Volledig scherm
De Brouwersdam gezien vanuit het zuidwesten, met rechts het Grevelingenmeer. In de voorgrond het strand van Scharendijke. © Marco van Middelkoop/HH

Met veel moeite beschermde natuur in de Grevelingen dreigt meteen te verdrinken

De eilandjes in de Grevelingen die nu een vogelparadijs vormen, dreigen te verdwijnen nu er definitief een opening komt in de Brouwersdam. De met veel moeite beschermde natuur in het grootste zoutwatermeer van Europa zal zonder ingrijpen verdrinken.

Daarvoor waarschuwen het Wereld Natuur Fonds, de Vogelbescherming en de Zeeuwse Milieufederatie het kabinet. In de Brouwersdam, die Zeeland en Zuid-Holland met elkaar verbindt, worden buizen geslagen waardoor vers zeewater uit de Noordzee naar binnen stroomt. Dat moet een getijdenverschil van een halve meter gaan opleveren. Vandaag (donderdag) wordt daarover een akkoord gesloten tussen het Rijk en de provincie. 

De natuurorganisaties zijn op zich blij met de opening van de Brouwersdam. Sinds het Grevelingenmeer in de jaren 70 werd afgesloten van de Noordzee, is het namelijk een bak stilstaand water. Vooral in de diepere delen zit weinig zuurstof. Dat is slecht voor vissen, kreeften en het bodemleven. Bovendien stoten trekvissen hun neus tegen de dam. 

Bas Roels van het WNF: ,,Daarom pleiten we zeker niet voor vertraging. Maar wel voor aanvullende maatregelen die de hogere delen van de Grevelingen beschermen. Het probleem is dat er geen slib meekomt door de gaten die in de dam worden geslagen. Door de terugkerende getijden, in combinatie met de stijgende zeespiegel, zullen de slikken, eilandjes en oevers van de Grevelingen onder water komen te staan. We dreigen het kind met het badwater weg te gooien; de met veel moeite beschermde natuur zal verdrinken.’’

75 miljoen

De ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) maakten vorig jaar 75 miljoen euro vrij om de getijden terug te brengen in de Grevelingen. De natuurorganisaties pleiten voor onderzoek. 

Roels: ,,We moeten de natuur achter de dam beschermen, zodat we later geen spijt krijgen van deze maatregel. Op korte termijn is het noodzakelijk de eilandjes en oevers te verhogen. Hopelijk is er op termijn een oplossing om ze op natuurlijke manier te laten groeien met sediment uit zee. De overheden hebben toegezegd onze zorgen nog eens te bekijken. Maar we vrezen voor een lege huls. Want geld voor een oplossing is er niet.’’

Bekijk hieronder de introductie van de Brouwersdam:

 1. Freek over Boekenbalrel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedragen wordt

  Freek over Boekenbal­rel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedra­gen wordt

  Freek de Jonge (74) heeft geen seconde wakker gelegen van de door hem veroorzaakte opschudding, gisteravond bij de opening van het Boekenbal in Amsterdam. Hij eiste luidkeels schreeuwend van het publiek een statement over de overwinningsspeech van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. ,,Juist de groep die in de zaal zat, moet zich verzetten tegen deze elitaire politieke beweging’’, zegt de cabaretier the day after tegen deze site.
 2. Vilein? Schrijf toch normaal Eus, wreed of vals kan ook
  Brieven met Eus

  Vilein? Schrijf toch normaal Eus, wreed of vals kan ook

  Brieven van lezers, boos op het nieuws of het juist roerend eens met wat deze krant schrijft. We ontvangen ze elke dag. Een bloemlezing van wat onze lezer bezighoudt, siert dagelijks de brievenpagina. Columnist Özcan Akyol vraagt zich in de videoreeks Brieven met Eus af wat krantenlezers ertoe brengt hun woede of passie van zich af te schrijven. Vandaag is hij op bezoek bij Ferry, die vindt dat hij zulke moeilijke woorden gebruikt.