Kabinet wil app die wijst op contact met besmette landgenoot

videoHet kabinet hoopt snel een app te lanceren die mensen waarschuwt als ze met een coronapatiënt in contact zijn geweest. ,,Wij gaan de beste app selecteren met een belangrijke voorwaarde: de privacy moet gewaarborgd blijven”, zei minister Hugo de Jonge vanavond.

De app, die werkt via bluetooth, wordt al gebruikt in verschillende landen in Azië en Oostenrijk. Het kabinet neemt met het idee een advies over van de Nederlandse coronagezant Feike Sijbesma. ,,Persoonlijk ben ik een groot voorstander van dat idee”, zei Sijbesma eerder vanavond. 

Volgens Sijbesma bekijkt Nederland al apps in Azië. ,,We zullen zoveel mogelijk gebruik maken van input uit Azië, misschien zelf gebruik maken van Aziatische leveranciers. In die landen waar het gebruikt wordt, zie je dat mensen blij zijn dat ze weten dat ze met een patiënt in contact zijn geweest.” 

Ook Singapore kent een bluetoothapp die landgenoten wijst op contact met een coronapatiënt.
Volledig scherm
Ook Singapore kent een bluetoothapp die landgenoten wijst op contact met een coronapatiënt. © AFP

Afweging

Op de vraag of de app verplicht wordt, zei premier Mark Rutte vanavond: ,,We houden de optie open, maar bij elke optie is het cruciaal dat we de privacy in acht nemen.”

Ook Sijbesma waakt voor de gevolgen van zo’n app voor privacy van burgers. ,,Dat is natuurlijk een belangrijk element om naar te kijken. De app registreert met wie je in contact bent geweest.” 

Volgens voormalig DSM-topman Sijbesma is het privacygedeelte een afweging die door het kabinet gemaakt moet worden: ,,Het belang van privacy tegenover het algemeen belang van de volksgezondheid en de economie. Maar in al die landen waar het gebruikt wordt, worden de gegevens niet op naambasis gegeven. Alleen: er was iemand in uw buurt. Niet de naam Pietje Puk.”

Coronagezant Feike Sijbesma.
Volledig scherm
Coronagezant Feike Sijbesma. © REUTERS

In de gaten houden

,,Het kan zijn dat je corona hebt zonder dat je het zelf in de gaten hebt", vervolgt de coronagezant. ,,Als je vier dagen daarvoor met iemand in contact bent geweest, dan krijgt diegene een signaal: ‘Jij bent in contact geweest met iemand die nu corona heeft’. Dan hoef je niet meteen binnen te blijven, maar je moet jezelf wel even in de gaten houden.”

De apps die in andere landen worden gebruikt zijn in te stellen op bijvoorbeeld het aantal meters dat je bij een coronapatiënt in de buurt bent geweest, en hoelang die periode was. Toen het coronavirus net was uitgebroken in ons land, maakte de GGD er via contactonderzoek nog werk van om in beeld te krijgen met wie een besmette Nederlander in de tijd daarvoor allemaal in contact was geweest. Nu het aantal besmettingen veel groter is, is dat niet meer te doen.

GGD vervangen

,,Daarom hebben we die apps eigenlijk nodig om de GGD’s te ondersteunen”, zei minister Hugo de Jonge vanavond tijdens de persconferentie van het kabinet. ,,We kijken heel goed naar wat er over de grens wordt gebruikt en of dat het werk van de GGD kan vervangen.”

Volgens Sijbesma is het lanceren van een corona-app vooral nuttig in de periode dat Nederland overgaat op voorzichtige beëindiging van de lockdown, wanneer mensen weer vaker de straat op gaan. ,,Maar wat mij betreft houdt niks ons tegen om dit snel in te voeren.” De coronagezant ziet de app als onderdeel van een pakket. ,,Samen met het uitbreiden van het aantal coronatests en de invoering van een 1,5 meter-economie, waarbij mensen steeds afstand tot elkaar houden.”

Wat weet jij over het coronavirus? Test het hier!

  1. LIVE | Merkel wil niet naar Trump voor G7, meer doden in Brazilië dan in Spanje

    LIVE | Merkel wil niet naar Trump voor G7, meer doden in Brazilië dan in Spanje

    Donald Trump heeft gezegd dat de VS vanaf vandaag de banden met wereldgezondheidsorganisatie WHO verbreekt. Hij verwijt de organisatie aan de leiband van China te lopen en niet transparant te zijn geweest over de uitbraak van het coronavirus. In Nederland zijn volgens het RIVM de afgelopen 24 uur 28 overleden personen die besmet waren met het longvirus. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het vorige liveblog terug.