Irritaties lopen opnieuw hoog op bij verhoor kroongetuige in Marengo-procres
De gemoederen liepen vanmiddag hoog op tijdens een nieuw verhoor van kroongetuige Nabil B. in het liquidatieproces Marengo. Centraal stond de vraag waarom de kroongetuige in januari 2017 besloot over te lopen naar justitie, en hoe betrouwbaar zijn verklaringen zijn.
De dag begon in de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam Osdorp nog een beetje vrolijk. Advocaat Nico Meijering en Nabil B. feliciteerden elkaar met hun verjaardag, beide heren mochten zondag een extra kaarsje uitblazen. De vriendelijkheden verdwenen daarna als sneeuw voor de zon. Meijering en zijn collega Christian Flokstra kregen de gelegenheid om de kroongetuige te bevragen namens hun cliënt Mohammed Razzouki, een van de hoofverdachten in het liquidatieproces. Razzouki en de kroongetuige waren voordat Nabil B. kroongetuige werd goede vrienden. Wat volgde was een spervuur aan vragen en stekeligheden over en weer.
Nabil B. heeft tijdens eerdere verhoren meermaals verklaard dat hij in januari 2017 betrokken raakte bij de vergismoord op Hakim Changachi, en dat hij klem kwam te zitten. Enerzijds wist die familie al snel van zijn betrokkenheid, anderzijds wilde Ridouan Taghi (volgens het OM en Nabil B. verantwoordelijk voor de moord) dat Nabil B. zijn mond zou houden. Ook zei hij dat hij erachter kwam dat Taghi hem wilde laten opruimen, waarop hij de beslissing nam om bij politie en justitie open kaart te spelen. Ondanks die risico’s voerde Nabil B. met familieleden van Hakim Changachi gesprekken waarin hij aangaf dat de moord was uitgevoerd in opdracht van Taghi.
Leugen
Voor de advocaten was dat moeilijk te begrijpen. Waarom deed de kroongetuige dat? ,,Ik kon er niet mee leven, dat zij door een hel gingen en dat ik een leugen in stand hield.” Op verzoek van Taghi had de kroongetuige namelijk eerst geprobeerd de moord in de schoenen van een andere groepering te schuiven, maar dat weigerde de familie te geloven. Volgens de kroongetuige schrok zijn gesprekspartner ervan toen hij hoorde dat Taghi betrokken was. ,,Zij kenden de reputatie van Taghi.”
Ook wilden de advocaten graag weten of de kroongetuige wist wat voor een traject er zou volgen op het moment dat hij zich bij de politie had gemeld. Die zei dat het de bedoeling was dat de verklaringen in de kluis gingen, en dat pas ruim een halfjaar later duidelijk werd dat er mogelijk sprake zou zijn van een kroongetuigedeal. Ook dat ging er bij de advocaten maar moeilijk in. ,,Blijft u dat nou echt beweren, dat u er geen idee van had dat de verklaringen zouden kunnen leiden tot de rol waar u nu inzit? U had topadvocaten. En die hebben u niet uitgelegd wat het traject zou kunnen zijn?”
‘Wegwerpgebaar’
Aan het einde van de middag zakte de sfeer in de Bunker tot een dieptepunt. Onno de Jong, een van de raadsmannen van de kroongetuige, meende dat hij Meijering ‘een wegwerpgebaar’ had zien maken toen er over de vermoorde advocaat Derk Wiersum werd gesproken. ,,Die ergernis moet er bij mij even uit”, zei De Jong. De rechtbankvoorzitter zei dit niet gezien te hebben, en ook Mohammed Razzouki zei dat het onzin was. Meijering reageerde furieus op de vraag van De Jong. ,,De media luistert mee, meneer De Jong.”
De laatste vragen van het verhoor waren voor Mohammed Razzouki, die zei ‘twaalf kantjes met vragen’ te hebben voor de kroongetuige. ,,Had de kroongetuige schulden toen hij zich liet aanhouden?” was de vraag. ‘Verschoningsrecht’, reageerde de kroongetuige. ,,Had je geen schulden bij mij?” vroeg Razzouki. ,,Nee”, zei de kroongetuige. Ook zei hij dat hij geen schulden had bij een gezamenlijke vriend die hem geld zou hebben geleend tijdens een vakantie in Marokko. De officier van justitie zei niet te zien wat de relevantie is van de vragen. Razzouki: ,,Ik ken hem, ik weet hoe ik hem moet ondervragen. Hij wil gewoon geen antwoord geven.”
Komende vrijdag gaat het proces verder met een regiezitting.
Lees hieronder het verslag van onze misdaadverslaggever Yelle Tieleman terug.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMNIEUWE INFORMATIE
Taghi feestte in Dubai en Nederland wist dat veel eerder dan gedacht
Maandag verschijnt Ridouan Taghi (43) voor het eerst voor de rechter. Hoe werd Nederlands meest gezochte crimineel gevangen? Uit een precieze en opmerkelijke reconstructie, op basis van nieuwe dossierstukken, blijkt dat de politie al veel eerder dan gedacht wist dat hij in Dubai uithing. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
Grote inhaalslag voor de horeca, maar prijs biertje blijft stijgen
De horeca herstelt zich in razend tempo van de afgelopen twee coronajaren. ING spreekt zelfs van ‘op volle kracht vooruit’ in een nieuw rapport. De sector is komend jaar alweer terug op pre-coronaniveau, is de verwachting. Ondertussen stijgt de prijs van een biertje door. -
OM: ‘Commando gelinkt aan Taghi verhandelde meer dan duizend wapens’
De opgepakte commando die wordt gelinkt aan het netwerk van Ridouan Taghi verhandelde volgens het Openbaar Ministerie meer dan duizend wapens of onderdelen daarvan. Ook zou hij 260 kilo cocaïne hebben gesmokkeld en geheime informatie over het Korps Commandotroepen en zijn collega’s hebben gedeeld.
-
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
PREMIUMRECONSTRUCTIE
Taghi bouwde jarenlang imperium op in Holleeder-jaren en de politie merkte niks
Hoe kon Ridouan Taghi zo machtig worden, zonder dat de opsporingsdiensten hem in de gaten hadden? Reconstructie van de opkomst van een topcrimineel, die profiteerde van de aandacht voor anderen. -
Loonsverhoging KLM is volgens bonden sigaar uit eigen doos
Luchtvaartmaatschappij KLM verhoogt alsnog alle lonen voor haar medewerkers. Nadat in coronatijd afgesproken loonsverhogingen werden bevroren vanwege de noodhulp die het bedrijf ontving, krijgen KLM’ers er nu 5 procent bij.