Meesteroplichter Ari Olivier, die het voorzien had op rijke weduwen, is overleden
Meesteroplichter Ari Olivier is vorige week na een lang ziekbed overleden. Dat bevestigt zijn zoon aan deze site. ‘Heer’ Olivier, zoals de oplichter in de jaren 70 en 80 bekend stond, is 82 jaar oud geworden.
Olivier had het voorzien op rijke weduwen en andere vermogende vrouwen, die hij met zijn charmes volledig inpakte en meestal berooid achterliet. Ook bankdirecteuren, captains of industry en ervaren zakenlieden met uitstekende reputatie trapten in de praatjes van de oplichter.
Zo verkocht hij niet-bestaande pijpleidingen ter waarde van zestig miljoen gulden en smeerde Israël enkele schepen aan die hij nooit leverde. Aan deze site deed hij uit de doeken hoe hij enkele jaren geleden betrokken was bij een internationale factuurfraude, waarbij bedrijven als Benetton en een distributeur van Coca Cola voor vele tonnen het schip in gingen. In 2016 werd Olivier daarom uitgeleverd aan Luxemburg. Hij werd verdacht van betrokkenheid bij het verduisteren van 273.000 euro van de drankenleverancier, maar werd vrijgesproken.
Ari Olivier leidde een leven van snelle sportauto's, dure maatpakken en Montecristo sigaren. Voor zijn louche zaken vloog hij de wereld over. Eén keer zelfs als geheim agent, toen de Amerikaanse Customs (douane) de charmante oplichter als geheim agent rekruteerde. Onder de codenaam SA14NL infiltreerde Olivier bij een witwasser op Aruba, die al tien jaar bovenaan de wanted-lijst stond van de Customs.
Veronica
Een bezoek aan Olivier was nooit saai. Terwijl zijn Dobermann op een autoband knabbelde (,,tennisballen bijt hij in één hap doormidden”), diste Olivier ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag voor Nieuwe Revu anekdotes op. Zoals over zijn band met drugshandelaar Johan V., alias De Hakkelaar. ,,Op een gegeven moment had hij een partij wijn die hij aanbood. Maar er zat een hoop breuk bij, want ze hadden die pallets op elkaar gestapeld. Johan wilde er vanaf. Ik zei: ik bied je 30 cent per fles. Johan was verguld, want het ging om 17.000 flessen. Maar ik wist al lang wat ik ermee wilde doen. Ze ter vernietiging aanbieden bij de douane. Dan kreeg ik 1 gulden tien per fles. Business is business. Johan kon er later ook om lachen.”
In 1997 kreeg hij zijn eigen televisieshow ‘Heer Oliviers wereld’ op Veronica, waarin hij Montecristo-sigaren rookte, peperdure horloges droeg en een Bentley of Jaguar onder zijn kont had. De show stopte al na drie afleveringen, nadat Olivier in Duitsland werd opgepakt met valse dollars. Olivier zat meerdere keren in de gevangenis, een plek waar hij zich meteen liet gelden. ,,Kijk, voor iemand alleen ben ik niet bang. Ik ben namelijk ontzettend sterk. In de bajes had ik ontzag, want ik kon verschrikkelijk hard slaan.”
Hoewel zijn bekendheid de laatste jaren afnam, klopten mensen nog steeds bij hem aan. Vaak voor dubieuze zaken. Dan lagen er ineens tien goudstaven in de kluis van zijn woning in Nieuw Vennep, die achteraf alleen aan de buitenkant van goud bleken. Maar ook bonafide zakenmensen vroegen hem om advies. Zo was er een ondernemer die niet onder een wurgcontract uitkwam, en tevergeefs bij tal van adviesbureaus en banken had aangeklopt. Olivier vond wel een oplossing: de boel failliet laten gaan en opnieuw beginnen.
