De NIP-test
Volledig scherm
PREMIUM
De NIP-test © Marco De Swart

Leidt screening van ongeboren kinderen tot ‘Down-loze’ samenleving?

De invoering van de NIP-test was omstreden. Zwangere vrouwen zou druk worden opgelegd om hun ongeboren kind te laten testen op afwijkingen. Nederland lijkt vooralsnog echter niet af te koersen op een ‘Down-loze’ samenleving, zoals IJsland en Denemarken.

Volgens tegenstanders van prenatale screening, waaronder christelijke partijen en bezorgde ouders van kinderen met Down, neemt de maatschappelijke druk toe om een kind weg te laten halen als er iets mis mee is. Volgens hen gaf de overheid met de algemene invoering van de NIP-test, twee jaar geleden, het signaal af dat zulke kinderen niet welkom zijn.

,,Zit ik op een terras een ijsje te eten met mijn zoon en dan krijg ik opmerkingen naar mijn hoofd als: ‘Waarom heb je hem laten komen, dat hoeft toch niet meer in deze tijd?’,’’ vertelde Tefke Dannijs, moeder van een zoontje met Down en een van de initiatiefneemsters van de actiegroep van bezorgde ouders, begin 2016 aan deze site.

  1. LIVE | Luchtvaart vreest 120 miljard aan extra schulden, geboorte­dorp Doutzen Kroes wordt ‘één groot terras’

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. Vliegmaatschappijen zagen hun kas door de crisis in rap tempo leegraken, nadat door reisbeperkingen wereldwijd nog amper vluchten mogelijk werden.Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.
  2. Operaties St Jansdal geannuleerd in Harderwijk na  corona-uitbraak op verpleegafdeling

    Operaties St Jansdal geannu­leerd in Harderwijk na corona-uit­braak op verpleegaf­de­ling

    Door een corona-uitbraak op een verpleegafdeling in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk - waarbij zowel patiënten als medewerkers zijn betrokken - moet het ziekenhuis gedeeltelijk weer ingeplande reguliere zorg alsnog staken. Tot en met 29 mei wordt een aantal niet-spoedeisende, geplande operaties geannuleerd op alle locaties van het ziekenhuis. De spreekuren op de poliklinieken gaan vooralsnog wel gewoon door.