Volledig scherm
Is deze foto te naakt? Facebook vindt van wel en besloot gisteren de Facebookpagina van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam offline te halen. © Nederlands Fotomuseum / © Ed van der Elsken

Is deze foto te naakt? Facebook vindt van wel en haalt Nederlands Fotomuseum offline

Een liggende naakte vrouw, haar borsten in de volle zon, een hand die haar vagina bedekt, gefotografeerd door de bekende fotograaf Ed van der Elsken. Te naakt voor sociale media? Facebook vindt van wel en besloot gisteren de Facebookpagina van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam offline te halen. 

Het Rotterdamse museum plaatste de foto ter promotie van de nieuwe tentoonstelling Lust for Life. Vermoedelijk vindt Facebook de foto in strijd met het beleid omdat die als te bloot of te aanstootgevend is beoordeeld.

Museumdirecteur Birgit Donker is verontwaardigd door de actie van Facebook. Volgens haar maakt bloot ‘onherroepelijk een onderdeel uit van de jaren 60 en 70’. ,,Foto’s van zo’n groot fotograaf zouden nooit gecensureerd mogen worden op een platform als Facebook, zoals geen enkel ander kunstwerk geweerd zou mogen worden wegens naaktheid’’, zegt de directeur.

Quote

Je kan Facebook niet zomaar even bellen om te vragen hoe het zit

Birgit Donker, museumdirecteur

Zijn het de tepels, haar naakte dijbeen, of de enkele hand voor de vagina? ,,Het is ons een raadsel waarom Facebook deze foto als aanstootgevend beschouwt’ zegt Donker. ,,Je kunt Facebook niet zomaar even bellen om te vragen hoe het zit.” Facebook heeft een streng beleid op het tonen van naakt of aanstootgevende beelden. Het bedrijf maakt volgens haar vaak een uitzondering voor foto’s van schilderijen, beelden of andere kunst waarop naakte figuren zijn te zien. Het museum zegt zonder enige twijfel te durven stellen dat de fotografie van Ed van der Elsken onder de uitzondering valt. ,,Dit moet om een vergissing gaan. We rekenen erop dat Facebook dat erkent", zegt Donker. 

Mark Zuckerberg

Het is volgens Donker niet voor het eerst dat musea door Facebook worden gecensureerd. Onder meer de pagina's van Vlaamse musea werden offline gehaald nadat ze promotie maakten voor hun tentoonstellingen van de kunstschilder Rubens, bekend van zijn schilderijen van wulpse vrouwen. De museumdirecteuren stuurden toen een aangetekende brief naar Facebookbaas Mark Zuckerberg met het verzoek de pagina's weer online te halen. De Rotterdamse museumdirecteur hoopt dat niet zo ver hoeft te komen. 

Ook het Rijksmuseum Twenthe werd slachtoffer van het naaktverbod van Facebook. Beeldmateriaal van het museum werd vorig jaar herhaaldelijk geweigerd.

In een schriftelijke reactie laat Facebook weten dat het platform inderdaad 'de weergave  van naaktbeelden en seksuele handelingen’ beperkt. ,,Sommige mensen in onze community kunnen gevoelig zijn voor dit soort inhoud.” Voor foto’s van schilderijen, beelden of andere kunst die naakte figuren afbeelden, is echter een uitzondering gemaakt. Waarom het fotomuseum in Rotterdam dan toch offline is gehaald, blijft onduidelijk. Het is nog onbekend óf en wanneer de pagina weer online komt. 

  1. Inzamelingsactie om vermiste Diana te vinden: We willen afscheid kunnen nemen
    PREMIUM
    video

    Inzame­lings­ac­tie om vermiste Diana te vinden: We willen afscheid kunnen nemen

    Mensen die hun geliefde kunnen begraven. Mariola en Edward Schmitz uit Goes zijn er stiekem jaloers op. Hun dochter Diana is al vermist sinds 13 januari, de dag dat ze vermoedelijk van de Zeelandbrug sprong en de dood vond in het ijskoude water. Haar lichaam is nooit gevonden en dat is voor het gezin onverteerbaar. Met een inzamelingsactie, die vandaag is gestart, hopen ze geld in te zamelen om haar te vinden. ,,Wij willen kunnen rouwen.”