John de Mol: Het zou Facebook sieren om zich neer te leggen bij bitcoin-vonnis
UpdateFacebook gaat in beroep tegen een vonnis over nepadvertenties voor bitcoinproducten. Het platform kreeg van een rechter in Amsterdam de opdracht om zulke reclames te weren wanneer mediatycoon John de Mol erin voorkomt. Ook moest Facebook aan hem vertellen wie er achter de advertenties zitten. De Mol, die de zaak aangespannen, noemt het ‘tekenend’ dat de techreus in beroep gaat.
Delen per e-mail
Het vonnis roept vragen op, zegt Facebook: ,,Zo moeten we bijvoorbeeld bij het filteren ook naar de landing pages op andere websites kijken, terwijl deze niet onder onze controle staan.” Een landing page is de plek waar iemand terechtkomt na het klikken op een link.
Facebook zegt dat het de nepadvertenties wel degelijk aanpakt: ,,Deze maand lanceren we ons meldformulier voor nepadvertenties in Nederland en dat gaat ons helpen bij het verbeteren van onze detectiemethoden.” Toch is misbruik volgens Facebook niet te voorkomen. ,,De mensen achter deze misleidende advertenties passen hun tactiek constant aan om niet betrapt te worden.”
Dwingen
De Mol noemt het ‘tekenend’ dat Facebook in beroep gaat. ,,Het zou haar sieren als zij zich bij het oordeel van de rechter zou neerleggen. De kortgedingrechter heeft mij volledig in het gelijk gesteld en geoordeeld dat Facebook maatregelen moet nemen om misleidende bitcoinadvertenties met gebruik van mijn naam en beeltenis tegen te gaan. Dat oordeel is voor een belangrijk deel ingegeven door consumentenbescherming en dat zou ook bij Facebook hoog in het vaandel moeten staan.”
De mediatycoon vertrouwt op een goede afloop. ,,Ik ga er vanuit dat de rechter ook in hoger beroep Facebook zal dwingen alle benodigde maatregelen te nemen om de misleidende advertenties tegen te gaan.”
De Mol was naar de rechter gestapt omdat hij een einde wil maken aan de valse advertenties. Hij kreeg steun van onder anderen Jort Kelder, Eva Jinek, Humberto Tan en Marco Borsato. Hun foto’s werden ook gebruikt bij reclames waarin zij mensen zogenaamd aanraden om ergens geld in te steken.
Wekelijks de nieuwste recensies, beste koopjes en het laatste nieuws over de wereld van tech in jouw mail? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
VIDEO Criminelen kopen diplomatieke paspoorten voor 15.000 tot 20.000 euro: 'Bij controle loop je zo door’
Criminelen hebben de voordelen ontdekt van een diplomatiek paspoort. Er is een levendige handel ontstaan in deze papieren, vooral van arme Afrikaanse landen. Een verhaal over Brabantse goudhandelaren, vliegen met koffers vol geld en het zelf regelen van een diplomatiek paspoort. ,,Als je naar Guinee-Bissau gaat, heb je er morgen eentje, voor 15.000 tot 20.000 euro.” -
John de Mol aanwezig bij rechtszaak tegen Facebook
John de Mol is vandaag zelf aanwezig bij de hervatting van de rechtszaak die hij heeft aangespannen tegen Facebook. Ook Jort Kelder zit in de zaal van de rechtbank in Amsterdam. -
PREMIUM
Predikant niet welkom aan ziekenhuisbed: ‘Te gek voor woorden’
Als predikant Sjaak Weststrate uit Heerde een ernstig ziek gemeentelid wil bezoeken in het Isala in Zwolle krijgt hij te horen dat hij alleen nog welkom is als hij tijdens bezoekuren en in plaats van familie komt. Niet menselijk, vindt Weststrate. Maar ook onterecht, volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft een patiënt in het ziekenhuis namelijk altijd recht op bezoek van een geestelijk verzorger. -
John de Mol blij met steun BN’ers in strijd tegen Facebook
Een aantal bekende Nederlanders steunen John de Mol in de strijd tegen misleidende advertenties op Facebook. De groep met onder meer Alexander Klöpping, Herman den Blijker, Humberto Tan, Jort Kelder, Marco Borsato, Matthijs van Nieuwkerk en Waylon zijn net als John de Mol het slachtoffer van bitcoin-advertenties waarin hun foto’s en namen zonder toestemming worden gebruikt. -
Facebook verstrekt John de Mol informatie over bitcoinboeven
Facebook heeft John de Mol ‘een aantal gegevens’ verstrekt over de mensen achter de nepadvertenties waarin BN'ers bitcoinproducten lijken aan te prijzen. Het overhandigen van deze kennis was een van de eisen die de rechter Facebook begin november oplegde.
-
Ziekenhuis in Enschede bekogeld door relschoppers, rust keert terug
Op meerdere plaatsen in Nederland zijn demonstranten tegen de avondklok vanavond de straat opgegaan na oproepen die werden gedaan via sociale media. Dat liep overal uit op ongeregeldheden. Zo hebben relschoppers geprobeerd om de ruiten van de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis MST in Enschede in te gooien. Ook zou het ziekenhuis zijn bekogeld met vuurwerk. Er is extra beveiliging opgeroepen. Verschillende burgemeesters hebben noodverordeningen afgegeven. Inmiddels is het rustig op veel plekken. -
PREMIUM
UPDATE / video De Mol wint van Facebook: bitcoin-vonnis zet platform voor het blok
Facebook moet misleidende bitcoin-advertenties met BN’ers aanpakken. Het platform kan zich niet verschuilen achter de rol van ‘neutraal doorgeefluik’, zo oordeelde de rechtbank van Amsterdam vanmiddag in een uitspraak met potentieel ingrijpende gevolgen voor social mediabedrijven. ‘Ze kunnen er wèl wat aan doen’. -
Moordverdachte valt door de mand door reizen zonder treinkaartje
De politie heeft afgelopen week een man in de boeien geslagen die was opgevallen omdat hij zonder kaartje in de trein reisde. Dat ontbrekende vervoersbewijs deed hem de das om. Het trok de aandacht van handhavers van de NS, waarna de gealarmeerde politie ontdekte dat de man gezocht werd voor moord of doodslag.