Volledig scherm
Het Zaanse St. Michaël College © Google Maps

Leraren Zaans college ‘geschokt’ door pijnlijke memes op Instagram

Een aantal leraren van het Sint Michaëls College in Zaandam is, vermoedelijk door leerlingen, afgebeeld als nazi, pornoactrice en kinderverkrachter. De beelden, zogenaamde ‘memes’, zijn via sociale media verspreid. In een brief aan de ouders laat de middelbare school weten dat er tegen de daders mogelijk strafrechtelijke vervolging wordt ingesteld.

De memes zijn digitaal bewerkte afbeeldingen van personen, in dit geval leerkrachten, voorzien van beledigende teksten, die via sociale media worden verspreid. In dit geval zouden de pijnlijke plaatjes op Instagram zijn gezet. Een deel van de afbeeldingen heeft betrekking op ‘pijnlijke gebeurtenissen uit de privésfeer’ van het afgebeelde schoolpersoneel.

De gewraakte afbeeldingen zouden niet alleen door scholieren zijn geplaatst en verspreid, maar ook geliket. Middelbare scholen in het land kampen in toenemende mate met dergelijke memes. ,,Het is niet iets wat heel zichtbaar is voor scholen, maar iets waar ze soms gewoon achter komen’’, zei Remco Pijpers van stichting Kennisnet onlangs.

‘Te kakken gezet’

Het plaatsen van de afbeeldingen gebeurt doorgaans met anonieme accounts. Sommige scholieren gaan echter zo ver dat ze foto’s en namen van hun leraren gebruiken om ze vervolgens ‘te kakken te zetten’ De schoolleiding laat, bij monde van rector Elly van Eerden, weten dat ze er bewust voor gekozen hebben expliciet te melden wat er op de memes staat afgebeeld.

„Dat is best moeilijk, maar zo is meteen duidelijk dat het niet zomaar gaat om bewerkte plaatjes”, zegt ze tegen  De Telegraaf. „Het maken van memes leeft erg onder jongeren van deze leeftijd, we moeten niet vergeten dat het gaat om 12- tot 18-jarigen, maar hier is echt een grens overschreden.” De afgebeelde docenten zijn ‘geraakt’, aldus de rector. ,,Maar ze houden zich goed en voelen zich gesteund.’’

Pedagogisch gesprek

Het vermoeden bestaat dat het materiaal is gemaakt door een à twee leerlingen en dat de boosdoeners snel worden gevonden. De hoop bestaat dat de makers van de plaatjes zelf naar voren zullen treden. Hen wacht een ‘pedagogisch gesprek’. Als de mememakers zich niet melden, volgt mogelijk aangifte. ,,We geven ze een paar dagen’’, aldus Van Eerden.

In november vorig jaar werd een leerling van het Frits Philips lyceum in Eindhoven geschorst voor het maken en online plaatsen van memes. „Grapjes kunnen we hebben, maar foto’s op dit account werden door een aantal collega’s als beledigend ervaren’’, sprak rector Wiel Sporken toen. „Dit liep de spuigaten uit.’’ De inhoud van de plaatjes, waarop onder meer hakenkruisen stonden, was toen genoeg voor de school om aangifte te doen.