Let op! Ook vandaag hitteplan van kracht in heel Nederland

Live WeerkaartWegens de verwachte hoge temperaturen stelt het RIVM vandaag, net als gisteren, opnieuw het Nationale Hitteplan in voor heel Nederland.

Het instituut voor volksgezondheid waarschuwt, net als gisteren, voor de hitte en de risico's die dat met zich mee kan brengen, zeker voor groepen kwetsbare mensen zoals ouderen, baby's, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Het RIVM adviseert dan ook alert te zijn op uitdroging en oververhitting.

,,Baby's en jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken", aldus het instituut. Daarnaast wordt aangeraden schaduw op te zoeken, lichamelijke inspanning in de middag te beperken en dunne kleding te dragen.

Hittegolf

Volgens het KNMI gaat het hitteplan in om 10.00 uur. Het weerinstituut verwacht temperaturen boven de 27 graden, lokaal kan het 30 graden worden. Langs de kust, op de Wadden en rond het IJsselmeer blijft het wat koeler. Het hitteplan geldt in principe tot en met woensdag. 

Zondag en maandag kan het tropisch warm worden. Een regionale hittegolf, de derde deze zomer, ligt in het verschiet. ,,Als het vandaag lokaal 30 graden wordt, op één van de plekken waar het vrijdag ook al 25 graden werd, dan kan een regionale hittegolf op maandag een feit zijn”, aldus Ben Lankamp van Weerplaza.

Mysteryland maatregelen

Het dancefestival Mysteryland neemt dit weekend extra maatregelen vanwege de hitte. Op het festivalterrein, het voormalig Floriadeterrein in de Haarlemmermeer, zijn extra waterpunten en luifels voor schaduw neergezet. Festivaldirecteur Carina Kornfeind zegt: “We meten doorlopend de temperatuur, zowel binnen in de tenten als buiten. We hebben extra waterpunten en adviseren de bezoekers om het vochtpeil op een goed niveau te houden en ook voldoende zout te eten.”

Daarnaast waarschuwt Mysteryland de festivalbezoekers voor verbranding door de zon. Kornfeind: “We hebben insmeerteams op het gehele terrein lopen en daarnaast hebben we extra luifels, om schaduw te creëren, neergezet. Ten slotte zijn er voldoende rustige plekken om even bij te komen.”

Wil je net een verfrissende duik nemen met deze zomerse temperaturen, zie je daar een groenblauwe verflaag in het water: blauwalg. Is dat gevaarlijk of kan je gewoon het water in? Dr.ir. Mike Lurling (Wageningen Universiteit) legt in deze video uit hoe dat zit: 

Een man zit met zijn voeten in een zwembadje op een terras.
Volledig scherm
Een man zit met zijn voeten in een zwembadje op een terras. © ANP