Volledig scherm
Vijf studenten van de KMA in Breda die elkaar nazi-afbeeldingen toestuurden worden gestraft.

Leger straft studenten die naziplaatjes rondstuurden

Vijf militairen die op de Koninklijke Militaire Academie nazi-afbeeldingen naar elkaar stuurden, zijn zo ver over de schreef gegaan dat Defensie ‘passende maatregelen’ neemt.

Ook een instructeur die meerdere relaties had met cadetten krijgt straf. Wat de sancties precies zullen zijn, moet in een later stadium duidelijk worden. Ze kunnen variëren van een berisping tot ontslag. Staatssecretaris Barbara Visser vindt dat de ‘normen op ernstige wijze zijn overtreden’.

Een speciale onderzoekscommissie bekeek de naziverheerlijking in één klas en vond in totaal achttien aanstootgevende afbeeldingen. Op sommige plaatsen waren defensiemedewerkers gefotoshopt in historisch materiaal uit de Tweede Wereldoorlog. De studenten zagen dit als ‘harde humor’.

Een melding van naziverheerlijking bij de 11e Luchtmobiele Brigade is onderzocht, maar blijft zonder gevolg. Een speciale commissie stelde vast dat hier incidenteel de Hitlergroet is gebracht, maar omdat niet duidelijk is door wie en wanneer is er niemand persoonlijk op aan te spreken. De commandant van het legeronderdeel is gevraagd om in het opleidingsprogramma opnieuw onder de aandacht te brengen dat dit gedrag ‘volstrekt onacceptabel’ is.

  1. Ethisch dilemma: mag je knutselen aan het DNA van baby's?
    PREMIUM

    Ethisch dilemma: mag je knutselen aan het DNA van baby's?

    Het nieuws sloeg bij wetenschappers eind vorig jaar in als een bom: de eerste genetisch gemanipuleerde baby’s waren geboren. De Chinese wetenschapper He Jiankui onthulde dat hij het dna van twee meisjes heeft aangepast om ze resistent te maken voor het hiv-virus. Het feit dát hij erin geslaagd was hun genen te manipuleren, was niet de grootste schok. Met de nieuwe ‘genschaar’, een techniek waarmee je heel precies genen kunt wegknippen en vervangen door andere, hadden wetenschappers al succesvol dna van planten en dieren weten te veranderen. De schok vorig jaar was vooral groot omdat dit een clandestien experiment was, met de menselijke soort. He Jiankui heeft daarbij alle regels aan zijn laars gelapt, zegt Guido de Wert, hoogleraar biomedische ethiek aan de Universiteit Maastricht.