Man die Tamar doodreed is onvindbaar, opgestuurde boete komt onbetaald retour
De man die betrokken was bij het doodrijden van de 14-jarige Tamar uit Marken, is onvindbaar. De boete van 1500 euro die hij kreeg, kwam onbetaald en onbestelbaar retour. De man woont in Duitsland. Maar waar, is nu een raadsel.
Justitie beraadt zich over de te nemen stappen om de man alsnog de boete te laten betalen. De situatie van de man is onduidelijk. Ten tijde van het ongeluk zat hij in de Duitse asielzoekersprocedure. Niet bekend is wat de status daarvan nu is.
De eerste strafbeschikking (de boete) die justitie stuurde, kwam niet retour, maar werd ook niet betaald. De eerste aanmaning die daarna werd gestuurd, kwam ‘onbestelbaar retour’, laat het Openbaar Ministerie (OM) Noord-Holland weten.
Alsnog voor de rechter
Daarmee is de zaak van de doodgereden tiener nog altijd zeer frustrerend voor nabestaanden. Dat de man die haar heeft overreden ‘slechts’ een boete kreeg omdat hij op zijn telefoon keek, leidde er al toe dat de nabestaanden met advocaat Sébas Diekstra in de arm een artikel 12-procedure startten, om de man via het gerechtshof alsnog in een strafzaak voor de rechter te krijgen. De datum van de behandeling van die artikel 12-procedure is inmiddels ook bekend: 10 maart.
Tamar verliet in de nacht van 25 juli 2020 haar woning na een discussie over bedtijd. De politie vond haar lichaam later in de berm van de Zeedijk tussen Marken en Monnickendam. Volgens onderzoek was ze op slag dood na de aanrijding.
Enkele maanden later werd een man opgepakt van wie later werd vastgesteld dat hij over het meisje heen was gereden. Maar volgens het OM was niet vast komen te staan dat de man ‘ernstige verkeersfouten kan worden verweten’. Bij het onderzoek is vast komen te staan dat het meisje door de auto van de verdachte is overreden en daardoor is komen te overlijden. Onduidelijk is gebleven hoe zij op de weg terecht was gekomen, legde het OM uit. Het kan dus zijn, redeneert het OM, dat Tamar daar al lag. De man zelf heeft altijd beweerd dat hij wel merkte dat hij ‘over iets heen reed’ maar dat hij nooit heeft gezien of geweten dat het om een persoon ging.
Omdat de man ten tijde van het ongeluk op zijn telefoon keek, kreeg hij wel een boete opgelegd. Deze is hoger dan gebruikelijk vanwege de fatale afloop van het ongeval, namelijk 1500 euro.
De ouders van Tamar wilden het daar niet bij laten en startten een artikel 12-procedure om via het gerechtshof alsnog vervolging af te dwingen. Zij willen dat de verdachte niet bestraft wordt voor een verkeersovertreding, maar voor een misdrijf. De belangrijkste aanwijzing daarbij is dat uit onderzoek zou zijn gebleken dat Tamars lichaam nog is verplaatst. Omdat er verder niemand anders in de buurt was, moet dat door de verdachte zijn gedaan, of door de mannen die bij hem in de auto zaten, redeneren de nabestaanden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO
Duitser reed Tamar (14) dood na kijken op telefoon, ouders stappen naar rechter
De ouders van de bij een aanrijding omgekomen Tamar (14) uit Marken stappen naar de rechter om vervolging van de veroorzaker van het ongeluk af te dwingen. Dit meldt de advocaat van de nabestaanden, Sébas Diekstra. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM
Containerschepen gewild doelwit van drugskartels: ‘Bemanning moet van cokehandel hebben geweten’
De politie verwijt de multinationals achter de enorme containerschepen weg te kijken voor hun rol in de wereldwijde cokehandel. Criminelen betalen makkelijk anderhalve ton voor informatie over hun containers met coke. Of ze vragen de bemanning van dergelijke schepen om voor aankomst in de haven drugs overboord te slingeren. Scheepvaartbedrijven zijn een gewild doelwit voor drugskartels. -
PREMIUM
Voor Sonja zijn honden nog altijd moordmachines na zware aanval: ‘Ik zoek lotgenoten met een trauma’
Zes jaar geleden werd Sonja van Son vanuit het niets aangevallen door een hond. Het trauma dat ze opliep, beheerst haar leven en dat van haar gezin nog elke dag. Ze wil een lotgenotengroep opzetten voor mensen met een trauma.
-
Treinverkeer in groot gebied rond Amsterdam twee uur vast door korte storing
Het treinverkeer rondom Amsterdam is vrijdag vanaf 10.30 uur twee uur lang ontregeld geweest door een grote sein- en wisselstoring. Na ongeveer een halfuur kon ProRail melden dat het probleem was opgelost, maar de NS had nog tot 12.30 uur nodig voor alle treinen weer op schema reden. -
-
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM
IJsmeesters wisselen geheimen uit over het beste natuurijs: ‘Doe er krijt tussen’
IJsmeesters uit het hele land kwamen zaterdag bij elkaar in Thialf om de geheimen van het vak uit te wisselen. Daarnaast werden er ook bijzondere verhalen gedeeld.