Volledig scherm
PREMIUM
© Mark Uyl

Loiza deed wat iedereen moet doen: luisteren. Ook naar jongens met kwetsende meningen

Column Saskia NoortSaskia Noort schrijft op deze plek wekelijks over nieuws dat haar raakt. Deze week keek ze een nieuwe serie van EO, Been There Done That. Ze windt ze zich op over het grote onrecht dat trans-kinderen nog steeds ten deel valt in ons ‘tolerante landje’.

Volledig scherm
© EO

Ik mag van collega Angela de Jong niet over tv schrijven, maar ik ga het toch doen, want ik zag iets moois en dat mag ook wel eens gezegd worden. Van de EO notabene. Been There Done That heet het, hierin ontmoet de BN’er met een probleem een niet-BN’er met hetzelfde probleem. Ik viel in de aflevering over Dewi, een transvrouw aan het begin van haar transitie, die opgroeit in een zwaar christelijk gezin.

Haar broer accepteert haar niet en blijft maar herhalen dat dit alles tegen Gods wil is en op een bepaald moment vergelijkt hij zijn zus zelfs met een dief. Toen Dewi vertelde verder te willen leven als vrouw, zei broerlief: ,,Voor mij ben je dan dood’’, en praatte daarna niet meer tegen haar. Transvrouw Loiza Lamers schoot te hulp.

En dat was het moment waarop het magisch werd en ik niet doorzapte maar bleef hangen, want deze Loiza gaf broer Michael carte blanche om haar te kwetsen. Alle misselijkmakende vooroordelen over transgenders kwamen eruit onder het mom van God en kerk. Hier was een jongen die echt zei wat je allemaal niet meer mag zeggen, maar hij meende en voelde het echt en Loiza gaf geen krimp. 

 1. Freek over Boekenbalrel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedragen wordt

  Freek over Boekenbal­rel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedra­gen wordt

  Freek de Jonge (74) heeft geen seconde wakker gelegen van de door hem veroorzaakte opschudding, gisteravond bij de opening van het Boekenbal in Amsterdam. Hij eiste luidkeels schreeuwend van het publiek een statement over de overwinningsspeech van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. ,,Juist de groep die in de zaal zat, moet zich verzetten tegen deze elitaire politieke beweging’’, zegt de cabaretier the day after tegen deze site.
 2. Vilein? Schrijf toch normaal Eus, wreed of vals kan ook
  Brieven met Eus

  Vilein? Schrijf toch normaal Eus, wreed of vals kan ook

  Brieven van lezers, boos op het nieuws of het juist roerend eens met wat deze krant schrijft. We ontvangen ze elke dag. Een bloemlezing van wat onze lezer bezighoudt, siert dagelijks de brievenpagina. Columnist Özcan Akyol vraagt zich in de videoreeks Brieven met Eus af wat krantenlezers ertoe brengt hun woede of passie van zich af te schrijven. Vandaag is hij op bezoek bij Ferry, die vindt dat hij zulke moeilijke woorden gebruikt.