Woningoverval
In de laatste jaren zei Olivier te schilderen. Sommige werken, allemaal impressionistisch, zagen er verrassend goed uit. Of hij in alle gevallen zelf de penseel ter hand nam, is nog de vraag. Naar eigen zeggen deed ‘een echte Olivier’ 10.000 euro. ,,Als ik mijn schilderijen voor 2.000 euro zou wegdoen, zou niemand ze willen. Het moet een beetje exclusief zijn, zodat mensen weten dat het wat heeft gekost. Ik ben begonnen met 5.000, maar de prijzen zijn verdubbeld. Tja, de inflatie he.”
Vier jaar geleden later raakten Olivier en zijn vrouw slachtoffer van een woningoverval. ,,Ik zag ze vanuit een ooghoek. Ze waren over de schutting geklommen. Ik sprong meteen op van de bank’', vertelde Olivier destijds aan deze krant. ,,Ik weet nog dat ik schreeuwde: ‘Oh nee, níet bij mij’.” Met een stuk hout stormde de toen 78-jarige naar buiten en sloeg de overvallers terug de schutting over.
Ari Olivier leed al langere tijd aan kanker. Hij wist die ziekte verrassend lang vol te houden, zegt zijn zoon Boris telefonisch. ,,Het was wonderbaarlijk. Het leek wel of hij niet kapot was te krijgen. Hij bleef oersterk tot het einde.”
Olivier overleed op 10 februari.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voormalig eigenaar camping Fort Oranje Cees Engel overleden
Cees Engel, voormalig eigenaar van de omstreden camping Fort Oranje in Rijsbergen, is overleden. Dat meldt Jeroen Pols, de voormalig juridisch adviseur van Engel. Het is niet bekend waar Engel aan is overleden. -
PREMIUMPersoonlijk verhaal
Xiang kreeg van haar moeder een Nederlandse naam: ‘Maar ik vóelde me helemaal geen Michelle’
Als klasgenoten op de basisschool haar naam niet kunnen uitspreken, krijgt Xiang Yu Yeung (29) van haar moeder een nieuwe voornaam. Eenmaal volwassen, weet de Rotterdamse met Chinese wortels één ding zeker: ,,Michelle past helemaal niet bij mij.” -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
PREMIUM
Indische jongeren voelen eindelijk beetje erkenning: ‘Pas schoolboeken aan, vertel verzwegen verhaal’
Voor het eerst is maandagavond de ‘Nationale Herdenking 15 augustus’ in Den Haag ’s avonds live op televisie te zien, op primetime. Op die dag herdenken jong en oud het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Jongeren met Indische en Molukse wortels voelen eindelijk een beetje erkenning voor hun lang verzwegen geschiedenis, maar er is wat hen betreft nog méér nodig. ‘Ik zou graag zien dat deze herdenking dezelfde status krijgt als de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam’. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar.
-
PREMIUM
Elke twee weken zeven uur en 660 kilometer rijden, deze familie heeft het over voor haar club FC Utrecht
De afstand van stadion de Galgenwaard naar het huis van de familie Smiesing? 330 kilometer en 3,5 uur rijden. En toch weerhoudt het moeder Chantal, haar drie kinderen en opa Henk er niet van om elke thuiswedstrijd naar hún club te komen. Ook vandaag zit het gezin weer op zijn vaste plek in het stadion. ,,Als ik er niet kan zijn, zit ik huilend voor de tv.” -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
PREMIUM
Niet verzekerd, nooit door rood lopen: Catharina (20) leeft al sinds haar geboorte illegaal in Nederland
Catharina Araujo Andrade (20) is geboren in het Haagse Bronovo-ziekenhuis en woont bijna haar hele leven in Nederland. Hier ging ze naar school, liep ze haar stage. Maar werken en op vakantie gaan, mag niet. Bij de huisarts moet ze contant afrekenen. Catharina is illegaal en wil dolgraag de Nederlandse nationaliteit. Maar haar aanvraag is afgewezen.