Landelijk 6093 nieuwe besmettingen, in Brabant één minder dan op vrijdag: 1004 nieuwe gevallen
Het RIVM meldt vandaag 6093 nieuwe coronabesmettingen, een stijging van 126 ten opzichte van gisteren. Daarmee schommelt het cijfer al een paar dagen in de buurt van de 6000, net als vorige week zaterdag. Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalde ondertussen weer wel: naar 1902. In Brabant werden 1004 nieuwe besmettingen gemeld, één minder dan op vrijdag.
Delen per e-mail
Gisteren meldde het RIVM 5974 nieuwe coronabesmettingen. Dat was weer meer dan de 5967 van gisteren (na correctie). Eergisteren waren het er 5729. Het aantal sterfgevallen steeg met 48. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden. Vrijdag werden er 51 coronadoden gemeld, donderdag 75.
De cijfers van de afgelopen dagen zijn echter vertroebeld doordat een aantal oude meldingen door een storing later zijn doorgekomen.
Brabantse cijfers
Het RIVM liet op zaterdag weten dat in Brabant 1004 nieuwe coronagevallen zijn vastgesteld. Dat is er één minder dan op vrijdag gemeld werd. Daarmee loopt dat getal weer iets terug, nadat van woensdag op donderdag een forse stijging in het aantal nieuwe gevallen te zien was (van 657 naar 1036).
Het aantal ziekenhuisopnames is het afgelopen etmaal verdubbel van 8 op vrijdag naar 16 vandaag. Ook het aantal overlijdens verdubbelde van 5 naar 10.
Als gekeken wordt naar de vier grote steden in Brabant dan zijn stijgingen te zien in het aantal nieuwe gevallen in Den Bosch (69 gisteren tegen 82 vandaag) en in Eindhoven (71 naar 80). In Breda (61 naar 49) en in Tilburg (112 naar 98) zijn dus dalingen in het aantal nieuwe besmettingen te zien.
Enkele andere gemeenten vallen ook op. Zo is er in Bergen op Zoom (24 naar 49) en in Oisterwijk (9 naar 20) meer dan een verdubbeling te zien in het aantal positieve gevallen.
Niet goed
Maar duidelijk is wel dat het, zoals ook premier Rutte gisteren concludeerde, het niet echt de goede kant op gaat. Een week geleden meldde het RIVM op zaterdag ook ruim 5900 besmettingen. Daarna daalde het even stevig tot onder de 5000, om vervolgens weer te stijgen. Maar nogmaals: een storing in het doorgeven van de cijfers enkele dagen geleden, vertroebelt de informatie enigszins.
Precies om die reden analyseert het RIVM liever op basis van weekcijfers. Wie de dagcijfers van de afgelopen maand analyseert, ziet dat het verschil met een dag eerder regelmatig meer dan tien procent of hoger is, als gevolg van storingen, correcties en het wisselende aantal afgenomen testen.
Maatregelen afbouwen
Premier Rutte zei gisteren ‘dat het nog altijd niet goed gaat', al is hij wel redelijk tevreden met de minder dan 2000 COVID-patiënten die nog in het ziekenhuis liggen. In totaal liggen er nu 1902 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1961), van wie 550 op de IC (gisteren: 547). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.
Maar pas als het aantal besmettingen per dag lager is dan 3600 en er minder dan 10 ic-opnames per etmaal zijn, zijn er ‘mogelijkheden’ om half december maatregelen af te bouwen, benadrukte Rutte gisteren.
Gisteren was het voor het eerst sinds 21 oktober dat er minder dan tweeduizend coronapatiënten in het ziekenhuis lagen. Daarvan lagen er 547 op de IC, meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
RIVM-rekenmeester: We gaan uit van het slechtste scenario
Idealiter trapt Nederland met zijn coronabeleid zó hard op de rem, dat de Britse variant van het virus in ons land niet groter maar kleiner wordt. Dat zegt Jacco Wallinga, rekenmeester van het RIVM. ,,In Groot-Brittannië zie je dat het mogelijk is." -
Eerste contact bij zedenzaken onder jonge tieners gaat vaker via Snapchat
Sociale media spelen een steeds grotere rol bij (acute) zedenzaken onder jongeren tussen de 11 en 15 jaar, vooral via Snapchat. In ruim een kwart van de vorig jaar onderzochte zaken is het eerste contact via internet gelegd. In 2019 ging het om 20 procent, in 2018 was dat 11 procent. -
video Gaat het zaterdag weer sneeuwen? ‘Geen witte wereld, maar zeer lokaal mogelijk’
Sneeuwballengevechten, sleeën en een sprookjesachtig landschap: de sneeuwpret was afgelopen weekend maar van korte duur. Maar zaterdag keert Koning Winter plaatselijk even terug. En misschien valt er zelfs weer enige tijd sneeuw, meldt Weerplaza. -
PREMIUM
Vrijspraak voor medeverdachten afpersingszaak De Groot: ‘Dit is teleurstellend’
HEDEL/ARNHEM - De drie medeverdachten in de geruchtmakende afpersing rond de Hedelse fruithandel De Groot zijn vrijgesproken. De rechtbank achtte niet, of onvoldoende, bewezen dat de betrokkenen precies wisten waar ze zich mee in hadden gelaten. Het OM had eerder nog celstraffen en een taakstraf geëist. -
Een goed gesprek: hoe dan?
U zult het thuis ook wel eens merken: een goed gesprek voeren valt niet altijd mee. Een paar tips om een gesprek met een goed gevoel af te kunnen ronden:
-
PREMIUM
Video Hoe boze demonstranten door Google en CIA bij deze onschuldige familie in Dronten terechtkomen
Demonstranten die zondag op het Museumplein in Amsterdam met lijf en leden tegen de coronaregels protesteerden, hebben het nu gemunt op de familie Huijbregts in Dronten. Onterecht, want met een opruiend vliegtuigje hebben vader Jacques, zijn vrouw en de vier kinderen niets te maken. Een vals IP-adres wijst hun huis echter niet voor het eerst aan. Is het Google, of toch de CIA? ,,Wij zijn altijd hét middelpunt.” -
PREMIUM
Video Deze apotheker haalt niet zes maar zéven prikken uit coronavaccin: ‘Elke prik telt in tijd van schaarste’
Joris Uges, apotheker van de ziekenhuisapotheek in het Haagse HagaZiekenhuis, haalt als eerste een extra prik uit een Pfizer flacon met anticoronavaccin. Enorme winst nu elke prik telt. Zijn geheim: een ander spuitje. -
‘Nog onduidelijk of boa's avondklok mogen handhaven', politie gaat ‘alleen op excessen af’
Het is nog onduidelijk welke rol de ongeveer 24.000 boa's gaan spelen bij de handhaving van de avondklok, als die er inderdaad komt. ,,Er lijkt, maar ik zeg het voorzichtig, voorlopig voor gekozen om het handhaven alleen aan politieagenten over te laten,” zegt Ruud Kuin, voorzitten van de Nederlandse Boa Bond. ,,Dat betekent niet dat boa's geen rol gaan spelen.”