Jihadisten ook steeds vaker vervolgd voor oorlogsmisdrijven
Europese jihadisten die terugkeren uit het strijdgebied in Syrië en Irak worden in toenemende mate niet alleen vervolgd voor hun lidmaatschap van IS, maar ook voor oorlogsmisdrijven als plunderingen en het inzetten van kindsoldaten. Ook het Nederlandse OM ‘is daarop aan het focussen’.
Delen per e-mail
Het extra vervolgen voor oorlogsmisdrijven kan leiden tot celstraffen die jaren hoger uitvallen. ,,Het verhoogt de kans dat er gerechtigheid wordt gedaan aan de slachtoffers”, zo stelt Eurojust, de Europese samenwerking van Openbaar Ministeries, in een rapport dat vandaag verschijnt.
Teruggekeerde Syriëgangers worden in Europa vaak alleen vervolgd voor het lidmaatschap van een terroristisch organisatie als IS of het aan al-Qaeda gelieerde Jabhat al-Nusra. In Nederland levert dat mannen vaak zo’n vijf of zes jaar cel op, vrouwen moeten twee tot drie jaar zitten. Die straffen zijn relatief laag, omdat justitie doorgaans niet kan bewijzen dat de jihadisten ook daadwerkelijk hebben deelgenomen aan gevechten of andere specifieke misdrijven hebben gepleegd.
Eurojust schrijft nu dat in toenemende mate de terugkeerders wel worden vervolgd voor misdrijven die hen persoonlijk zijn aan te rekenen. Voorlopig gaat het om zo’n twintig zaken in vijf verschillende landen. Na het vallen van het kalifaat, vorig jaar maart, komt er langzaamaan meer informatie beschikbaar. Onderzoek in Syrië zelf is echter nog vrijwel onmogelijk.
Plunderen en slavernij
In Duitsland lopen nu meerdere zaken tegen teruggekeerde IS’ers die in Syrië en Irak Jezidi-vrouwen en kinderen als slaven hielden. Ook Nederlandse jihadisten zijn daar mogelijk bij betrokken geweest. Duitse vrouwen zijn veroordeeld voor plundering: het wonen in een huis van mensen die door de oorlog hebben moeten vluchten. Dat kan van toepassing zijn op veel Europese jihadisten: zij trokken in Syrië vaak in verlaten, nog gemeubileerde woningen. Weer een andere Duitse vrouw werd veroordeeld voor lidmaatschap van IS én voor het feit dat ze haar 7-jarige zoon naar een trainingskamp van IS had gestuurd om te leren met wapens om te gaan. Ze maakte hem daarmee een kindsoldaat. De vrouw kreeg vijf jaar en drie maanden cel.
In Nederland is tot nu toe één teruggekeerde Nederlandse Syriëganger ook voor oorlogsmisdrijven veroordeeld. Oussama A. uit Utrecht poseerde in Syrië lachend bij een gekruisigd lijk, de foto werd gedeeld op Facebook. De Utrechter kreeg 7,5 jaar cel, waarvan 2,5 voor het poseren bij het lijk: een oorlogsmisdrijf. Ook worden er in Nederland enkele Syrische asielzoekers vervolgd voor betrokkenheid bij moordpartijen in het strijdgebied. Zij kwamen als oorlogsvluchteling naar Nederland, maar er doken later videobeelden op waaruit zou blijken dat ze bij oorlogsmisdaden zijn betrokken.
Nederlandse jihadisten
Ook Nederland ‘focust’ op extra aanklachten als plundering en het inzetten van kindsoldaten, vertelde Nicole Vogelenzang, officier van justitie Internationale Misdrijven bij het Landelijk Parket eerder deze week in een gesprek met Europese journalisten. ,,Veel Nederlanders zitten nu nog vast in Syrische kampen en gevangenissen, maar het heeft zeker onze interesse.”
Dat kan er ook toe leiden dat een terugkeerder eerst achter de tralies gaat voor zijn of haar tijd bij IS en daarna nóg een keer wordt vervolgd. ,,Het is denkbaar dat het onderzoek naar de oorlogsmisdrijven langer duurt dan die naar de terrorismefeiten, dan kan er nog apart worden gedagvaard”, stelt Vogelenzang.
Er zijn sinds 2013 zo'n 300 volwassen Nederlanders die zich in Syrië en Irak hebben aangesloten bij een jihadistische groepering. Zestig van hen zijn weer terug, honderd zijn er omgekomen en 45 zitten er vast in detentiekampen of gevangenissen in Noord-Syrie. De rest is naar Turkije getrokken of verblijft nog elders in Syrië.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO OM eist 20 jaar celstraf tegen voortvluchtige Gerel Palm voor dubbele liquidatiepoging
Het Openbaar Ministerie heeft 20 jaar celstraf geëist tegen de voortvluchtige Gerel Palm. Volgens het OM is hij verantwoordelijk voor een dubbele liquidatiepoging in december 2016 bij Noordeloos. De twee slachtoffers raakte hierbij zwaargewond. Palm is volgens het OM een handlanger van Ridouan Taghi. -
Britse variant coronavirus vastgesteld in woonzorgcentra in Friesland en Groningen
De Britse variant van het coronavirus is vastgesteld in een woonzorgcentrum in Surhuisterveen, Friesland. Omdat deze variant van het virus besmettelijker is, worden extra maatregelen getroffen. Ook in een woonzorgcentrum in Groningen is iemand met de Britse variant besmet. -
PREMIUM
fotoserie Anneloes ging viral met haar account Tussen Kunst & Quarantaine (maar verdient er geen cent mee)
Anneloes Officier (32) uit Prinsenbeek werd afgelopen jaar onbedoeld een hit op Instagram. Om de lockdown dragelijker te maken, bedacht ze de uitdaging om met voorwerpen in huis schilderijen na te maken. Tien maanden later heeft ze 270.000 volgers op Instagram, interviewverzoeken uit Japan en fans van de Verenigde Arabische Emiraten tot Brazilië. -
Frank in quarantaine Die ene vriendschap blijkt precies even leuk zonder cake, opgeschuimde melk en de zon
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 111. Lees alle eerdere afleveringen hier terug -
VIDEO Justitie: Lotte (14) kwam door ernstig misdrijf om het leven
De drie verdachten die betrokken zouden zijn bij de dood van de 14-jarige Lotte uit Almelo blijven vast zitten. De rechter-commissaris heeft hun gevangenhouding donderdagmiddag verlengd met twee weken.
-
VIDEO Sneeuw op komst: ‘Zondag wakker in witte wereld’
De kans dat Nederland zondagochtend wakker wordt in een witte wereld is aanzienlijk. Meteoroloog Leon Saris van Weerplaza voorspelt dat zaterdagavond op veel plaatsen de eerste sneeuwvlokken uit de lucht vallen. ,,In de nacht van zaterdag op zondag is zelfs een dun sneeuwdek te zien.” -
Superveilige schiethuizen voor commando’s na verlies collega
De Special Forces van het Nederlandse leger krijgen twee nieuwe, hypermoderne schiethuizen. In 2016 verloren commando's een collega tijdens een training in een onveilig complex. Dat willen ze nooit meer meemaken. Eind 2023 moet de eerste superveilige schietbaan open gaan. -
Familie van verdachten van dood Lotte (14) is verbijsterd: ‘Oordeel niet zo snel’
De aanhouding van De W. (43) en zijn twee zoons brengt hun familie in angst en verwarring. De moeder van De W. en zijn zus kunnen zich niet voorstellen dat zij werkelijk schuldig kunnen zijn aan de dood van de 14-jarige Lotte.