Melkveehouders leggen bom onder landbouwakkoord
Met videoZwak het eisenpakket af voor natuur, bemesting en klimaat, anders komt er geen breed landbouwakkoord tussen regering en agrarische sector. Die eis hebben verschillende organisaties van melkveehouders vrijdag op tafel gelegd.
,,Dit betekent een bom onder het landbouwakkoord dat minister Adema zo graag wil sluiten”, stelt Henk Bleker, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en één van de sprekers namens Nederlandse melkveehouders.
De harde opstelling uit agrarische hoek volgt na een analyse door boeren van de impact die alle Haagse wensen hebben op de Nederlandse koe in de wei. Melkveehouders dreigen een kwart miljoen hectare aan landbouwgrond te verliezen. Daarnaast krimpt de totale melkproductie met een derde als aan alle overheidseisen wordt voldaan.
,,Je houdt geen sector van enige statuur meer over”, waarschuwt Gerrit van Schaick, zelf boer met 100 melkkoeien in Loenen aan de Vecht en bestuurder van de NMV. ,,Ook internationaal raken we onze vooraanstaande positie kwijt. Onze nationale productie zou terugzakken tot het niveau van de jaren 70. Als boer kun je zo geen boterham meer verdienen.”
Minister van Landbouw Piet Adema zegt ‘op de hoogte te zijn van de discussies die plaatsvinden’. De ChristenUnie-bewindsman erkent dat ‘er een hele grote opgave voor melkveehouderij en akkerbouw ligt’. ,,Met als gevolg dat de veestapel zal krimpen, maar dat is geen doel op zich.’’ Op de vraag of er dan wel genoeg melk overblijft antwoordt Adema, dat hij niet wil ingaan op wat er aan de sectortafels gebeurt.
Van Schaick schreef voor de NMV samen met onder meer landbouworganisaties LTO en Agractie een analyse van alle Haagse eisen die afkomen op de melkveehouderij. De studie is vrijdag gepresenteerd aan de sectortafel melkveehouderij, één van de overlegtafels waar onderhandelingen uiterlijk in april moeten leiden tot een landbouwakkoord.
Onaanvaardbaar
Maar minister Piet Adema (Landbouw) en Christianne van der Wal (Natuur) zullen hun eisenpakket moeten afzwakken, willen zij de boeren ooit meekrijgen, aldus Bleker, voormalig staatssecretaris voor het CDA. ,,Als de ministers vasthouden aan alle verzwarende eisen, dan bereiken we nooit een akkoord. Het huidige kader dat de regering stelt, is voor ons onaanvaardbaar.”
Agractie-bestuurder Erik Luiten, melkveehouder in Aalten, valt hem bij. ,,Als Den Haag volhardt in wensdenken, dan gaat het niet lukken.” Adema zegt er desalniettemin ‘alle vertrouwen in te hebben dat het landbouwakkoord er gaat komen’. Maar hij erkent wel ‘het wordt zwaar’.
Veehouders raken niet alleen grond kwijt, op veel grasland dat ze wel houden mogen ze straks minder intensief boeren. Ook dat betekent: minder melk. Zo moeten er extra overgangsgebieden komen rond Natura2000-gebieden. Verder wil Den Haag extra bufferstroken langs sloten en beekdalen. Bovendien gaat als klimaatmaatregel het waterpeil onder veenweidegebieden omhoog.
Ze trekken het vloerkleed onder de sector vandaan
Bij elkaar telt het op tot ten minste 236.000 en mogelijk 400.000 hectare, die voor de melkveehouderij verdwijnt. Bleker: ,,Ze trekken het vloerkleed onder de sector vandaan.” De totale melkproductie zou dalen van 13,7 miljard kilo melk tot amper 9 miljard kilo.
Zo’n grote krimp is niet zonder schade op te vangen, stelt Van Schaick. ,,Dit zal ingrijpende gevolgen hebben voor de zuivelindustrie en de daaraan gelieerde kennis- en onderzoeksinstellingen. Want wat heb je nog aan research op de Wageningen Universiteit als er geen sector van wereldfaam achter staat?” Melkveehouders vrezen dat het ministerie van LNV, laat staan burgers, zich niet realiseren wat de consequenties zullen zijn.
Extensivering
Opmerkelijk genoeg is het beleid van de overheid juist gericht op extensivering, dus dat er minder koeien per hectare worden gehouden. Zo wordt er gedacht over een maximum aan het aantal runderen per hectare. Bleker: ,,Dan hebben we niet minder, maar juist meer grond nodig.”
Ook het recente verlies van de Brusselse derogatie, waardoor Nederland jarenlang soepeler mestregels mocht hanteren, betekent een dreun voor melkveehouders. Niet alleen kunnen boeren straks minder mest gebruiken, de regels eisen ook de vervanging van natuurlijke mest voor dure kunstmest.
,,Voor een gemiddeld gezinsbedrijf met 100 tot 120 koeien kan dit oplopen tot een extra kostenpost van 40.000 euro per jaar”, verklaart Van Schaick. ,,Veertigduizend euro is net zo’n beetje het gemiddelde inkomen dat deze bedrijven sinds 2017 hebben behaald. Dan blijft er niet veel over.”
Kijk onze video's over het stikstofprobleem in onderstaande playlist:
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Shovelchauffeur Johan R. erkent als ‘soeverein mens’ rechtspraak niet, wat houdt dat in?
Johan R. (60) wordt verdacht van het mishandelen en bedreigen van agenten bij een boerenprotest. Vrijdag staat de ondernemer en ‘soeverein mens’, die de Nederlandse overheid en rechtspraak niet erkent, voor de rechter.Den Haag -
Lichaam van Jelle (27) nooit gevonden, tóch een eis van 15 jaar tegen verdachte Eduard F. (51)
De officier van justitie heeft donderdag vijftien jaar cel geëist tegen Eduard F. (51) uit Etten-Leur. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de dood van Jelle Leemans (27), ook al is het lichaam van de Vlaming nooit gevonden. -
PREMIUM
Michiel heeft zijn splinternieuwe BMW pas 3 weken, nu is hij leeggeroofd (en wel op hele bijzondere manier)
Drie weken heeft Michiel Castelijns van zijn nieuwe BMW mogen genieten. Afgelopen maandagochtend belde zijn buurman bij hem aan: ‘Of hij dat vuistgrote gat in de zijkant van zijn deur had gezien?’ Via dat gat hadden autodieven in het holst van de nacht zijn hele auto leeggehaald. De schade? ,,Waarschijnlijk tussen de 10.000 en de 15.000 euro.”Utrecht -
PREMIUM
Joop (79) en Joke (78) zijn jarenlang uitgebuit in Twente: ‘We werden in een houten hok gezet’
Ze leefden in een bedachte wereld, verzonnen door een oude vriend, die in werkelijkheid een afperser bleek. Het kostte Joop (79) en Joke (78) honderdduizenden euro’s en vele goede jaren van hun leven. Voor het eerst doet het stel, dat 4,5 jaar door Twente werd gesleept, z’n verhaal. „We werden in een houten hok gezet, zonder toilet en douche. Wie doet zoiets?”Almelo -
Nederlandse BenBits troeft multinational Mentos af: weg vrij voor ‘plasticvrije’ kauwgom
De weg staat vrij voor het fameuze BenBits om de wereld te veroveren met ‘natuurlijke’ en ‘plasticvrije’ kauwgom. Het Hof van Justitie verwerpt de klacht van de grote concurrent, fabrikant van onder meer Mentos kauwgom, tegen het Nederlandse merk.
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
-
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer