Volledig scherm
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. © ANP

Journalist moet passages over AIVD van rechter uit boek halen

In het kort geding van de AIVD tegen Volkskrant-journalist Huib Modderkolk, over enkele passages in zijn nog te verschijnen boek over digitale spionage, heeft de rechter in het voordeel van de inlichtingendienst beslist. Modderkolk moet staatsgeheimen uit het boek schrappen.

De AIVD eiste dat de journalist de passage uit het manuscript Het is oorlog, maar niemand die het ziet zou halen, omdat het staatsgeheimen zou bevatten. In afwachting van de zaak werd besloten nog geen aangifte tegen Modderkolk te doen, zo liet minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken dinsdag weten.

In het boek schrijft de onderzoeksjournalist over een operatie van de AIVD. ,,De Staat heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat door publicatie daarvan een bron van de AIVD in levensgevaar kan komen”, concludeerde de rechter vandaag in de zaak die de AIVD aanspande.

Bronnen in gevaar

De auteur noemt in het boek volgens de dienst ‘namen van medewerkers, bronnen, operatienamen en andere informatie’, waardoor hij bronnen in gevaar zou kunnen brengen. Modderkolk had al passages geschrapt op verzoek van de AIVD en vond meer niet nodig, ook omdat de operatie al achter de rug is. Het boek zou over een kleine twee maanden verschijnen. Het is nog niet gedrukt.

Een woordvoerder van minister Ollongren zegt dat het soms een lastig dilemma is. ,,De vrijheid van nieuwsgaring en journalistiek weegt zwaar, maar de bescherming van mensen die voor diensten werken ook.” Vanwege de zorgen om de veiligheid van de bronnen is de zaak voorgelegd aan de rechter, aldus de woordvoerder.

Minder gedetailleerd

Het ministerie laat weten ‘tevreden’ te zijn over de uitspraak. De minister had voorafgaand aan de zaak contact met de hoofdredactie van de Volkskrant. Ollongren liet weten zorgvuldig te zullen handelen, met respect voor de journalistiek en zorg voor betrokkenen bij het inlichtingenwerk.

,,De rechter heeft anders geoordeeld dan wij het inschatten”, stelt hoofdredacteur van de Volkskrant Philippe Remarque. ,,Het is jammer dat de rechter nu zo heeft geoordeeld, dat Modderkolk minder gedetailleerd kan schrijven over de AIVD. Maar het is een goede zaak dat we in een land leven waar de geheime dienst naar de rechter moet om zoiets af te dwingen.”

  1. Het nieuwe kalifaat in Noordwest-Afrika en Angela de Jong in de Ochtend Show to go

    Het nieuwe kalifaat in Noord­west-Afri­ka en Angela de Jong in de Ochtend Show to go

    Verslaggever Bob van Huet is morgen te gast in de Ochtend Show to go om te praten over de groeiende Islamitische Staat in Noordwest-Afrika. Ook tv-columnist Angela de Jong is te gast om onder meer te praten over de programma’s Dancing on Ice en Kopspijkers. Daarvoor spreken we ook met cabaretier en presentator Jack Spijkerman. De show wordt gepresenteerd door Yora Rienstra en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.