Jihadist Samir A. opnieuw opgepakt voor terrorismeverdenking: ‘Hij wilde alleen kinderen in nood helpen’
De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft eind juni de bekende jhadist Samir A. uit Rotterdam aangehouden. De 33-jarige man wordt negen jaar na zijn vrijlating verdacht van terrorismefinanciering. Advocaat Tamara Buruma bevestigt de aanhouding na berichtgeving door NRC. Ze ontkent dat haar cliënt iets strafbaars heeft gedaan. ,,Er is geen enkel bewijs dat mijn cliënt terreurorganisaties heeft ondersteund. Hij heeft alleen vrouwen en kinderen in Syrië die in grote nood zijn geholpen.”
De FIOD vermoedt dat de 33-jarige man geld aanneemt van familieleden en bekenden van vrouwen, die –al dan niet met een echtgenoot en minderjarige kinderen- naar het Midden Oosten zijn gereisd om deel te nemen aan de gewelddadige Jihad.
Een aantal van hen verblijft nu in kampen. Het geld zou aan de vrouwen in het Midden Oosten zijn verstuurd via een andere verdachte, die zich vermoedelijk bezighoudt met witwassen. Volgens de advocaat van A. was het geld voor vrouwen en kinderen in kampen in Koerdisch gebied. ,,Hij heeft ze geld, eten en medicijnen gestuurd. Er is nooit geld naar IS gegaan”, zegt Buruma. Dinsdag beslist de rechter of het voorarrest van de twee verdachten wordt verlengd.
Geld sturen aan jihadgangers wordt gezien als het financieren van terrorisme. A. ziet dat anders, zei hij vorig jaar in NRC. „Als je weet dat kinderen ergens dood gaan van de honger, dan help je. Mensen die níet helpen, díe zouden strafbaar moeten zijn!”
Doorzoekingen
De FIOD doorzocht op de dag van de arrestatie vier woningen en één bedrijfspand in de regio Rotterdam. Vorige week dinsdag doorzocht de FIOD nog een woning in de provincie Noord-Holland. Er zijn gegevensdragers, administratie en enkele duizenden euro’s contant geld in beslag genomen. De afgelopen weken heeft de FIOD ook familieleden van de uitgereisde vrouwen gehoord.
De Nederlandse overheid wil met een brede integrale aanpak terrorisme voorkomen en bestrijden. ,,Als onderdeel van die aanpak wordt terrorismefinanciering bestreden door de overheid. Ook al neem je zelf niet deel aan gewapende strijd, dat maakt niet dat je schone handen hebt”, laat het OM in een verklaring weten.
Samir A. zit overigens niet in alle beperkingen in de gevangenis. Dat betekent dat hij gewoon contact met de buitenwereld mag hebben.
Voorbereiden aanslag
Samir A. werd in 2006 veroordeeld tot gevangenisstraffen van 4 en 9 jaar door respectievelijk het hof Amsterdam (2007) en het hof Den Haag (2008) voor het voorbereiden van een (terroristische) aanslag. Mogelijke doelwitten waren onder meer het Binnenhof in Den Haag en de geheime dienst AIVD.
Als lid van de Hofstadgroep kreeg Samir A. landelijke bekendheid. In die hoedanigheid bezocht hij huiskamerbijeenkomsten met Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. De politie arresteerde A. in 2005 op verdenking van het beramen van aanslagen, samen met andere leden van de Hofstadgroep.
Bij de doorzoeking van zijn woning werd een afscheidsvideo gevonden. Daarop gaf Samir A. aan dat hij een aanslag had gepleegd. toen twee derde van zijn straf erop zat. A. werd in 2013 vrijgelaten, toen tweederde van zijn straf erop zat.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wie wilde 'gangmaker' Rodney (44) dood hebben? 'Hij verdiende het niet om zo dood te gaan’
In het huis van de in februari doodgeschoten Rodney Mijnals is na de moord een hoeveelheid drugs aangetroffen. De politie houdt er rekening mee dat de 44-jarige Amsterdammer actief was in de drugshandel en daarmee in de problemen is gekomen. Een conflict in de relationele sfeer wordt echter ook niet uitgesloten, zo werd gisteravond duidelijk in Opsporing Verzocht. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUM
Glutenvrij uit eten? Twee derde restaurants informeert gasten verkeerd, honderden boetes van NVWA
400.000 Nederlanders met een voedselallergie lopen gevaar nu ruim de helft van de horeca, winkeliers en supermarkten niet goed vermeldt of gerechten allergenen en gluten bevatten. Dat constateert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van ruim vijfduizend inspecties. -
PREMIUM
Hondsbrutale vrouw jat auto van brug in garage: ‘Je gelooft het niet zonder de video’
Op klaarlichte dag een auto gestolen van de brug in de garage. Terwijl de monteur nog geen 3 minuten weg was om een pen te pakken uit zijn kantoor. Het overkwam garagehouder Gerard Gerritsen uit Apeldoorn maandag. Hij is compleet ondersteboven van het voorval. Even dacht hij nog dat iemand een grapje had uitgehaald.,,Maar nee, hij was echt weg.’ -
PREMIUMCrowdfunding
Familie van ex-speler Jong Vitesse wil Spaanse politie aanklagen na klifdrama: 'Video niet door ons gelekt’
De familie van de op Mallorca omgekomen Arnhemmer Mourad Lamrabatte (31) beraadt zich op juridische stappen tegen de Spaanse autoriteiten nadat een video van het klifdrama uitlekte op internet. Broer Ibrahim is ervan overtuigd dat de Spaanse politie het schokkende filmpje heeft gelekt aan Spaanse media. ,,Het is ongelooflijk dat je na zo’n vreselijk incident nog een trap na krijgt van de politie. We zijn in shock.”
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUMschietpartij texas1
Tieners VS radicaliseren makkelijker: ‘Weinig feedback op hun gedrag’
Wederom heeft een tiener op een Amerikaanse school een bloedbad aangericht. Wat bezielt deze jongeren in de VS? Ze zijn van nature niet radicaler dan Nederlandse adolescenten, maar krijgen veel meer de gelegenheid om uit de bocht te vliegen, aldus expert Jelle Jolles. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?