Sieta van Keimpema, woordvoerder van Farmers Defence Force.
Volledig scherm
Sieta van Keimpema, woordvoerder van Farmers Defence Force. © anp

‘Kabinet krijgt ultimatum, doen ze niks dan weer boerenprotest’

Farmers Defence Force, een van de organisaties die het boerenprotest organiseerde, geeft de politiek vier weken de tijd om met plannen voor de agrarische sector te komen. Als het kabinet of de Kamer voor die tijd niet met concrete plannen komt, zullen boeren opnieuw demonstreren.

,,We hebben ze een ultimatum gesteld van vier weken”, zegt woordvoerder Sieta van Keimpema. ,,Als er niets gebeurt, zijn de boeren echt bereid opnieuw actie te ondernemen.”

Bart van Kemp, schapenhouder en voorman van protestgroep Agractie, heeft landbouwminister Carola Schouten een uitgebreid voorstel gegeven op een usb-stick, met ,,een duurzame herverdeling van de landbouw maar ook plannen voor lespakketten op school". Hij wil binnen twee weken een reactie van haar. Over de vraag of Van Kemp bij een onbevredigende reactie opnieuw gaat demonstreren, wil hij nog niet denken. ,,Daar gaat het mij niet om, ik ga liever weer voor mijn schapen zorgen."

‘Neem hartenkreet serieus’

Esther de Snoo on Twitter

Vandaag was ik nog op pad met Marc Calon, voorzitter @LTONederland: "Ik ben trots op signaal van boeren en tuinders. De sector staat schouder aan schouder en de maatschappij staat achter ons. Mijn complimenten aan de organisatie. Hier kan de politiek niet omheen." #boerenprotest

De politiek moet ,,de hartenkreet van boeren” serieus nemen. Dat zegt voorzitter Marc Calon van LTO Nederland. Hij is trots op het signaal dat de boeren en tuinders hebben gegeven. ,,De agrarische sector staat schouder aan schouder en de Nederlandse maatschappij staat achter ons. Hier kan de politiek niet omheen.”

Regionale organisaties LLTB, ZLTO en LTO Noord hebben samen met LTO Nederland leden ondersteund die naar Den Haag wilden afreizen.

LTO Nederland wees op de toezegging van minister Carola Schouten dat een halvering van de veestapel niet aan de orde is om stappen te zetten in het stikstofprobleem. ,,Het is nu aan de politiek om snel met oplossingen te komen om Nederland van het stikstofslot te verlossen”, aldus Calon. Hij pleit onder meer voor een drempelwaarde zoals die in buurlanden geldt.

Volg alle ontwikkelingen rond het boerenprotest in ons liveblog.

  1. LIVE | Luchtvaart vreest 120 miljard aan extra schulden, geboorte­dorp Doutzen Kroes wordt ‘één groot terras’

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. Vliegmaatschappijen zagen hun kas door de crisis in rap tempo leegraken, nadat door reisbeperkingen wereldwijd nog amper vluchten mogelijk werden.Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.
  2. Operaties St Jansdal geannuleerd in Harderwijk na  corona-uitbraak op verpleegafdeling

    Operaties St Jansdal geannu­leerd in Harderwijk na corona-uit­braak op verpleegaf­de­ling

    Door een corona-uitbraak op een verpleegafdeling in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk - waarbij zowel patiënten als medewerkers zijn betrokken - moet het ziekenhuis gedeeltelijk weer ingeplande reguliere zorg alsnog staken. Tot en met 29 mei wordt een aantal niet-spoedeisende, geplande operaties geannuleerd op alle locaties van het ziekenhuis. De spreekuren op de poliklinieken gaan vooralsnog wel gewoon door.