Klimaatpanel VN: Klimaatverandering extreem snel, de mens is ‘onmiskenbaar’ de oorzaak

VideoIn zeker tweeduizend jaar tijd is het klimaat niet in zo’n rap tempo veranderd. De oorzaak is volgens de onderzoekers van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, ‘onmiskenbaar’ de mens. Alleen drastische maatregelen, zoals een forse beperking van de uitstoot van broeikasgassen, kunnen voorkomen dat we te maken krijgen met extreme weersomstandigheden. ‘Code rood voor de mensheid’, schrijft de VN.

4 reacties

 • R Schoenmakers

  9 maanden geleden
  Ons knollenland kan vermindering van de uitstoot niet alleen bewerkstelligen en weer eens voorop willen lopen. Om het geloofwaardig te houden dient men naast eigen inzet wereldwijd al te beginnen met sancties tegen de Aziatische landen die NU nog meer dan 600 kolencentrales willen gaan bouwen!! Niemand zal ons missen in het heelal als we straks verschroeid en opgedroogd op deze prachtige planeet achterblijven.
 • Marcel Van Hoof

  10 maanden geleden
  Stoppen met biomassa en overstappen op kernenergie, en de wereldwijde bevolkings groei beperken. Er komen per dag 227000 mensen bij, dit tempo is niet bij te houden met alle maatregelen die we nemen.
 • Eric Slegtenhorst

  10 maanden geleden
  En nog zijn er mensen die beweren dat het allemaal wel meevalt vooral als het gaat om de bijdrage van de mens aan het klimaatprobleem. Massale uitstoot van broeikasgassen en ontbossing zorgen echter wél voor de snelle stijging van de opwarming van onze aarde. Dit is echter geen natuurlijk verschijnsel maar wel degelijk de oorzaak van een overbevolkte aarde die maar doorgaat met economische groei en welvaart. Dat we met z'n allen inmiddels geestelijk armoediger worden is daarbij ook een feit.
 • Cor De Vaal

  10 maanden geleden
  Beste vn commissie. Ik zal heel braaf nooit meer diesel rijden. Wilt u dan misschien meneer bolsonaro vragen om te stoppen met bomen kappen en de presidenten van China en India vragen te stoppen met hun megalomane vervuiling en ook die andere narcistische "wereldleiders"? Een beter milieu begint helaas niet bij jezelf zoals recent onderzoek heeft uitgewezen, maar eveneens bij visie, daadkracht en goed leiderschap.