Marokko-reis voor 5000 Nederlanders in rook op, Transavia tast in duister over repatriëring
geen vluchten meerLuchtvaartmaatschappij Transavia weet nog steeds niet of Marokko repatriëringsvluchten uit Nederland zal toestaan. Het Noord-Afrikaanse land verbiedt sinds middernacht alle vluchten uit Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Alle normale uitgaande vluchten zijn tot 27 oktober geannuleerd. Het aantal boekingen was door de herfstvakantie relatief hoog, waardoor zeker 5000 mensen hun vliegreis niet door zien gaan.
Talloze gestrande Nederlanders proberen nu via landen als België, Spanje en Frankrijk alsnog thuis te komen, blijkt uit een Facebook-pagina waarop honderden gedupeerden zich verenigen. Het is onzeker of zij voor dit extra ticket worden gecompenseerd.
Op verzoeken om in ieder geval met lege vliegtuigen gestrande reizigers op te kunnen halen heeft Transavia nog geen reactie gekregen. ,,Het is nu eigenlijk wachten en hopen dat de Marokkaanse autoriteiten ons die vergunning verlenen”, zegt een woordvoerster van Transavia. De dochteronderneming van Air France-KLM dringt er via de Nederlandse ambassade in Marokko en het ministerie van Buitenlandse Zaken wel sterk op aan om snel duidelijkheid te krijgen.
Alle normale uitgaande vluchten zijn tot 27 oktober geannuleerd. Daarna kijkt Transavia van dag tot dag of vluchten kunnen doorgaan of niet. Het aantal boekingen was door de herfstvakantie relatief hoog, waardoor zeker 5000 mensen hun vliegreis niet door zien gaan. Zij krijgen hun geld terug.
Het is niet precies duidelijk hoeveel Nederlanders in Marokko in de problemen zijn gekomen door het vliegverbod. Transavia meldde woensdag al dat in één week tijd zo’n 3500 mensen via de vliegmaatschappij naar het land waren gereisd. Maar er kunnen ook mensen zijn die na een verblijf van enkele maanden hadden willen terugvliegen, of die juist een langere periode in Marokko willen blijven. Het aantal gestrande reizigers kan daardoor hoger of lager zijn. TUI heeft momenteel nog 78 Nederlandse reizigers in het land zitten.
Advies BuZa
Volgens de Marokkaanse nieuwssite Le360 gaan er geen vluchten meer naar Nederland, omdat er een nieuwe variant van het deltavirus rond zou gaan. Het gaat om AY.4.2 en zou in het Verenigd Koninkrijk al verantwoordelijk zijn voor bijna 10 procent van alle coronabesmettingen. Francois Balloux, de topman van het University College London Genetics Institute, spreekt in The Financial Times van ‘de meest besmettelijke coronavirusstam sinds het begin van de pandemie’.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizigers vanuit en naar Marokko aan om snel te zoeken naar een alternatieve route. Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn er ‘alternatieven om te reizen via andere nabij Nederland gelegen landen‘. Het verbod geldt ook voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.
Hoeveel mensen last hebben van de maatregel, kan het ministerie niet zeggen. Er geldt geen registratieplicht voor Nederlanders in het buitenland. Het ministerie blijft in gesprek met de Marokkaanse autoriteiten om te zorgen dat het vliegverkeer tussen Nederland en Marokko zo snel mogelijk weer wordt hervat. Hoe lang de opschorting gaat duren, is volgens de woordvoerder op dit moment nog niet te zeggen.
Veel vragen over paspoort
Het consulaat van Marokko in Nederland laat weten veel ongeruste telefoontjes te krijgen over het vliegverbod. Een medewerker zegt tegenover NU.nl dat mensen denken nu alleen met een Marokkaans paspoort tussen beide landen mogen reizen. ,,Maar reizen met een Nederlands paspoort vanuit en naar Marokko blijft gewoon mogelijk", aldus de consulaatmedewerker.
