Op het vliegveld in Frankfurt is een landingsbaan opgeofferd om vliegtuigen te kunnen parkeren
Volledig scherm
Op het vliegveld in Frankfurt is een landingsbaan opgeofferd om vliegtuigen te kunnen parkeren © Getty Images

Luchtvaartmaatschappijen zoeken parkeerruimte op Nederlandse vliegvelden

Vliegvelden in Nederland maken zich klaar om in te springen op een nieuw probleem rond de coronacrisis. Omdat er veel minder gevlogen kan worden, zijn luchtvaartmaatschappijen dringend op zoek naar parkeerruimte voor vliegtuigen. Vliegvelden in Twente en Eelde worden al benaderd. Op het vliegveld in Frankfurt werd al eerder een landingsbaan ingeruimd als parkeerplek.

„Door de crisis komen luchtvaartmaatschappijen en leasemaatschappijen nu naar ons toe, in plaats van dat wij hen moeten benaderen”, zegt directeur Meiltje de Groot van Twente Airport. „Hiermee kunnen wij onszelf op de kaart zetten.” Twente Airport werd tot voor kort voornamelijk gebruikt voor het demonteren van vliegtuigen. Ook Groningen Airport Eelde (feitelijk op Drents grondgebied) krijgt verzoeken om vliegtuigen te stallen.

Of het de vliegvelden veel op zal leveren, valt te bezien. Volgens Twente Airport betalen klanten ongeveer 2000 euro per maand voor het parkeren van een klein vliegtuig en 10.000 euro per maand voor een groot vliegtuig.

Schiphol

Ook op Schiphol is het druk. ,,We verwachten dat het aantal geparkeerde vliegtuigen de komende periode nog sterk oploopt”, zegt een woordvoerder van de luchthaven tegen Het Parool. ,,Wat nu nog vliegt, kan de komende dagen worden geparkeerd. Maar we zitten op dit moment in een onvoorspelbare periode: welke vluchten gaan nog wel, welke niet? Vliegtuigen worden op verschillende plekken op Schiphol geparkeerd: op Schiphol-Oost, op verschillende platformen op de luchthaven waar vliegtuigopstelplaatsen zijn en aan gates. We hebben op Schiphol ruim tweehonderd plekken voor vliegtuigen om te parkeren.”

Op Schiphol zijn vooralsnog geen plannen om een landingsbaan in te ruimen als parkeerplaats. Wel kunnen op andere vliegvelden van de Schiphol Groep (Eindhoven, Rotterdam The Hague Airport) in de loop van de tijd ook vliegtuigen komen te staan. De luchtvaartmaatschappijen hoeven op de velden van de Schiphol Groep voorlopig niet te betalen. Tot eind juni zijn op die plekken geen kosten verbonden aan het parkeren.

Vliegtuigen van KLM staan aan de grond op Schiphol. KLM bouwt haar Europese netwerk verder af, nu de maatschappij vanwege het nieuwe coronavirus steeds minder passagiers verwelkomt
Volledig scherm
Vliegtuigen van KLM staan aan de grond op Schiphol. KLM bouwt haar Europese netwerk verder af, nu de maatschappij vanwege het nieuwe coronavirus steeds minder passagiers verwelkomt © ANP
  1. LIVE | Vanaf 15 juni meer bezoek toegestaan in verpleeghuizen

    LIVE | Vanaf 15 juni meer bezoek toegestaan in verpleeg­hui­zen

    Nederlanders kunnen vanaf 15 juni weer op vakantie in veel landen binnen Europa. Wel zegt premier Mark Rutte dat mensen de lokale regels in acht moeten blijven nemen: ,,Ga wijs op reis.” Ook is bekendgemaakt dat verpleeghuisbewoners al vanaf 15 juni meerdere bezoekers mogen ontvangen, een maand eerder dan het kabinet zich tot dusver voornam. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus. Lees hier het vorige liveblog terug.