Volledig scherm
Bij de AH XL aan de Limburglaan in Eindhoven werkte dinsdagochtend alleen de zelfscan. © Bert Jansen

Kassastoring Albert Heijn verholpen, alle winkels weer open

De grote kassastoring bij Albert Heijn is bijna verholpen. Het gros van de winkels is weer open. Eerder vanochtend bleven honderden filialen dicht, doordat de kassa’s geen boodschappen konden scannen. 

De supermarkt kampte deze ochtend met een grote kassastoring. In winkels in het hele land konden caissières geen klanten helpen. Alleen bij de zelfscan konden mensen hun boodschappen afrekenen. De helft van de winkels ruim 900 winkels was dicht. 486 filialen hebben een zelfscan en konden openblijven. Ook Albert Heijn-to-go was gewoon open, doordat daar andere kassa’s staan die geen last hadden van de storing.

Rond half tien ontdekte Albert Heijn de oorzaak van de storing. De kassa’s kregen niet de juiste informatie binnen om boodschappen te kunnen scannen. Alle winkels moesten de afrekenapparaten opnieuw opstarten om ze weer aan de praat te krijgen. De eerste winkels kwamen rond half tien terug in bedrijf. Intussen werken de kassa’s in bijna alle filialen weer.

Raar

De storing werd ontdekt toen de eerste winkels rond achten de deuren openden en het personeel de kassa’s niet aan de praat kreeg. ,,Het was heel raar. Ik meld me aan, normaal gesproken springt de kassa open maar nu werd gelijk het scherm zwart”, zegt Marc Tangel, caissière bij een Haagse winkel. Collega Rilana heeft zo’n storing nog nooit meegemaakt in de elf jaar die ze bij Albert Heijn werkt. ,,Eerst dachten we ‘het is kassa vier’. Maar elke kassa die we aanmeldden viel uit. Ik denk dat Nederland niet op deze hitte is gebouwd”, reageert ze.

Twee weken geleden was er ook al een grote storing bij de supermarkt. De pinautomaten konden geen verbinding met het KPN-netwerk maken door een blokkade van de firewall. Ook de kassa’s werken via een KPN-netwerk, maar Albert Heijn stelt dat de storing daar niets mee te maken heeft. Gisteren lag noodnummer 112 eruit door een landelijke storing bij KPN-telefonie.

Volledig scherm
Bij de AH XL aan de Limburglaan in Eindhoven werkte dinsdagochtend alleen de zelfscan. © Bert Jansen
Volledig scherm
Bij de AH XL aan de Limburglaan in Eindhoven werkte dinsdagochtend alleen de zelfscan. © Bert Jansen
Volledig scherm
Filialen zonder zelfscan zijn dicht omdat de kassa's niet werken. © Privé
Volledig scherm
De deuren blijven gesloten. © Privé
  1. Coolblue verhoogt plots prijzen en wijst na enkele dagen ophef coronavirus als schuldige aan

    Coolblue verhoogt plots prijzen en wijst na enkele dagen ophef coronavi­rus als schuldige aan

    Er is op sociale media consternatie over een plotse prijsstijging die webwinkel Coolblue onaangekondigd heeft doorgevoerd. Verscheidene klanten merkten dat de producten die ze in hun mandje hadden opgeslagen opeens een stuk duurder waren geworden. De wildste speculaties deden meteen de ronde over de reden van de prijsstijgingen. Bij Coolblue wordt enigszins mysterieus gedaan, maar de marketingafdeling vertelt nu dat het coronavirus de schuldige is.
  2. Gezin woont nog steeds tegenover homo-seksplek: ‘Niets lijkt deze heren tegen te houden’

    Gezin woont nog steeds tegenover ho­mo-seks­plek: ‘Niets lijkt deze heren tegen te houden’

    Kim Duin-Oosterman en haar gezin betrokken in de zomer van 2018 een karakteristieke jaren 30-woning in Benningbroek. Wisten ze toen veel dat de kinderkamers uitkeken op een ontmoetingsplaats voor homoseksuele mannen. Uit wanhoop stapte Duin-Oosterman vorig jaar naar diverse media. Nu, een jaar later, is er nog maar bar weinig veranderd. ,,Onze kinderen houden hun gordijnen permanent gesloten’’, verzucht de bewoonster aan de telefoon.