Volledig scherm
Statische schokken. Sommige mensen hebben er meer last van dan anderen. © Shutterstock

Krijg jij ook de hele dag statische schokken? Dit kun je eraan doen

Een schok van jewelste als je de deurklink vastpakt, een blaadje uit de printer haalt, de kat aait of je collega een hand geeft. Een statische schok kan je onverwacht een flinke opdonder geven. Sommige mensen hebben er veel meer last van dan anderen, zeker nu het buiten zo koud is. Waarom? En wat kan je eraan doen? 

Statische elektriciteit ontstaat wanneer isolerende materialen in contact komen met elkaar. Als jij bijvoorbeeld de hele dag op je bureaustoel zit te schuiven, ontstaat er wrijving tussen de stof van je broek en de stof van je stoel. Hierdoor word je elektrisch geladen. Normaal vloeit deze elektrische lading meteen de aarde in, maar soms lukt dat door bepaalde (lucht)omstandigheden niet. Hoe kouder het is, hoe meer last sommige hebben van statische schokken. Dat komt omdat koude lucht minder vocht bevat, waardoor er meer wrijving ontstaat. 

Zodra je dan een geleidend voorwerp aanraakt, zoals bijvoorbeeld de kat, de printer of het liftknopje, ontstaat er een ontlading en krijg je een schok. Soms zelfs met vonk en al. De statische elektriciteit kan oplopen tot 4000 of 5000 Volt. 

Hoe kom je er vanaf? Ans Noordink (45) uit Haaksbergen heeft een oplossing. Op haar werk heeft ze namelijk veel last van statische schokken. ,,Als ik op een knopje van de printer druk, zie je gewoon een vonkje. Je voelt het echt, als een soort speldenprikje." Per toeval heeft Ans ontdekt hoe ze er vanaf komt: ,,Ik ga voordat ik iets uit de printer haal of iemand een hand geef altijd even tegen de kantoorplant aanstaan die naast de printer staat. Dan ontlaad ik even, en kunnen we weer door." 

🎇Ans🎆 on Twitter

Met deze koude weersomstandigheden ben ik nogal statisch. Nu ben ik erachter gekomen dat ontladen via de kantoorplant minder pijnlijk is dan via het aanraken van printer. Ik sta dus meerder keren per dag redelijk intiem tegen een of andere palm aan te schurken mensen.

Plantenknuffelaar

Gelukkig voor Ans (en haar collega's) is het niet zó erg dat ze de hele dag noodgedwongen staat te knuffelen met de planten op haar werk. Heel veel last van al die statische schokken heeft ze dan ook niet. ,,Het is wat het is en ik ben het gewend. Ik heb al last van statische schokken zolang ik me kan herinneren." 

Thuis, met haar katten, let ze er wel extra op. ,,Ik probeer mijn katten niet bij de oortjes te aaien, want dan krijgen ze een schok en zie ik echt dat ze er last van hebben." De mate van statische ontlading is bij Ans daarbij seizoensgebonden, net als bij veel andere mensen. 

Hoe komt het dat we er in de winter veel meer last van hebben dan in andere seizoenen? Heel simpel: droge lucht is één van de grootste oorzaken van statische elektriciteit en in de winter is de luchtvochtigheid nu eenmaal lager dan in de zomer. Bovendien hebben we het allemaal graag lekker warm, wat betekent dat de verwarming meestal op volle toeren draait, wat er weer voor zorgt ervoor dat de lucht droger wordt. Op veel kantoren ligt daarbij vloerbedekking en wordt de luchtvochtigheid niet gecontroleerd, waardoor mensen er op het werk meer last van hebben dan thuis. 

Bij de één wel, de ander niet

Niet iedereen heeft er even veel last van. Dat komt dikwijls omdat de weerstand van de huid verschilt per persoon. Heb je bijvoorbeeld een droge huid, gebruik je geen wasverzachter en loop je altijd op rubberen zolen? Dan zou je er sneller last van kunnen hebben. Een vette huid zou namelijk meer weerstand hebben, waardoor de elektrische lading niet snel een uitweg vindt en de lading als het ware bij je houdt. Voor Ans gaat dat argument alleen niet op: ,,Ik heb geen droge huid, gebruik wasverzachter, en ik heb het ook als ik op blote voeten loop." Gelukkig voor Ans is zij op haar werk gezegend met een plant. 

Heb jij ook last van schokjes, en word je er knettergek van? Dan zouden deze trucjes misschien kunnen helpen:

- Verstop een ijzeren veiligheidsspeld in de naad of zak van je kledingstuk. Het metaal ontlaadt waardoor je geen schokjes krijgt bij het aanraken van een geleider.

- Bestuif je kleding en je haar met water. Watermoleculen trekken positieve en negatieve ladingen aan die zich ophopen op je lichaam.

- Smeer je lichaam en gezicht in met een hydraterende crème voor een hogere weerstand.

- Draag ingelopen schoenen met een leren zool, rubberen zolen zorgen ervoor dat je elektrische lading opbouwt.

- Behandel je kleding met een koolstofvezelborstel, zo veeg je de geladen deeltjes er in een handomdraai af.

- Was je kleren met een beetje azijn of plaats een kleine bal van zilverfolie in de wasmachine. Ook wasverzachter werkt anti-statisch.

- Stel de wasbeurt van je haar zo lang mogelijk uit tijdens de wintermaanden, zo maakt je hoofdhuid meer oliën aan wat voorkomt dat je lokken de hoogte in wapperen. Vermijd ook ontvettende haarproducten zoals droogshampoo.

- Spuit een beetje haarlak in je pet of muts. Ook een klein beetje handcrème of bodylotion zijn een snelle en doeltreffende oplossing om je haar te ontladen van statische elektriciteit.

Kijk hier hoe dit jongetje een nieuw kapsel krijgt op de glijbaan:

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 1. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.
 2. Te hard rijden, smartphones en alcohol: meer verkeersongelukken door minder politiecontrole

  Te hard rijden, smartpho­nes en alcohol: meer verkeerson­ge­luk­ken door minder politiecon­tro­le

  Het aantal verkeersongelukken is de afgelopen vijf jaar toegenomen. Dat komt vooral doordat automobilisten te snel rijden, afgeleid zijn (door smartphones) of alcohol op hebben. Bij de ongelukken vielen ook meer doden, blijkt uit het vandaag uitgekomen rapport van de stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Een logische verklaring voor het gedrag van bestuurders is de afname van de handhaving van verkeersregels door de politie, aldus het onderzoeksinstituut.