Kritiek Amerika: Nederlandse defensie-uitgaven te laag
Nederland moet meer geld uittrekken voor Defensie. De forse verhoging van het defensiebudget die Rutte-III bij zijn aantreden in het vooruitzicht stelde, is niet genoeg om de Navo en met name de Amerikanen tevreden te stellen.
Navo-topman Jens Stoltenberg en de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis zeiden dat vandaag op een bijeenkomst van de Navo-ministers in Brussel. In 2024 zal nog steeds maar de helft van de Navo-lidstaten de beloofde 2 procent van zijn BNP aan defensie besteden, aldus Stoltenberg.
Nu voldoen aan deze kant van de oceaan maar zes landen volledig of bijna aan de 2-procentsnorm: het Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Roemenië en de door Rusland bedreigde Baltische republieken Estland, Letland en Litouwen. Frankrijk en Turkije zitten in de buurt. Spanje en Hongarije gaan 2024 niet halen, ook de rest van Europa ligt, soms fors, achter.
VS-president Donald Trump greep mei vorig jaar zijn eerste Navo-top al aan voor een donderspeech en gaat die op zijn tweede top in juli herhalen, zo vrezen nogal wat Navo-landen. ,,We kunnen onze veiligheid niet aan Amerika uitbesteden”, viel de Britse defensieminister Gavin Williamson hem al bij voorbaat bij. VS-minister James Mattis riep op een voorbeeld aan Amerika te nemen. Landen moeten niet denken, zei hij, dat deelname aan buitenlandse missies of operaties hen vrijpleit van meer investeringen: ,,It’s got to be cash, capabilities ánd contributions.” Dus geld, militaire capaciteit en dito bijdragen.
Bondgenoten
Volgens minister Ank Bijleveld was zijn kritiek ‘zakelijk’. Mattis gaf wel aan dat Europa zou moeten kunnen instaan voor zijn eigen veiligheid en dat wanneer bondgenoten in Europa stelselmatig te weinig aan defensie uitgeven, dat ook zijn draagvlak verkleint. Nederland zal er in juli al beter voorstaan, meent Bijleveld, omdat dan haar Defensienota klaar zal zijn en Nederland beter kan aangeven hoe het zijn extra miljarden gaat besteden. En, voegde ze eraan toe, Nederland heeft ook een mooie track record als het gaat om deelname aan missies en operaties.
De Navo-landen steggelen al heel lang over een eerlijker lastenverdeling, maar extra middelen zijn nu extra hard nodig omdat het bondgenootschap de afgelopen jaren vooral actief was in vredesmissies en het zijn primaire taak, verdediging van het eigen grondgebied, verwaarloosde. De komende jaren, verwacten bronnen op het hoofdkwartier in Brussel, zal het én-én moeten zijn.
Inmiddels trok de Navo een flinke troepenmacht op langs de grens met Rusland (de ‘versterkte voorwaartse aanwezigheid’) die nog snel verder kan worden versterkt. Ook de commandostructuur die van meer dan 20.000 man ten tijde van de Koude Oorlog was teruggesnoeid naar 6800, wordt opnieuw opgevoerd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Oekraïense Sofia kreeg een bomscherf in haar hoofd, in Nederland leert ze stap voor stap weer lopen
Bij een bombardement in Oekraïne raakt in april de 10-jarige Sofia uit dat land levensgevaarlijk gewond. Een bomscherf dringt tot 11 centimeter diep haar hersenen binnen. Maar ze overleeft. Het gaat zelfs redelijk, zeker sinds ze vorige week in revalidatiecentrum Roessingh mag revalideren. Waarschijnlijk komt het meisje er grotendeels bovenop. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUMMet video
Verontwaardiging bij moslims over ‘genotshuwelijken’ voor seks: ‘Dit mag niet, huwelijk is serieuze zaak’
Kort trouwen alleen voor seks: volgens een Zweeds onderzoeksprogramma zijn sjiitische moskeeën in dat land bereid dit te doen en gebeurt het ook in Den Haag. Binnen de islamitische gemeenschap in de Hofstad wordt er met grote verbazing gereageerd. ,,Een huwelijk is een serieuze zaak.” -
PREMIUMMET VIDEO
Skûtsje doet voor het eerst mee aan zeilwedstrijd en slaat om op Eemmeer: ‘Ze riepen: dit komt niet goed’
De hulpdiensten zijn vrijdagmiddag massaal opgeroepen nadat op het Eemmeer bij Bunschoten-Spakenburg een skûtsje met zestien opvarenden omsloeg. Eén persoon is met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht. De historische zeilboot deed mee aan een jaarlijkse zeilwedstrijd.
-
Met video
De moordenaar van Els Borst blijft nog minimaal twee jaar in tbs: ‘Behandeling nog lang niet klaar’
Dat zielige hoopje mens dat totale onzin zat uit te kramen. Toen Bart van U., moordenaar van oud-minister Els Borst en zijn eigen zus Loïs, ooit voor het eerst voor de rechter verscheen, leek hij totaal de weg kwijt, ontoerekeningsvatbaar. Toch kreeg hij uiteindelijk acht jaar cel en tbs. In dat laatste regime zit hij nu twee jaar en moest de rechter vandaag besluiten of daar minimaal twee jaar bij zou komen. De rechtbank besloot daar net toe: ‘De behandeling is nog lang niet klaar'. -
Veel slachtvarkens en bloeddonoren besmet met hepatitis E: ‘Virus uit de stal komt zo op ons bord’
Veel slachtvarkens en en een groeiend aantal bloeddonoren zijn besmet met hepatitis E. Dat blijkt uit cijfers van bloedbank Sanquin en de Universiteit Utrecht. Het virus waart rond bij 90 procent van de varkensstallen. Veel besmette dieren worden bovendien aangeleverd voor de slacht. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.