Melkveehouders leggen bom onder landbouwakkoord
Met videoZwak het eisenpakket af voor natuur, bemesting en klimaat, anders komt er geen breed landbouwakkoord tussen regering en agrarische sector. Die eis hebben verschillende organisaties van melkveehouders vrijdag op tafel gelegd.
,,Dit betekent een bom onder het landbouwakkoord dat minister Adema zo graag wil sluiten”, stelt Henk Bleker, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en één van de sprekers namens Nederlandse melkveehouders.
De harde opstelling uit agrarische hoek volgt na een analyse door boeren van de impact die alle Haagse wensen hebben op de Nederlandse koe in de wei. Melkveehouders dreigen een kwart miljoen hectare aan landbouwgrond te verliezen. Daarnaast krimpt de totale melkproductie met een derde als aan alle overheidseisen wordt voldaan.
,,Je houdt geen sector van enige statuur meer over”, waarschuwt Gerrit van Schaick, zelf boer met 100 melkkoeien in Loenen aan de Vecht en bestuurder van de NMV. ,,Ook internationaal raken we onze vooraanstaande positie kwijt. Onze nationale productie zou terugzakken tot het niveau van de jaren 70. Als boer kun je zo geen boterham meer verdienen.”
Minister van Landbouw Piet Adema zegt ‘op de hoogte te zijn van de discussies die plaatsvinden’. De ChristenUnie-bewindsman erkent dat ‘er een hele grote opgave voor melkveehouderij en akkerbouw ligt’. ,,Met als gevolg dat de veestapel zal krimpen, maar dat is geen doel op zich.’’ Op de vraag of er dan wel genoeg melk overblijft antwoordt Adema, dat hij niet wil ingaan op wat er aan de sectortafels gebeurt.
Van Schaick schreef voor de NMV samen met onder meer landbouworganisaties LTO en Agractie een analyse van alle Haagse eisen die afkomen op de melkveehouderij. De studie is vrijdag gepresenteerd aan de sectortafel melkveehouderij, één van de overlegtafels waar onderhandelingen uiterlijk in april moeten leiden tot een landbouwakkoord.
Onaanvaardbaar
Maar minister Piet Adema (Landbouw) en Christianne van der Wal (Natuur) zullen hun eisenpakket moeten afzwakken, willen zij de boeren ooit meekrijgen, aldus Bleker, voormalig staatssecretaris voor het CDA. ,,Als de ministers vasthouden aan alle verzwarende eisen, dan bereiken we nooit een akkoord. Het huidige kader dat de regering stelt, is voor ons onaanvaardbaar.”
Agractie-bestuurder Erik Luiten, melkveehouder in Aalten, valt hem bij. ,,Als Den Haag volhardt in wensdenken, dan gaat het niet lukken.” Adema zegt er desalniettemin ‘alle vertrouwen in te hebben dat het landbouwakkoord er gaat komen’. Maar hij erkent wel ‘het wordt zwaar’.
Veehouders raken niet alleen grond kwijt, op veel grasland dat ze wel houden mogen ze straks minder intensief boeren. Ook dat betekent: minder melk. Zo moeten er extra overgangsgebieden komen rond Natura2000-gebieden. Verder wil Den Haag extra bufferstroken langs sloten en beekdalen. Bovendien gaat als klimaatmaatregel het waterpeil onder veenweidegebieden omhoog.
Ze trekken het vloerkleed onder de sector vandaan
Bij elkaar telt het op tot ten minste 236.000 en mogelijk 400.000 hectare, die voor de melkveehouderij verdwijnt. Bleker: ,,Ze trekken het vloerkleed onder de sector vandaan.” De totale melkproductie zou dalen van 13,7 miljard kilo melk tot amper 9 miljard kilo.
Zo’n grote krimp is niet zonder schade op te vangen, stelt Van Schaick. ,,Dit zal ingrijpende gevolgen hebben voor de zuivelindustrie en de daaraan gelieerde kennis- en onderzoeksinstellingen. Want wat heb je nog aan research op de Wageningen Universiteit als er geen sector van wereldfaam achter staat?” Melkveehouders vrezen dat het ministerie van LNV, laat staan burgers, zich niet realiseren wat de consequenties zullen zijn.
Extensivering
Opmerkelijk genoeg is het beleid van de overheid juist gericht op extensivering, dus dat er minder koeien per hectare worden gehouden. Zo wordt er gedacht over een maximum aan het aantal runderen per hectare. Bleker: ,,Dan hebben we niet minder, maar juist meer grond nodig.”
Ook het recente verlies van de Brusselse derogatie, waardoor Nederland jarenlang soepeler mestregels mocht hanteren, betekent een dreun voor melkveehouders. Niet alleen kunnen boeren straks minder mest gebruiken, de regels eisen ook de vervanging van natuurlijke mest voor dure kunstmest.
,,Voor een gemiddeld gezinsbedrijf met 100 tot 120 koeien kan dit oplopen tot een extra kostenpost van 40.000 euro per jaar”, verklaart Van Schaick. ,,Veertigduizend euro is net zo’n beetje het gemiddelde inkomen dat deze bedrijven sinds 2017 hebben behaald. Dan blijft er niet veel over.”
Kijk onze video's over het stikstofprobleem in onderstaande playlist:
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Rotterdam kampt met een klimaatschuld: ‘Kerncentrales passen bij deze stad’
Rotterdam kampt met een klimaatschuld. Stadion De Kuip en Museum Boijmans Van Beuningen maken deel uit van een ‘schuldige skyline’ langs de Maas, aldus columnist en schrijver Simon Rozendaal.Rotterdam -
PREMIUMTurkije
Zes weken nadat ze bij aardbeving onder puin terechtkwam, mocht Malak eindelijk terug naar Nederland
Als één van de laatsten is Malak Alhayel (19) met haar vader Basem teruggekeerd naar Nederland na de enorme aardbeving in Turkije. Malaks Nederlandse identiteitskaart was door de aardbeving zoekgeraakt, waarna de Turkse autoriteiten haar verboden op het vliegtuig te stappen.Weert -
PREMIUM
Doorbraak: goedkope en snelle waterstofproductie bij toeval ontdekt op universiteit
Wetenschappers van de Universiteit Twente hebben een grote doorbraak bereikt bij de omschakeling naar schone energie. Ze hebben een manier ontwikkeld die het makkelijker en efficiënter maakt om waterstof, waarin energie kan worden opgeslagen, te winnen uit water.Enschede -
PREMIUM
Arriva wil meer ruimte op het spoor en is rechtszaak gestart: ‘Denken dat wij het beter kunnen’
Wordt de Arriva-trein straks net zo veel gezien als de bekende geel-blauwe NS-treinen in Nederland? Arriva wil meer ruimte op het spoor en voert daar een rechtszaak over. Vier vragen over de zaak. -
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten.
-
Ex-vriend Jeremy (51) opgepakt voor dood Sylvia uit Apeldoorn
De politie verdenkt ex-vriend Jeremy van E. (51) van betrokkenheid bij de dood van Sylvia Steunenberg uit Apeldoorn. Dat bevestigen bronnen aan de Stentor. De man uit Uithoorn is vanochtend opgepakt in Rhenen. Het lichaam van Steunenberg werd donderdag gevonden in een bos bij Wenum-Wiesel, net buiten Apeldoorn.Uithoorn, Apeldoorn -
-
-
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer