Volledig scherm
Een kind met mazelen. © Shutterstock

Kinderrechtenorganisatie: verplicht mazelenprik, want dit is onveilig

Kinderrechtenorganisatie KidsRights wil dat inentingen tegen mazelen verplicht worden omdat de vaccinatiegraad in Nederland maar niet omhoog wil. 

,,Verplichte vaccinatie tegen mazelen lijkt onontkoombaar. Nederland is nu vier jaar op rij onder een vaccinatiegraad van 95 procent gezakt, de grens die door de Wereldgezondheidsorganisatie als veilig wordt aangehouden”, zegt Marc Dullaert, voorzitter van kinderrechtenorganisatie KidsRights en oud-Kinderombudsman in de Volkskrant.

Vandaag brengt KidsRights de jaarlijkse KidsRights Index uit in 181 landen, in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam. In de lijst worden 181 landen beoordeeld op de mate waarin ze het VN-Kinderrechtenverdrag naleven. Maar omdat de vaccinatiegraad ondermaats is, wordt ons land onder een vergrootglas gelegd en komen er vermoedelijk zeer kritische vragen van het kinderrechtencomité van de Verenigde Naties.

Tien plaatsen gezakt

Nederland staat dan wel op een goede zesde plek, op het specifieke terrein ‘gezondheid’ is Nederland tien plaatsen gezakt. Dat Nederland op de KidsRights Index slechter scoort dan voorheen op het gebied van gezondheid, heeft te maken met het percentage zuigelingen dat de eerste dosis mazelenvaccinatie kreeg.

IJsland volgt Noorwegen op als lijstaanvoerder. Het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland scoren opvallend slecht.