Volledig scherm
De gedenksteen voor Nicky Verstappen op de Brunssummerheide is opnieuw het doelwit geworden van vernieling. © ANP

Limburger opgepakt voor vernielen gedenksteen Nicky Verstappen

De Limburgse politie heeft vanmorgen een man uit Heerlen opgepakt die verdacht wordt van het vernielen van het monument van Nicky Verstappen. De man is al eerder veroordeeld voor het aanrichten van vernielingen aan de gedenksteen. 

De verdachte, de 48-jarige Eric A. uit Landgraaf, werd door het Openbaar Ministerie (OM) in 2013 als fantast bestempeld. Hij profileerde zich toentertijd als moordenaar van Verstappen. Eind 2013 stuurde de rechtbank hem voor een jaar naar een kliniek omdat hij een ernstige psychische stoornis had en tegen zichzelf moest worden beschermd.

Voor het doden, ontvoeren en misbruiken van Nicky Verstappen zit inmiddels Jos B. als verdachte vast. Hij werd vorig jaar augustus aangehouden in Spanje.

De gedenksteen van Nicky Verstappen staat op de Brunssummerheide in Brunssum, waar de jongen op 11 augustus 1998 dood werd aangetroffen. De beschadigde steen werd op vrijdag 5 april jongstleden door een wandelaar ontdekt, waarna de politie gealarmeerd werd. Door medewerkers van Forensische Opsporing en de recherche van de politie in Limburg werd een onderzoek ingesteld, waar dna-sporen veilig zijn gesteld. Deze leidden uiteindelijk naar de verdachte.

Wat de aanleiding of het motief voor de nieuwe vernieling is geweest, is nog niet duidelijk. De verhoren met de verdachte zullen hierover hopelijk uitsluitsel geven, zo meldt de politie. 

De destijds 11-jarige Nicky Verstappen uit Heibloem werd in 1998 dood gevonden op de Brunssummerheide. Hij verdween op 10 augustus uit een nabijgelegen jeugdkamp. Een dag later werd hij dood aangetroffen op ruim een kilometer van het kamp. Aangenomen wordt dat hij door een misdrijf om het leven is gekomen.

De gedenksteen werd naast twee keer in 2013 ook in 2007 en 2008 beschadigd.

Volledig scherm
De vernielde gedenksteen voor Nicky Verstappen op de Brunssummerheide. © ANP
  1. Zaak terreurverdachten, onvrede over Eredivisietijden en beste bartender in De Ochtend Show to go

    Zaak terreurver­dach­ten, onvrede over Eredivisie­tij­den en beste bartender in De Ochtend Show to go

    In De Ochtend Show to go van maandag 19 augustus praat Cyril Rosman ons bij over de zaak van de terreurverdachten die vorig jaar opgepakt werden. Matthijs Keuning legt ons uit waarom voetbalsupporters ontevreden zijn met de nieuwe Eredivisietijden op zondagavond. Ook live in de studio is Tess Posthumus, die in 2018 uitgeroepen werd tot beste vrouwelijke bartender. De show wordt gepresenteerd door Hila Noorzai en is vanaf 7.30u live te zien in onze app en op deze site.