Voor de Marokkanen komt dit echt rauw op hun dak. Marrakesh is een wereldstad en belangrijk voor het toerisme. Nu zijn er mensen die door dit nieuws hun elektriciteitsrekening niet kunnen betalen
Loek Hofstede, eigenaar bed and breakfest in Marrakesh
Nederlandse ondernemer
Het schrappen van alle commerciële vluchten tussen Nederland en Marokko is ‘een ramp’ voor de inwoners en toeristen in het Noord-Afrikaanse land, zegt ondernemer Loek Hofstede. De Nederlander bestiert in de bekende toeristische plaats Marrakesh een bed and breakfest. Hofstede ziet de normaal zo lucratieve herfstvakantie in duigen vallen en keert nu via België terug naar Nederland om de situatie af te wachten. ,,Dit kwam als een donderslag bij een heldere hemel.”
Volgens ondernemer Loek Hofstede, die sinds 2009 in Marrakesh woont, zijn de gevolgen op de lange termijn niet te overzien. ,,Voor de Marokkanen komt dit echt rauw op hun dak. Marrakesh is een wereldstad en belangrijk voor het toerisme. Iedereen pakt daar een graantje van mee. Nu zijn er mensen die door dit nieuws hun elektriciteitsrekening niet kunnen betalen. Mensen zakken hier door de grond. De maatregel is ook nog eens voor onbepaalde tijd, dus ja: dit heeft echt een enorme negatieve impact.”
Het heeft volgens Hofstede niet zo veel zin om nog langer in Marrakesh te blijven. ,,Ik kan via Charleroi terugvliegen naar Nederland. Daar wacht ik de situatie verder af.”
De zonneautorace die maandag in Marokko begint, lijkt ook last te krijgen van reisbeperkingen vanuit het Afrikaanse land. De coach van het Delftse studentenraceteam Marc Lammers was nog in Nederland en lijkt door het vliegverbod de race te gaan missen. Het Vattenfall Solar Team is zelf al in Marokko en verwacht met zijn auto op zonne-energie gewoon aan de start te verschijnen.
De Delftse studenten hebben er vertrouwen in dat de vijf dagen durende strijd over ruim 2500 kilometer gewoon kan plaatsvinden. ,,De organisatie heeft gezegd dat iedereen er is om de race door te laten gaan”, aldus een zegsman. Ook de andere Nederlandse teams, die van studenten uit Twente en Groningen, laten weten al in Marokko te zijn.
Ontstemd
Een woordvoerder van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders is in elk geval zeer ontstemd over de maatregel van de Marokkaanse overheid. De organisatie zegt in de iets meer dan 24 uur dat het nieuws bekend is tientallen telefoontjes te hebben gekregen. Ook ziet de stichting veel vragen op sociale media rondgaan over de in- en uitreisbeperking.
Het is volgens voorzitter Bouchaib Saadane vooral onduidelijk of Nederlanders wel via België en Frankrijk mogen reizen van de Marokkaanse overheid. Die heeft daar voor zover bekend niets over gezegd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft mensen woensdag wel aangeraden om snel te zoeken naar zo’n alternatieve route. Behalve voor ons land geldt het verbod ook voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.
SMN raadt mensen die in Marokko verblijven en geen risico willen lopen aan om snel voor een route via Brussel of Parijs te kiezen. Saadane is bang dat ook België en Frankrijk aan het vliegverbod toegevoegd gaan worden, omdat volgens hem ook daar de coronabesmettingen oplopen. ,,Onze zorg gaat naar mensen die nu in Marokko zijn. Die moeten terugkomen naar Nederland, naar huis.” Signalen van schrijnende situaties of problemen kreeg de stichting nog niet. Daar zou het nog te recent voor zijn.
De vragen die het samenwerkingsverband veelal vanuit Nederland binnenkrijgt, lopen uiteen. Zo zijn er mensen die willen weten of het stoffelijk overschot van overleden personen nog naar Marokko kan worden gebracht. Volgens Saadane is het gebruikelijk dat mensen met een Marokkaanse achtergrond daar begraven worden.
Wij willen terug naar huis, dus van ons heb je niks te vrezen
Saida Hammout-Bejja uit Ede
‘We willen naar huis’
Vandaag zou door Transavia vanaf Rotterdam worden gevlogen naar Al Hoceima en weer terug, morgen gaat het om Tanger en Nador. Deze vluchten gaan niet door. Vanwege de herfstvakantie bivakkeren veel Nederlanders in Marokko. Ze zijn daar op familiebezoek of vakantie. Transavia bekijkt of ze wellicht toch langer kunnen doorvliegen om gestrande reizigers op te halen.
