?

Het goede nieuws: voor het eerst in jaren lijkt er bij de landelijke intocht van Sinterklaas geen vrees voor een grote clash tussen activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en Pro-Pieten. Nu omroep NTR definitief heeft gekozen voor de roetveegpiet, hebben de activisten van KOZP besloten niet bij de landelijke intocht te demonstreren. Apeldoorn, waar Sinterklaas zaterdag om 12.00 uur aankomt, heeft wel demonstratievakken klaargezet voor drie pro-pietdemonstraties. Wie daar precies komen opdagen en wat hun plannen zijn, is nog de vraag. Garanties dat het rustig blijft in Apeldoorn zijn er allerminst.

 1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.
 2. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.