Leids coronavaccin al in juli op mensen getest
Het coronavaccin dat door het bedrijf Janssen Vaccines in Leiden wordt ontwikkeld, kan nog eerder op mensen worden getest dan gedacht. De klinische tests starten al in de tweede helft van juli. Eerst sprak Janssen de verwachting uit dat er in september kon worden begonnen, later werd dat al bijgesteld naar augustus.
Nu wordt het dus juli. Het naar voren halen van ‘fase 1 en 2a’ van het onderzoek komt door de positieve resultaten die tot nu toe zijn geboekt in de ontwikkeling van het vaccin, stelt de Belg Paul Stoffels van het Amerikaanse bedrijf Johnson & Johnson, de eigenaar van Janssen Vaccines. De geneesmiddelenautoriteiten hebben het bedrijf daarom toestemming gegeven om eerder te beginnen.
De studie zal plaatsvinden onder 1045 gezonde volwassenen tussen de 18 en 55 jaar in België en de Verenigde Staten. Bij hen wordt bekeken of het vaccin veilig is, hoe het lichaam erop reageert en - ontzettend belangrijk - hoe de immuunrespons is. Het onderzoek vindt ‘dubbelblind’ en met een placebogroep plaats. Dat betekent dat zowel de onderzoeker als de proefpersoon niet weet of het echte middel of een nepmedicijn wordt toegediend.
Strenge regels
In Nederland gelden strenge regels voor studies met proefpersonen. Dat is een van de redenen dat de tests van het Leidse vaccin op mensen niet in ons land plaats zullen vinden.
Janssen en Johnson & Johnson hopen ook fase 3 van het vaccinonderzoek, een test onder nog grotere aantallen mensen, naar voren te kunnen halen, meldt Johnson & Johnson in een persbericht.
1 miljard doses
Tegelijk blijft het bedrijf zich ook inspannen om de productie van het vaccin op te hogen, zelfs nu nog niet duidelijk is of het middel ook echt werkt. Het doel is om in de loop van 2021 wereldwijd 1 miljard doses te kunnen produceren. Stoffels: ,,Ons doel is om de wereld een vaccin te geven en mensen overal te beschermen tegen deze pandemie.”
Het onderzoek bij Janssen wordt geleid door hoofd virale vaccins Hanneke Schuitemaker, tevens hoogleraar virologie aan de Universiteit van Amsterdam. ,,Als het vaccin niet blijkt te werken, zullen we het moeten vernietigen. Dat is volledig ons risico. Maar als het wél werkt, willen we het gelijk kunnen uitdelen”, zei ze eerder in een interview met deze site.
Half miljard
De Amerikaanse overheid draagt zo’n half miljard dollar bij aan de ontwikkeling van het ‘Leidse’ vaccin. Nederland investeert er geen geld in. Wel wil ons kabinet de ontwikkeling en productie van het vaccin van Janssen ‘stimuleren en faciliteren’. De productie van het vaccin zou straks in Leiden, de VS en mogelijk in Azië plaats moeten vinden.
De vaccinontwikkelaars van Janssen en Johnson & Johnson stellen steevast dat ze zich willen inzetten voor een eerlijke verdeling van het vaccin, mocht het straks werken. Tegelijkertijd laat de Amerikaanse president Donald Trump er geen misverstand over bestaan dat hij graag eerst zijn eigen bevolking zou vaccineren tegen het coronavirus. Het zou dus zomaar kunnen dat de regering van de VS de door Janssen ontwikkelde vaccins die in Amerika worden geproduceerd, straks opeist.
Niet het enige
Het vaccin van Janssen is niet het enige dat al op mensen wordt, dan wel gaat worden getest. Hetzelfde geldt voor vaccins van onderzoekers in Engeland, de VS, Duitsland en China. Nog geen enkel vaccin is al zover dat bewezen is dat het mensen beschermt tegen het coronavirus.
Een groot deel van de wereldbevolking wacht met smart op een vaccin tegen corona. Onder meer omdat het opbouwen van de groepsimmuniteit traag verloopt. Vorige week bleek uit onderzoek van bloedbank Sanquin dat slechts 5,5 procent van mensen die aan een studie deelnamen antistoffen tegen het coronavirus heeft opgebouwd. Dat zou betekenen dat zo’n 1 op de 20 Nederlanders het virus onder de leden heeft gehad.
Slimme techniek
De voorloper van Janssen Vaccines, biotechbedrijf Crucell, bedacht jaren geleden een slimme techniek, die het bedrijf tijdens deze pandemie kan ‘recyclen’. De farmaceut maakt gebruik van een verkoudheidsvirus waarvan een stukje genetisch materiaal wordt weggeknipt. Hierdoor kan het virus zich niet vermenigvuldigen en word je er dus ook niet ziek van.
Op de lege plek stoppen de onderzoekers een stukje dna van het coronavirus terug. Wanneer het vaccin vervolgens wordt ingespoten, baant het verkoudheidsvirus zich een weg naar de menselijke cellen en laat daar een beetje corona-dna achter. Dat dna zorgt ervoor dat een specifiek eiwit het immuunsysteem mobiliseert.
Kijk hier naar onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vaccin: een strijd die om veel meer gaat dan bestrijding van pandemie alleen
De tijd van afwachten is voorbij: de Nederlandse regering gaat samen met enkele andere Europese landen actief op jacht naar een coronavaccin. Daarmee mengt Nederland zich in een mondiale strijd die om veel meer gaat dan de bestrijding van de pandemie alleen. Geld, macht en status spelen minstens zo’n belangrijke rol. Acht dingen die je moet weten over de wedloop om deze heilige graal. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
nederlander opgepakt
Drama bij volle Spaanse pub: 'vaste gast' Cees (50) voor de deur doodgestoken na finale Feyenoord
Een Nederlander is woensdag overleden na een steekpartij voor de deur van een café in de Spaanse badplaats Torremolinos, vlakbij Malaga. Dat gebeurde na de verloren Conference League-finale van Feyenoord. -
Koe in blinde paniek veroorzaakt chemische reactie: boer naar ziekenhuis, dier bevrijd
Een ontsnapte koe is in blinde paniek in de technische ruimte van een stal aan de Lagestraat in Wapenveld terecht gekomen. Het dier heeft verschillende reinigingsmiddelen omver getrapt die een chemische reactie met elkaar zijn aangegaan. Daarbij zijn dampen vrijgekomen.
-
PREMIUM
John (68) lag weken dood in zijn huis: ‘Hij was een ontzettend aardige en nette man’
SAS VAN GENT - Het was de stank die de buren op het spoor zette dat er iets niet in orde was op nummer 26. De politie vond uiteindelijk het lichaam van bewoner John den Toonder (68). Hij was waarschijnlijk al een paar weken dood. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUM
Leidse farmaceut maakt miljoenen coronavaccins: 'Als het werkt, willen we het gelijk kunnen uitdelen’
Er is maar één Nederlandse vaccinmaker die in het WHO-lijstje van kanshebbers opduikt: Janssen in Leiden. De farmaceut laat een miljoenenvoorraad maken, nog voor het zeker is of zijn coronavaccin überhaupt werkt. ,,Als we falen, zullen we alles moeten vernietigen.”