Volledig scherm
PREMIUM
© anp

‘Liefde voor lezen wordt er bij jongeren nu uit geramd’

De verplichte leeslijst op middelbare scholen is funest voor het leesplezier onder jongeren. Daarvan zijn ook schrijvers overtuigd. ,,Zodra een leraar of ouder zegt dat een kind móet lezen, is dat de dood in de pot. De liefde voor lezen wordt er bij jongeren nu uit geramd.’’

Ronald Gipharts eigen zoon Lasse, net brugklasser, bevestigt in letterlijk één seconde het advies van de Onderwijsraad en Raad voor Cultuur om het lezen weer leuker te maken door vooral minder te verplichten. ,,Lasse, zeg eens eerlijk, vind je lezen leuk?” Zijn vader, één van 's lands bekendste schrijvers, stelt de vraag zodra hij binnenstapt. Het antwoord is eenvoudig: ,,Als het een leuk boek is wel ja.” Wat Giphart betreft kan er niet snel genoeg een streep door de verplichte literatuurlijst op middelbare scholen. ,,Zodra een leraar of ouder zegt dat een kind móet lezen, is dat de dood in de pot. De liefde voor lezen wordt er bij jongeren nu uit geramd. Niemand wil meer een boek pakken als die de karakterontwikkeling van de hoofdpersoon moet ontdekken.”

  1. Geen cel maar tbs voor ontoerekeningsvatbare Haagse steker Malek F.

    Geen cel maar tbs voor ontoereke­nings­vat­ba­re Haagse steker Malek F.

    Malek F. (33) is vanmiddag in de rechtbank Schiphol volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard en veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor het neersteken van drie mensen op 5 mei 2018 in Den Haag. Volgens de rechter heeft F. volledig onder invloed van psychose gehandeld. Er was geen sprake van een terroristisch motief, wel handelde F. met voorbedachte rade: hij kocht een mes om ‘zijn duivelsaanbidders’ aan te vallen.