Kabinet breidt steunpakket uit met 730 miljoen: vaste lasten voor 100 procent vergoed
VIDEOOndernemers die na 1 april nog altijd fors omzetverlies lijden vanwege de coronabeperkingen krijgen een hogere tegemoetkoming in hun vaste lasten. De overheid gaat maximaal 100 procent van de vaste lasten betalen. Met de uitbreiding van de TVL is een bedrag van 450 miljoen euro gemoeid.
Laurens KokLaatste update:12-03-21, 17:44
Eerder was het maximale subsidiepercentage nog 85 procent. Het kabinet hield lange tijd vast aan het mantra dat ondernemers niet helemaal gecompenseerd moesten worden, omdat zij anders geen prikkel zouden hebben om toch nog enige omzet te maken. Na een intensieve lobby van met name Koninklijke Horeca Nederland en onder druk van de Tweede Kamer gaat het kabinet nu toch overstag en komt er alsnog een 100 procentvergoeding.
Het kabinet erkent dat er steeds meer ondernemers zijn die door de lange duur van de crisis door hun reserves heen zijn. Zij hebben geld nodig om de vaste lasten te betalen en nieuwe voorraden te kunnen inkopen. Toch zullen zij nog wel even geduld moeten hebben voordat de subsidie wordt gestort: de regeling gaat half mei open. Het geld wordt pas gestort als de aanvraag is goedgekeurd door de RVO.
Daarnaast komt het kabinet met extra steun aan huishoudens die door de coronacrisis te maken hebben met een aanzienlijk inkomensverlies. Zij zitten klem, omdat zij noodzakelijke kosten voor bijvoorbeeld huur en energie niet meer kunnen betalen. Het budget voor de TONK-regeling die in het leven is geroepen om deze groep te helpen, wordt verdubbeld naar 260 miljoen euro.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Mensen die in zwaar weer zitten, kunnen zo weer worden geholpen
Wouter Koolmees, Sociale Zaken
Het is aan gemeenten om te bepalen wie er TONK krijgt en hoeveel. Tussen gemeenten kunnen dus verschillen ontstaan over de hoogte van de uitkering. Onlangs werd al bekend dat vooral grote steden moeite hebben om de grote hoeveelheden aanvragen te verwerken. Door het budget te verdubbelen, hoopt het kabinet dat meer mensen geholpen zullen worden.
Volgens demissionair minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken zijn gemeenten inmiddels ‘hard aan de slag’ om hun inwoners te helpen. ,,Om hen daarbij alle ruimte te geven ruimhartig te zijn, hebben we het bedrag opgehoogd. Zo kunnen nu zoveel mogelijk mensen die in zwaar weer zitten worden geholpen.”
Impuls voor industrie
Tenslotte heeft het kabinet ook nog besloten 150 miljoen euro extra uit te trekken om investeringen in onderzoek en ontwikkeling in de automotive, luchtvaart- en maritieme industrie op peil te houden. Vooral maakbedrijven in het mkb profiteren van deze impuls, die tegelijkertijd bijdraagt aan het behoud van werkgelegenheid.
Daarnaast is het kabinet nog in gesprek met het grootwinkelbedrijf. Onderwerp is de problematiek van grote detailhandelsketens die zwaar zijn getroffen in de coronacrisis. Voor hen is nog geen oplossing gevonden.
Bekijk al onze video's over het coronavirus in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.