Een luchtfoto van de boerderij in Ruinerwold waar een vader en zes kinderen jarenlang in de kelder gewoond hebben.
Volledig scherm
Een luchtfoto van de boerderij in Ruinerwold waar een vader en zes kinderen jarenlang in de kelder gewoond hebben. © Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

Kinderen Ruinerwold reageren op boek over vader: ‘Wij zijn hard geraakt’

VideoDe negen kinderen van Gerrit Jan van D., een van de twee verdachten in de zaak Ruinerwold, hebben donderdagavond in de talkshow Op1 gereageerd op het boek Spookhoeve Ruinerwold. Ze laten weten ‘hard geraakt’ te zijn. ,,Het schaadt ons extra in deze moeilijke situatie.”

In Op1 waren Marcel Vink en Silvan Schoonhoven te gast om te praten over hun boek Spookhoeve Ruinerwold. Zij schreven dat boek op basis van de chatgeschiedenis van Gerrit Jan van D. en delen uit het strafdossier dat De Telegraaf  in handen heeft kregen. ,,We hebben geprobeerd om in de geest te kruipen van Gerrit Jan van D. En dat kon heel goed op basis van al die gegevens die wij hadden’’, aldus Schoonhoven.

Tijdens het gesprek in de talkshow bleek onverwachts ineens dat de negen kinderen aan Op1 een reactie hebben gegeven op de publicatie van Vink en Schoonhoven. Die werd ter plekke voor het eerst voorgelezen aan de schrijvers van het boek. ,,We zijn hard geraakt door de manier waarop er met onze informatie wordt omgegaan en in een boek terecht is gekomen’, begint de verklaring van de kinderen van D.. ‘Het schaadt ons extra in deze moeilijke situatie, terwijl we veel van wat we lezen niets met de waarheid te maken heeft. Het kwetst ons dat er in de titel wordt gesproken van een duister gezin, waardoor het lijkt alsof wij iets verkeerd hebben gedaan.’’ 

Ook wilden de kinderen graag van de gelegenheid gebruik maken om andere media nadrukkelijk te bedanken. ,,Voor het feit dat zij wél onze privacy respecteren in deze, voor ons allemaal, zeer kwetsbare situatie.’’

Verder twijfelt de groep openlijk aan de werkwijze van de twee journalisten. ‘Anders dan de schrijvers beweren, is niemand van ons benaderd voor een reactie op het boek.’ Beide journalisten geven aan dat er wel contact is gezocht met de kinderen in een eerder stadium, waarin zij overwogen zouden hebben hun verhaal te doen. Zij besloten dat niet bij hen te doen, maar in zee te gaan met documentairemaakster Jessica Villerius.

Advocaat

De advocaat van de verdachte vader Gerrit Jan van D. (67) liet gisteren al weten juridische stappen te overwegen om publicatie van het boek Spookhoeve Ruinerwold te verbieden. ,,Dat boek is geschreven op volstrekt onvolledige informatie en schadelijk voor mijn cliënt”, zegt raadsman Robert Snorn. 

Het Openbaar Ministerie reageerde ontstemd op het aanstaande boek. ,,Het OM heeft geen kans gehad vooraf inzage te krijgen of te reageren op de inhoud. Ook hebben we daardoor de schrijvers niet kunnen waarschuwen voor de kwalijke gevolgen die dit heeft voor de betrokkenen, onder wie de kinderen en de verdachten, en het lopende onderzoek.”

Aanstaande dinsdag is de eerste openbare zitting tegen de twee verdachten. Vrijwel zeker is dat Van D. daarbij niet aanwezig zal zijn, de Oostenrijker Josef B. verschijnt naar alle waarschijnlijkheid wel.

  1. LIVE | Eerste repatriëringsvlucht opgestegen in Sydney, politie stopt feestende jongeren Brabant

    LIVE | Eerste repatrië­rings­vlucht opgestegen in Sydney, politie stopt feestende jongeren Brabant

    Het afgelopen etmaal werden er 164 nieuwe sterfgevallen gemeld, aldus het RIVM zaterdag in de dagelijkse update. Het aantal ziekenhuisopnames laat een dalende lijn zien. 336 vandaag, ten opzichte van 502 gisteren. Ook het aantal ic-opnames volgt die trend. ‘Geniet van de zon in de tuin en op balkon’, luidt het advies voor zowel de zaterdag als zondag. Om herhaling van twee weken geleden te voorkomen, zijn op veel plekken maatregelen genomen. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen rond het virus.