Lichaam van vermiste zwemmer (19) gevonden na grote zoekactie rond gracht in Zutphen
Een 19-jarige man uit Zutphen is overleden nadat hij tijdens het zwemmen in een gracht onder water was verdwenen. Na een zoektocht van een uur hebben de hulpdiensten zijn lichaam gevonden. De politie gaat uit van een noodlottig ongeval.
Het jonge slachtoffer was in het bijzijn van een vriend. Ze wilden naar de overkant van de gracht zwemmen, maar dat ging mis. Het incident speelde zich rond 13.00 uur af langs de Louisesingel in het centrum van Zutphen.
Grote zoekactie
Een getuige zag dat de zwemmende jongen begon te spartelen en vervolgens onder water verdween, laat politiewoordvoerder Jaco van der Veen weten. De getuige sprong zelf in het water in een poging het slachtoffer te redden, maar zonder succes. De omgeving van de gracht werd daarna afgezet en er volgde een grote zoekactie.
Een sonarboot en duikers werden ingezet en een politiehelikopter zocht vanuit de lucht mee. Een traumahelikopter landde in het naastgelegen grasveld en op de kant stonden meerdere ambulances klaar. Een uur na de eerste melding liet een woordvoerder van de politie weten dat de kans klein was dat het slachtoffer nog levend zou worden gevonden.
Reanimeren
Er is uiteindelijk ruim een uur naar de jongeman gezocht, toen om 14.07 uur zijn lichaam in het water werd gevonden. Er is nog geprobeerd het slachtoffer te reanimeren, maar die pogingen zijn volgens de politie na twintig minuten gestaakt. Zijn familie is op de hoogte gebracht. Aan getuigen van het incident wordt slachtofferhulp geboden. De vriend die bij hem was heeft als getuige een verklaring afgelegd.
Fluisterbootjes
Gé Wormgoor en Mirjam van Ast waren op het moment van de zoekactie op het water met twee fluisterboten vol passagiers. Van Ast zag een oudere man in de gracht springen om te helpen met zoeken, maar hij werd door de politie gesommeerd om weer uit het water te komen. ,,Toen heb ik hem een drijfkussen toegegooid, hem aan boord genomen en met de fluisterboot aan wal gebracht”, blikt Van Ast terug.
,,Ik schrok niet zozeer, maar wist wel meteen dat er iets helemaal mis was”, vult Wormgoor aan. Allebei hebben zij hun passagiers naar de kant gebracht, waarna ze met hun fluisterbootjes nog langs de randen van de gracht hebben meegezocht naar de drenkeling.
Ik schrok niet zozeer, maar wist wel meteen dat er iets helemaal mis was
Minder verdrinkingsdoden
Het aantal verdrinkingsdoden onder Nederlandse inwoners neemt al jarenlang af, vooral onder kinderen onder de 10 jaar. De grootste groep slachtoffers van verdrinking betreft mensen boven de 60. Dat blijkt uit cijfers van het CBS die vandaag op World Drowning Prevention Day naar buiten zijn gebracht. In totaal 80 inwoners van ons land zijn vorig jaar verdronken in open water of in en om het huis. Dat zijn er 27 minder dan een jaar eerder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Meer privacy op WhatsApp: voortaan kun je je online-status verbergen en langer berichten wissen
Chat-app WhatsApp wordt op meerdere fronten aangepast om de privacy van gebruikers beter te waarborgen. Zo kun je verbergen dat je online bent en langer je berichten verwijderen. -
PREMIUM
Voor hun droomvakantie op Corfu moest de familie Jansen er éérst nog zien te komen
De familie Jansen reisde deze zomer met z’n achten af naar het Griekse eiland Corfu. Een prachtvakantie met zon, strand, wijnproeverijen, wandeltochten en musea. Maar de aanloop... -
Minder mensen verdronken in 2021, vooral migranten liepen risico
Tachtig mensen in Nederland zijn vorig jaar door verdrinking om het leven gekomen. Dat zijn er 27 minder dan in 2020. In verhouding verdronken vooral veel migranten en kinderen van migranten die in Nederland zijn geboren, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
PREMIUM
Tienduizenden studentenwoningen te weinig: ‘Kamers zijn onbetaalbaar en niet te krijgen’
De kamernood in studentensteden rijst ook komend studiejaar de pan uit, blijkt uit een voorlopige schatting van het Kenniscentrum Studentenhuisvesting (Kences). Toekomstige studenten zoeken naarstig naar creatieve oplossingen of blijven maar gewoon thuis wonen. -
Waarom jongeren als Vinicius (18) wel willen maar niet mogen werken: ‘Kan niks met mijn diploma’
Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt toenam in de eerste helft van 2022, werden er verschillende oplossingen geopperd. Toch werd één groep mensen over het hoofd gezien: ongedocumenteerden. Ze wonen hier vaak al jaren, maar mogen niet werken.
-
Koken & Eten
Dit gebeurt in je lichaam als je 's avonds nog aan het snaaien slaat
We houden er allemaal van om zo nu en dan 's avonds laat een snack te nemen. Sommige mensen beweren dat het niet goed is om heel laat nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden. Klopt die bewering? Deskundigen geven het antwoord. -
Geen boetes of aanhoudingen na spookrijden boeren op A7 in Friesland
De politie heeft vooralsnog geen boetes uitgedeeld of mensen aangehouden nadat meerdere trekkers langzaam over de A7 tussen Drachten en Heerenveen reden. Zo’n vijftien trekkers, veelal zonder kenteken, hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag ook tegen het verkeer in gereden. -
PREMIUMColumn
800 euro voor een maand energie. Hoe dan?!
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.