Jan Terlouw Essay
Volledig scherm
PREMIUM
Jan Terlouw Essay © Rob Voss / Bewerking: Loeke Koetsier, de Stentor

Jan Terlouw: Ik zie nog de tranen van mijn moeder

,,Toen Nederland op 10 mei 1940 werd overvallen door het Duitse leger, was ik 8 jaar. Maar ik heb er een levendige herinnering aan. Het bombardement op Rotterdam, waar vrienden woonden. Vervolgens na vijf dagen het bericht dat ons land had gecapituleerd. Ik zie mijn vader nog zitten met zijn hoofd in zijn hand, ik zie nog de tranen in de ogen van mijn moeder. De zorg om de jongens uit het dorp die in het leger zaten, en van wie niet was gehoord of ze ongedeerd waren. Het is een maat voor het belang van de gebeurtenissen dat een 88-jarige zich dat 80 jaar later nog zo goed kan herinneren.

 1. LIVE | ME in actie tegen boeren bij distributiecentrum Sneek, meerdere arrestaties
  met video

  LIVE | ME in actie tegen boeren bij distribu­tie­cen­trum Sneek, meerdere arresta­ties

  Vooral de supermarkten lijken tot nu toe de dupe te zijn van de boerenprotesten van vandaag. Door het hele land zijn vandaag enkele tientallen distributiecentra geblokkeerd, sommige mogelijk nog ‘dagenlang’, zeggen de boeren zelf. Dat heeft gevolgen voor versproducten in de supermarkt. Ook zijn in de loop van de dag meerdere wegen versperd door tractoren. Volg hier het laatste nieuws over de boerenprotesten in ons liveblog.
 2. Universiteit Maastricht maakt drie ton ‘winst’ op teruggevonden losgeld voor hackers

  Universi­teit Maastricht maakt drie ton ‘winst’ op teruggevon­den losgeld voor hackers

  De Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie hebben een deel van het losgeld teruggevonden dat de Universiteit Maastricht in 2019 aan criminele hackers betaalde. De cryptomunten in kwestie zijn dankzij een gelukkige timing meer waard geworden. Daarom krijgt de universiteit een half miljoen euro terug, terwijl het indertijd bijna 200.000 euro aan losgeld betaalde. Dat blijkt uit een reconstructie van de Volkskrant.