De Nederlandse Saida Hammout-Bejja uit Ede stond gisterochtend verslagen op het vliegveld van Nador, een stad in het noordoosten van Marokko. ,,RyanAir geeft aan dat de vlucht van vrijdag doorgaat, maar hier zeggen ze van niet. Ik sta hier met het gevoel van wat ik in godsnaam moet doen. Ik ben geschokt dat je zo’n besluit op stel en sprong kan maken. Ze zijn bang voor de Deltavariant... Ja wij ook, maar wij willen terug naar huis, dus van ons heb je niks te vrezen.”
De 27-jarige Friese Nora was op familiebezoek in Marokko. ,,Het is op dit moment chaotisch voor de Nederlandse Marokkanen die hier zitten. De regering houdt geen rekening met ons, we vinden dit niet terecht. Ze hadden ons de tijd moeten geven om het land te kunnen verlaten”, stelt de Marokkaanse Nederlandse. Ze probeert nu om volgende week via België terug te vliegen. ,,Dat gaat mij inderdaad veel geld kosten”, beaamt ze.
Gratis omgeboekt
Mimoun Ahammar (43, Wolvega) heeft beter nieuws. Zijn vlucht van aanstaande maandag van Nador naar Eindhoven is door TUI gratis omgeboekt naar volgende week donderdag. Mimoun moet dan wel naar Brussel vliegen. ,,Er is door TUI snel en correct gehandeld. Het viel mij niets tegen. Nu maar hopen dat België open blijft natuurlijk. Het is op zich geen straf om hier langer te blijven, maar de onzekerheid maakt het niet leuker. Mijn werkgever heeft alle begrip voor de situatie. Mijn vrouw thuis vindt het minder leuk.”
Transavia
De Marokkaanse luchtvaartmaatschappijen Royal Air Maroc en Air Arabia Maroc lieten eerder al op Twitter weten dat ze na woensdag 23.59 uur hun vluchten van en naar onder meer Nederland moesten opschorten. Volgens Royal Air Maroc heeft de Marokkaanse overheid het besluit genomen vanwege de coronapandemie. Het is nog wel mogelijk om naar het land te vliegen vanuit bijvoorbeeld de Belgische luchthaven van Brussel.
Oranje reisadvies
Het reisadvies voor Marokko staat op oranje en voor een klein deel zelfs op rood. Daarmee adviseert het ministerie om alleen naar Marokko te reizen wanneer het echt noodzakelijk is. Vakantiereisjes zijn uit den boze. ,,Door het reisadvies was het aantal vluchten tussen Nederland en Marokko al een stuk minder, helemaal als we kijken naar de pakketreizen”, legt Mirjam Dresmé van reisbranche ANVR uit. ,,De luchtvaartmaatschappijen vlogen nog wel, maar dat ging met name om losse tickets. Denk bijvoorbeeld aan Nederlanders die op familiebezoek gaan en nog niet precies weten wanneer ze terugkeren.”
Of de Nederlanders in Marokko nu wel voldoende verzekerd zijn, durft ANVR niet te zeggen. ,,Dat ligt heel sterk aan de polisvoorwaarden van hun luchtvaartmaatschappij of verzekeraar.“
Door het reisadvies was het aantal vluchten tussen Nederland en Marokko al een stuk minder
Mirjam Dresmé, reisbranche ANVR
Coronapas
Overigens is in Marokko sinds vandaag een coronapas verplicht voor binnen- en buitenlandse reizen. De regering meldt dat de pas straks ook nodig is om toegang te krijgen tot openbare locaties, zoals hotels, winkels en restaurants. Marokkanen die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus kunnen het vaccinatiebewijs regelen via een officiële website. Als dat niet lukt, kunnen ze ook terecht bij overheidskantoren.
In een officiële verklaring staat dat bedrijven en overheidsfunctionarissen moeten toezien op naleving van de nieuwe regels. Marokkanen die nog geen twee vaccindoses hebben gehad, worden opgeroepen zich zo snel mogelijk volledig te laten vaccineren.
Marokko heeft volgens cijfers van datasite Our World in Data al de meeste effectieve vaccinatiecampagne van Noord-Afrika. Ruim 56 procent van de bevolking zou volledig zijn gevaccineerd. Dat ligt ook ruim boven het internationale gemiddelde.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer