Later dan normaal, maar eerste officiële vorst van de herfst gemeten
VIDEODe eerste officiële vorst is dit jaar een stuk later dan gebruikelijk, maar vanochtend was het toch knap fris. In De Bilt daalde de temperatuur vandaag om 07.40 uur tot -0,2 graden en daarmee is de eerste officiële vorstdag van deze herfst een feit.
Om van officiële vorst te spreken moet de temperatuur in De Bilt dalen tot onder het vriespunt. Normaliter kondigt die eerste vorst zich zo rond 3 november aan, meldt Weerplaza. Vorig jaar werd de eerste officiële vorst in de herfst echter nog later gemeten, toen gebeurde dat pas op 29 november.
De laatste keer dat het in De Bilt vroor was op 23 april. Het kwik daalde toen naar -1,7 graden. De eerste lokale vorst werd dit jaar wel een stuk eerder gemeten, op 16 oktober. Toen daalde de temperatuur in Twente en Ell al onder het vriespunt, met respectievelijk -0,5 en -0,6 graden.
Officiële nachtvorst
Op 23 oktober werd op het landelijke weerstation in De Bilt de eerste vorst aan de grond gemeten. Maar tot een officiële nachtvorst kwam het nog niet. Daarvoor moet het op de normale waarnemingshoogte van 1,5 meter in De Bilt afkoelen tot onder het vriespunt.
Afgelopen nacht kwam het op meerdere plaatsen wel tot vorst. In Eelde was het het koudst en koelde het af naar -3,2 graden. Vandaag wordt het volgens de weerdeskundigen vrij zonnig. Het blijft droog en de temperatuur loopt in de dag op naar 5 tot lokaal 9 graden, aldus Weerplaza.
Komende nacht vriest het in het zuidoosten op veel plaatsen licht, elders blijft het door bewolking boven nul. Op de koudste plaatsen kan nevel of mist ontstaan. Morgen is het vaak bewolkt met lokaal een druppel regen. Warmer dan 5 tot 10 graden wordt het niet. De wind is zwak.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Aangiftes na drogeren met injectienaalden: dit weten we over ‘needle spiking’
Afgelopen weken waren er meldingen van een nieuwe dreiging in het uitgaansleven: stiekem gedrogeerd worden met een injectienaald, ‘needle spiking’. Er is nog veel onduidelijk over het aantal slachtoffers en met welke stoffen zij worden geïnjecteerd. -
column
Beste Johan Derksen, we hebben jou nodig
Debby Gerritsen schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
Europa en VS oefenen sinds de oorlog druk uit op Nederland om meer gas te leveren
Zowel Europa als de Verenigde Staten oefenen druk uit op Nederland om meer gas te leveren. Naast gas uit Groningen - tot dusver een no go - valt het oog op gas onder de Noordzee. -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
PREMIUM
Einde ‘zielig’ mopshondje nabij? ‘Straks hopelijk alleen nog in museum te zien’
Dierenartsen en dierenwelzijnsorganisaties roepen minister Staghouwer op zo snel mogelijk een handelsverbod in te stellen op de mopshond en andere kortsnuitige hondjes. Mopshondvereniging Commedia spreekt van een heksenjacht.
-
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
Code geel in zuiden en midden van het land wegens mistbanken
Het KNMI heeft in de nacht van donderdag op vrijdag code geel afgeven voor het zuiden en midden van het land wegens mistbanken. In de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg komen mistbanken voor met lokaal zicht tot minder dan 200 meter.