Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © ANP

Je kind niet vaccineren? Minder kinderbijslag!

Ouders die weigeren hun kind te laten vaccineren, moeten gekort worden op hun kinderbijslag. Als het aan Ruud Coolen-Van Brakel, voorzitter van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM), ligt komt die mogelijkheid er. ,,Het niet laten inenten van kinderen moet consequenties hebben," zegt hij tegenover EenVandaag.

De opvallende oproep van de bestuurder is het gevolg van een dalende vaccinatiegraad in ons land. Steeds meer ouders laten hun kind niet inenten tegen ziektes als bof, mazelen of rode hond. Hierdoor is de vaccinatiegraad in sommige steden gedaald tot onder de negentig procent. Een percentage dat een bedreiging vormt voor de volksgezondheid.

Volgens Coolen-Van Brakel is de daling deels te danken aan onjuiste informatie op het internet. ,,Er gaan ongelooflijk veel indianenverhalen rond over hoe gevaarlijk vaccineren zou zijn voor kinderen op internet. Daar moet de overheid echt veel krachtiger tegen in gaan”. 

Maatregelen

Ook BOinK, de vereniging voor ouders in de kinderopvang, pleit voor verregaande maatregelen om de dalende vaccinatiegraad te keren. Het IVM stelt dat er een boetesysteem moet komen voor ouders die hun kinderen weigeren te laten vaccineren en vereniging BOinK vindt dat het ouders verplicht moet worden om te melden of hun kind is ingeënt als het naar de kinderopvang gaat.

Overigens is zijn suggestie voor het korten op kinderbijslag niet geheel nieuw. In Australië is deze regel al van kracht. In veertien Europese landen is er sprake van een vaccinatieplicht.