Volledig scherm
Vijf studenten van de KMA in Breda die elkaar nazi-afbeeldingen toestuurden worden gestraft.

Leger straft studenten die naziplaatjes rondstuurden

Vijf militairen die op de Koninklijke Militaire Academie nazi-afbeeldingen naar elkaar stuurden, zijn zo ver over de schreef gegaan dat Defensie ‘passende maatregelen’ neemt.

Ook een instructeur die meerdere relaties had met cadetten krijgt straf. Wat de sancties precies zullen zijn, moet in een later stadium duidelijk worden. Ze kunnen variëren van een berisping tot ontslag. Staatssecretaris Barbara Visser vindt dat de ‘normen op ernstige wijze zijn overtreden’.

Een speciale onderzoekscommissie bekeek de naziverheerlijking in één klas en vond in totaal achttien aanstootgevende afbeeldingen. Op sommige plaatsen waren defensiemedewerkers gefotoshopt in historisch materiaal uit de Tweede Wereldoorlog. De studenten zagen dit als ‘harde humor’.

Een melding van naziverheerlijking bij de 11e Luchtmobiele Brigade is onderzocht, maar blijft zonder gevolg. Een speciale commissie stelde vast dat hier incidenteel de Hitlergroet is gebracht, maar omdat niet duidelijk is door wie en wanneer is er niemand persoonlijk op aan te spreken. De commandant van het legeronderdeel is gevraagd om in het opleidingsprogramma opnieuw onder de aandacht te brengen dat dit gedrag ‘volstrekt onacceptabel’ is.

  1. Na de boeren nu de bouwvakkers: 'Acties tegen stikstofbeleid op Malieveld’
    PREMIUM

    Na de boeren nu de bouwvak­kers: 'Acties tegen stikstofbe­leid op Malieveld’

    In navolging van de boeren bereidt nu ook de bouwsector grootschalige acties voor om tegen het stikstofbeleid van de regering te protesteren. Vanuit onder meer Staphorst is de stichting Grond in Verzet in oprichting, en binnen een etmaal schaarden zo’n vijfduizend bedrijven, bouwvakkers en aannemers zich achter de actiegroep. Een datum voor een landelijk protest, wellicht op het Malieveld, is al gekozen: 30 oktober.