Klimaatdemonstratie in Maastricht.
Volledig scherm
Klimaatdemonstratie in Maastricht. © ANP

Mensen massaal de straat op voor klimaatprotesten

In heel Europa zijn vandaag mensen de straat op gegaan om zich aan te sluiten bij de klimaatprotesten. In Nederland, maar ook in België, Groot-Brittannië, Duitsland en enkele andere landen gingen mensen demonstreren. In totaal gaat het om honderdduizenden betogers.

De eerste, wereldwijde klimaatstaking volgt op acties van scholieren. Door niet naar school te gaan maar actie tegen klimaatverandering te eisen, volgden zij op hun beurt weer het voorbeeld van Zweedse milieu-activiste Greta Thunberg (16). Deze week was Thunberg zelfs bij het Amerikaanse Congres om haar standpunten toe te lichten. 

In Londen zouden vrijdag zeker 100.000 mensen de straat op gegaan zijn, in Brussel marcheerden circa 15.000 betogers door de binnenstad en bij de Brandenburger Tor in Berlijn hebben naar schatting 80.000 mensen gedemonstreerd. Veel van hen droegen spandoeken bij zich. De massale demonstraties in Europa verliepen vreedzaam, al zijn er wel in enkele steden betogers opgepakt. Zo zouden er in Keulen tien mensen zijn vastgezet. Waarom is onduidelijk. Niet alleen in Europa, maar ook in andere werelddelen hebben mensen betoogd. Ze eisen een beter klimaatbeleid. 

Klimaattop

De wereldwijde klimaatstaking, ditmaal een actieweek, komt er naar aanleiding van een VN-klimaattop die maandag in New York plaatsvindt. Daar zal een honderdtal staats- en regeringsleiders aanwezig zijn. Van hen wordt verwacht dat ze duidelijkheid verschaffen over hoe ze hun klimaatplannen willen verwezenlijken. Morgen is er eerst een klimaattop voor jongeren, waaraan onder anderen klimaatactiviste Thunberg deelneemt. Wetenschappers zijn het erover eens dat de wereld tegen 2050 CO2-neutraal moet zijn, willen we de opwarming van de aarde beperkt houden tot 1,5 graden. 

Klimaatdemonstranten in Maastricht.
Volledig scherm
Klimaatdemonstranten in Maastricht. © ANP
Klimaatdemonstranten in Maastricht.
Volledig scherm
Klimaatdemonstranten in Maastricht. © ANP
De mars in Maastricht.
Volledig scherm
De mars in Maastricht. © ANP