Volledig scherm
PREMIUM
De NIP-test © Marco De Swart

Leidt screening van ongeboren kinderen tot ‘Down-loze’ samenleving?

De invoering van de NIP-test was omstreden. Zwangere vrouwen zou druk worden opgelegd om hun ongeboren kind te laten testen op afwijkingen. Nederland lijkt vooralsnog echter niet af te koersen op een ‘Down-loze’ samenleving, zoals IJsland en Denemarken.

Volgens tegenstanders van prenatale screening, waaronder christelijke partijen en bezorgde ouders van kinderen met Down, neemt de maatschappelijke druk toe om een kind weg te laten halen als er iets mis mee is. Volgens hen gaf de overheid met de algemene invoering van de NIP-test, twee jaar geleden, het signaal af dat zulke kinderen niet welkom zijn.

,,Zit ik op een terras een ijsje te eten met mijn zoon en dan krijg ik opmerkingen naar mijn hoofd als: ‘Waarom heb je hem laten komen, dat hoeft toch niet meer in deze tijd?’,’’ vertelde Tefke Dannijs, moeder van een zoontje met Down en een van de initiatiefneemsters van de actiegroep van bezorgde ouders, begin 2016 aan deze site.

  1. Inzamelingsactie om vermiste Diana te vinden: We willen afscheid kunnen nemen
    PREMIUM
    video

    Inzame­lings­ac­tie om vermiste Diana te vinden: We willen afscheid kunnen nemen

    Mensen die hun geliefde kunnen begraven. Mariola en Edward Schmitz uit Goes zijn er stiekem jaloers op. Hun dochter Diana is al vermist sinds 13 januari, de dag dat ze vermoedelijk van de Zeelandbrug sprong en de dood vond in het ijskoude water. Haar lichaam is nooit gevonden en dat is voor het gezin onverteerbaar. Met een inzamelingsactie, die vandaag is gestart, hopen ze geld in te zamelen om haar te vinden. ,,Wij willen kunnen rouwen.”