Kabinet lijkt vast te houden aan excuses op 19 december voor slavernijverleden
met videoHet kabinet lijkt vast te houden aan 19 december om excuses te maken voor het slavernij-verleden. Dat liet premier Mark Rutte blijken na beraad met vertegenwoordigers van Caribisch Nederland en Suriname.
Hij zei na afloop: ,,Het is ontzettend ergerlijk dat er delen lekten van plannen. Dan moet iedereen reageren op snippers informatie.” Hij noemde 19 december een ‘belangrijk moment’, zonder te bevestigen dat Nederland op die datum excuses maakt. ,,We willen een succes maken van dat moment. Maar dan is het ook niet klaar. Het is pas klaar als discriminatie gestopt is.”
Rutte noemde ‘als belangrijke datum’ ook 1 juli volgend jaar, dan is het 150 jaar geleden dat de slavernij verdween.
Het beraad in het Catshuis in Den Haag stond onder spanning. Zo is er ruis ontstaan over de uitgelekte plannen van de regering om op 19 december excuses aan te bieden voor de slavernij, waaraan Nederland zich ruim twee eeuwen schuldig heeft gemaakt. Sommigen vinden de excuses overhaast en ook is er verschil van mening over een passende datum hiervoor.
Rutte heeft nog steeds niet officieel bevestigd dat excuses worden aangeboden en spreekt van een kabinetsreactie op het advies van de Dialooggroep Slavernijverleden van vorig jaar. Maar eerder hebben Haagse bronnen wel bevestigd dat acht kabinetsleden op de genoemde datum excuses aan zullen bieden in Nederland, Suriname en Caribisch Nederland. Tegelijkertijd zou er 200 miljoen euro worden vrijgemaakt voor een bewustwordingsfonds en 27 miljoen euro voor een slavernijmuseum in Amsterdam. Rutte wil ook daar niets over kwijt.
Velen die zich met het slavernijverleden bezighouden, juichen excuses toe. Maar er klinkt kritiek op de manier waarop dat zou moeten gebeuren. Zo vindt onder anderen Rabin Baldewsingh, de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, dat de koning excuses moet maken vanwege zijn rol als staatshoofd. Rutte vindt dit niet gepast omdat hij vreest de vorst hiermee in het politieke debat te trekken, gezien in Nederland ook veel tegenstanders zijn van excuses.
Nederland werd vanaf 1621 een van de grootste slavenhandelaren ter wereld. In 1863 werd de slavernij afgeschaft maar toen duurde het nog tien jaar voordat de tot slaaf gemaakten vrij kwamen. In 2023 is het dan ook precies 150 jaar geleden dat er een echt eind kwam aan de slavernij binnen het Koninkrijk. Elk jaar op 1 juli wordt met Keti Koti de afschaffing gevierd. Sommigen zouden liever zien dat Nederland volgend jaar op die dag excuses maakt.
Naast Rutte schoven ook de ministers Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken), Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur, Wetenschap), Franc Weerwind (Rechtsbescherming) en de staatssecretarissen Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) en Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn) aan. Wie precies zijn uitgenodigd, is niet bekendgemaakt omdat het een besloten overleg is. Maar naar verluidt is minister-president Gilmar Pisas van Curaçao aanwezig. Er zijn meerdere overleggen geweest tussen betrokkenen, maar nu is het voor het eerst in het Catshuis. Ook op 13 december is er nog een gesprek, maar niet bekend is of dat opnieuw in het Catshuis is.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Cynthia moest haar man en dochtertje (1) achterlaten in Australië: ‘Leven ligt totaal overhoop’
Ze ging naar Australië om te reizen, inmiddels is Cynthia Chikonyora (29) er getrouwd en heeft een kind van 1. Maar 16 januari kreeg ze na een ingewikkeld, bureaucratisch visumproces plotseling ongelooflijk nieuws: ze werd direct het land uit gezet. De Rotterdamse moest haar man en kind achterlaten. -
PREMIUMMET VIDEO
Nel is 82, Hugo 83 en nu zijn ze getrouwd: ‘Ik heb altijd gebeden dat ik hem ooit zou ontmoeten’
De liefde doet niet aan leeftijd. Dus als je pas na je tachtigste die lang gewenste man ontmoet en hij vindt jou ook leuk, trouw je met elkaar. Nel van de Giessen (82) en Hugo van den Berg (83) stapten maandag samen in het huwelijksbootje. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
PREMIUM
'Mijn zoontje lag in bed toen ik hem hoorde schreeuwen': huis van Denise en Chris geteisterd door lekkages
Ernstige lekkages. Een brand die uitbreekt bij werkzaamheden. Huurders op de Braamberg en Geitenkamp in Arnhem hekelen de manier waarop RVG Real Estate hun karakteristieke woningen laat onderhouden en opknappen. De verhuurder ziet dat de meesten juist ‘zeer tevreden en dankbaar’ zijn.
-
PREMIUMColumn
De karige beloning die Statenleden ontvangen zit me dwars
Joyce Sylvester schrijft wekelijks over onderwerpen die haar raken. -
-
-
PREMIUM2
Elnaz (29) startte op het vmbo-kader, nu is ze arts: ‘Zo’n citoscore is niét het einde van je reis’
Hoe vaak ze het wel niet te horen kreeg. Als ze een toets niet haalde of een jaar bleef zitten. ‘Elnaz, stop ermee, ga gewoon iets anders doen’. Maar Elnaz Alagha (29) uit Maarssen stopte niet. Achttien jaar geleden startte ze op vmbo-kader, nu mag ze zichzelf officieel arts noemen. ,,Ik dacht: wacht maar, ik bewijs jullie het tegendeel.’’ -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.