Volledig scherm
De in opspraak geraakte oorlogsheld Marco Kroon, drager van de Willems-Orde, neemt in burgerkleding deel aan de Dodenherdenking op de Grebbeberg. © ANP

‘Marco Kroon hekelt snelle schorsing door Defensie’

Militair Marco Kroon zegt zeer verbaasd te zijn over de snelle beslissing van Defensie om hem te schorsen na een incident tijdens carnaval in Den Bosch. Dat zegt de geschorste majoor tegen De Telegraaf. Volgens de advocaat van Kroon duurde de zitting tien tot vijftien minuten. ,,De beslissing lag al klaar’’, zegt Geert-Jan Knoops in de krant.

Kroon wordt vervolgd voor het aanvallen van een politieagent tijdens carnaval in Den Bosch. Hij werd door twee agenten aangesproken omdat hij aan het wildplassen was. Daarna zou hij niet hebben geluisterd en een agent een kopstoot hebben gegeven tijdens zijn aanhouding.

De drager van de Militaire Willems-Orde zegt dat de schorsingscommissie niet naar zijn bewijs wilde kijken. De vrouw van Kroon zou het hele incident hebben gefilmd. ,,Bij zulke besluiten moet het weerwoord van de medewerker worden betrokken en dat is niet gebeurd’’, aldus Knoops.

Volgens Kroon zouden meerdere mensen in de Defensietop tegen de schorsing zijn geweest. Hij zegt dat hij niet weet hoe hij iemand heeft beledigd. ,,Geloof me, als dat zou zijn gebeurd, had ik mezelf met pek en veren overgoten. Maar het is niet zo. En ik heb zeker geen kopstoot gegeven aan een agent.’’

De eerste zitting van de strafzaak staat gepland voor 11 juli.