Met de politie ‘appers’ achter het stuur spotten: ‘Op de A16 is het prijsschieten’

videoDrie keer in één week een boete krijgen voor appen achter het stuur. Sommige automobilisten zijn hardleers, blijkt uit de handhavingsactie die de politie afgelopen week hield in West-Brabant en Zeeland. Maar de meeste automobilisten die betrapt werden, accepteerden hun fout als ze hoorden dat ze gespot zijn vanuit een touringcar.

Actieweek

Afgelopen week hield de politie in Zeeland en West-Brabant een handhavingsactie rondom afleiding in het verkeer. Dat deden ze vanuit een touringcar om goed in vrachtwagens en auto’s te kunnen kijken.

De nadruk van de controle lag vooral op bewustwording en gedragsverandering van bestuurders. Appende automobilisten werden doelbewust van de snelweg gemanoeuvreerd om hen vervolgens te overtuigen van de mogelijke gevolgen van hun gedrag.

In sommige gevallen kwam de politie tijdens zo’n controle een bestuurder tegen die iets op zijn kerfstok had, zoals iemand die nog achttien dagen in de gevangenis moest zitten. Deze automobilist is meteen meegenomen door de politie.

Er waren ook automobilisten die niet alleen op hun telefoon zaten, maar ook nog eens gevaarlijk reden. In totaal schreven de agenten 436 keer een proces-verbaal uit afgelopen week, 380 maal voor telefoongebruik. Tijdens de actieweek van afgelopen zomer was dat aantal 507 keer, waarvan 440 boetes voor appen of bellen. Een boete is 240 euro plus 9 euro administratiekosten. 

Maar liefst 380 boetes zijn afgelopen week uitgedeeld aan automobilisten die werden afgeleid door telefoon, tablet of ander apparaat. Afgelopen zomer was dat aantal 440 in een week. 

Prijsschieten op de A16
De A16 blijkt een grote rol te spelen in het hoge aantal. ,,Daar is het altijd prijsschieten", vertelt Jean-Pierre van der Veeken van Team Verkeer van de politie Zeeland-West-Brabant. Hoe dat komt? De route tussen Rotterdam en België is de enige driebaansweg in West-Brabant en Zeeland. Daardoor is de route breder en dat nodigt veel automobilisten uit om op de telefoon te kijken. 

En dat blijkt wanneer de chauffeur de doodnormale touringcar - geen opvallende variant van de politie - de weg op manoeuvreert bij Breda Noord/Prinsenbeek. Achter de bus rijden acht onherkenbare volgauto's met daarin telkens twee politieagenten in burger. Zij volgen de aanwijzingen van hun collega's in de bus op. ,,Ja daar, die Peugeot op de linkerbaan. Telefoon in de rechterhand", wordt in de bus geroepen. Waarna agent Van der Veeken het kenteken en een beknopte omschrijving van de situatie via de portofoon doorgeeft aan een van de volgauto's.