KPN: Grote storing noodnummer 112 na uren verholpen

Agenten de straat opDe alarmnummers 112 en 0900-8844 zijn in grote delen van het land uren onbereikbaar geweest door een grote storing. Mensen in nood die met spoed politie, brandweer of ambulance nodig hadden, moesten bellen met een alternatief nummer. Hulpdiensten adviseerden om via sociale media om hulp te vragen of zelfs naar openbare gebouwen te gaan. Alle agenten in dienst werden de straat op gestuurd en ambulances reden rond. Ook brandweerkazernes werden bezet. Volgens KPN is de storing inmiddels verholpen. Er zou geen sprake zijn van een hack.

,,Momenteel zijn alle agenten in dienst de wijk in gestuurd’’, liet de landelijke politie een uur na de storing weten. ,,Alles wat we aan blauw hebben, sturen we naar buiten, de straat op, zodat ze zichtbaar zijn en aangesproken kunnen worden. We hebben weleens een gedeeltelijke 112-storing gehad, maar dit is veel meer.’’ Wie in nood is, werd verzocht naar een politiebureau of brandweerkazerne in de buurt te gaan. De kazernes werden daarvoor bemand. In levensbedreigende situaties konden mensen zelf ook naar de EHBO-afdeling van een ziekenhuis gaan ‘als dat lukt’.

GRIP2

Politiekorpsen van Rotterdam en Amsterdam adviseerden mensen om agenten op straat aan te spreken. In meerdere veiligheidsregio’s werd inmiddels alarmcode GRIP2 afgekondigd, het op één na hoogste niveau. Verschillende regio’s stelden zelf een mobiel alarmnummer in. Ook het meldkamernummer van de politie (0900-8844) was niet of zeer moeilijk bereikbaar. ,,Er wordt gewerkt aan een oplossing’’, zo liet de politie weten. ,,We komen zo snel mogelijk met meer informatie.’’

Er waren ook landelijke storingen bij telefoonproviders, waaronder KPN, Vodafone en Tele2. Meerdere gemeenten waren uit de lucht, evenals het landelijke storingsnummer voor gas en elektriciteit. In geval van nood of bij een onveilige situatie op een snelweg moesten mensen bellen met Rijkswaterstaat op telefoonnummer 0800-8002.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) stond in ‘direct persoonlijk contact’ met de directie van KPN over de storing. Volgens de minister werd er ‘met man en macht gewerkt’ aan een oplossing. Grapperhaus riep op zo nodig een van de alternatieve telefoonnummers te gebruiken of naar het dichtstbijzijnde politiebureau, brandweerkazerne of ziekenhuis te gaan. En ‘hou ook de nationale én regionale media in de gaten’.

KPN

KPN wist lang niet hoelang het zou duren om de grote telefoonstoring te verhelpen. ,,Een eindtijd kunnen we nog niet geven. We werken met man en macht aan een oplossing en we vinden het heel vervelend voor klanten”, liet de provider weten. Vaste en mobiele telefonie lagen eruit. Mobiele data en vast internet werkten wel, dus klanten konden elkaar bellen via diensten als Skype en WhatsApp. De storing ontstond rond 16.00 uur. 

Bij een alarmcode GRIP2 heeft een incident een effect op een groot gebied. Er wordt een Regionaal Operationeel Team (ROT) ingesteld waarbij de Operationele Leider van één van de aanwezige hulpdiensten de leiding neemt over alle aanwezige disciplines.

Opheldering

De Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over de grote storing bij telecombedrijf KPN. Chris van Dam van regeringspartij CDA vindt het ‘redelijk onbegrijpelijk’ dat het alarmnummer zo kwetsbaar is. Hij hoopt bij het Vragenuurtje dinsdagmiddag in de Tweede Kamer opheldering te krijgen, twitterde hij. ,,Want dit moet niet mogen.”

Zijn VVD-collega Arne Weverling wil van het kabinet weten wat de oorzaak van de storing is en hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden. ,,Een storing bij hulpdiensten is levensgevaarlijk. Elk gemist telefoontje is potentieel levensbedreigend”, stelde hij op Twitter.

,,Blijkbaar is er nog steeds geen goede back-up. Minister Grapperhaus moet ophelderen hoe dit kan”, aldus Attje Kuiken van oppositiepartij PvdA. Volgens haar beloofde toenmalig justitieminister Ivo Opstelten zeven jaar geleden al na een grote storing met 112 ‘dat dit zou worden geregeld en het werkt nog steeds niet. Het is toch niet uit te leggen dat dit nog steeds niet is gebeurd?’

Back-up

Het landelijke alarmnummer 112 is eerder  door een storing getroffen. In 2012 lag het netwerk er meerdere keren uit. KPN gaf toen aan dat het ging om op zichzelf staande incidenten, onder meer door onderhoudswerkzaamheden.

De toenmalige minister van Veiligheid en Justitie liet de Tweede Kamer toen weten dat de back-up niet goed had gefunctioneerd. Hij zei ook dat storingen van 112 niet meer mochten voorkomen. 

De storing in het telefoonverkeer van KPN lijkt niet het gevolg te zijn van een hack. Dat heeft Joost Farwerck, lid van de raad van bestuur van KPN, tegen Nieuwsuur gezegd. Volgens hem waren er zogeheten back-ups om de storing op te vangen, maar die werkten niet. Ook was er volgens hem veel telefoonverkeer toen de storing begon.

Volledig scherm
© ANP