Inwonersaantal Nederland bijzonder sterk gestegen in eerste helft 2022, vooral door immigratie
Het aantal inwoners van Nederland is in de eerste zes maanden bijzonder sterk gegroeid. Dat komt vooral door immigratie, onder meer van vluchtelingen uit Oekraïne.
In het eerste halfjaar van 2022 steeg het aantal inwoners van Nederland met bijna 120.000, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is vrijwel evenveel als de bevolkingsgroei in de eerste helften van 2018, 2019, 2020 en 2021 bij elkaar. Het komt overeen met de totale bevolking van een gemeente als Maastricht, Ede of Dordrecht.
Nederland telde begin januari bijna 17,6 miljoen inwoners. Begin juli woonden ruim 17,7 miljoen mensen in Nederland.
Aantal immigranten
Van januari tot en met juni werden ongeveer 81.100 baby’s geboren, gingen circa 84.200 mensen dood en emigreerden zo’n 72.300 mensen uit Nederland. Die aantallen zijn allemaal redelijk stabiel.
De enige verandering is te vinden in het aantal immigranten. In de eerste helft van het jaar verhuisden ongeveer 195.200 mensen naar Nederland, tegen zo’n 93.600 in dezelfde maanden een jaar eerder. De meeste immigranten komen uit Oekraïne. Daarna volgen Syrië, Turkije, India en Polen.
In april, mei en juni zijn meer mensen overleden dan er werden geboren. Dit betekent dat de zogeheten natuurlijke aanwas negatief was. Volgens het CBS is dit in een tweede kwartaal maar één keer eerder gebeurd. In april, mei en juni 2020 waren er meer sterfgevallen dan geboortes door de eerste golf van het coronavirus.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUMreportage
Natalia en haar kinderen keren terug naar Kiev: ‘Mijn leven is op z’n kop gezet’
We reisden samen met 55 Oekraïners en een kat met de bus naar Kiev. Bijna veertig uur in een bus vol met mensen wier levens al vijf maanden op hun kop staan. De een keert definitief terug naar zijn stad, de ander tijdelijk. ‘De oorlog bepaalt de richting van ons leven.’ -
1587 arrestaties
Straffeloos A12 bezetten leidt tot frustratie bij politie: 'Dan zijn we dus niet meer nodig’
Binnen de politie is grote frustratie ontstaan over het feit dat het blokkeren van de A12 in Den Haag zonder strafrechtelijke consequenties blijft. Het Openbaar Ministerie heeft besloten om de bijna 1600 aangehouden klimaatactivisten niet te vervolgen vanwege het ‘vreedzame karakter’ van de de demonstratie. ,,Dan hoeven we de volgende keer niet op te komen draven”, klinkt het cynisch uit de mond van een politieagent.Den Haag -
Aantal immigranten flink gestegen: meer kenniswerkers en vluchtelingen
Het aantal mensen dat naar Nederland immigreert, ligt weer vrijwel op het niveau van voor de coronapandemie. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over 2021.
-
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
-
-
PREMIUM
Sjoerd knipt daklozen gratis: ‘Ik draag geen handschoenen, ik wil laten zien: ik ben niet vies van je’
Veel mensen zullen het gevoel herkennen: dat je na een fris geknipte coupe weer lekker in je vel zit. Maar als je daar geen geld voor hebt — omdat je die 50 euro hard nodig hebt om de hele week eten op tafel te zetten — wordt dat lastig. Sjoerd de Vries knipt mensen die dat nodig hebben daarom gratis. ,,Je ziet de opluchting, de blijheid in hun ogen.‘’Rotterdam -
Met video's
Nabestaanden Bas van Wijk over 11,5 jaar cel voor Samir el Y: ‘Dat er nog half jaar af gaat is niet uit te leggen’
Samir el Y. krijgt 11,5 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het op klaarlichte dag doodschieten van Bas van Wijk in recreatiegebied De Oeverlanden in Amsterdam op 8 augustus 2020. Daarmee krijgt hij in hoger beroep een zwaardere straf dan de 9 jaar en tbs die hij in 2021 van de rechtbank kreeg. Volgens het gerechtshof Amsterdam was er wel degelijk sprake van gekwalificeerde doodslag, oftewel: Samir schoot omdat hij een horloge wilde stelen.