Volledig scherm
Een man kijkt naar de sterrenregen op de Brunsummerheide. © Shutterstock

Meteorenzwerm: vanavond weer vallende sterren te zien

De aarde en meteorenstorm Geminiden kruisen elkaar deze week, wat mooie taferelen kan opleveren. Vannacht was er vanwege de bewolking weinig te zien, maar vanavond is er meer kans om de sterrenregen te aanschouwen. 

Bewolking en regen gooiden gisteren roet in het eten. Vandaag een herkansing voor iedereen die gisterenavond of vanochtend hoopte op een kosmisch spektakel. Weerplaza verwacht vandaag overdag nog bewolking en neerslag in het hele land, maar tegen de avond gaat het opklaren. Naar verwachting is er bijna overal een heldere hemel als de avond valt. Prima omstandigheden om de meteorenzwerm te aanschouwen. Mogelijk zijn er tientallen vallende sterren zichtbaar. 

Een meteorenzwerm (of meteorenstorm) is een groep stofdeeltjes, afkomstig van een planetoïde of komeet, die in een baan in ons zonnestelsel vliegt. Wanneer de aarde en zo’n zwerm elkaar passeren, verbranden er stof- en gruisdeeltjes bij contact met onze dampkring. Bij die chemische reactie zien we op aarde een ‘vallende ster’. Mits het donker is en het weer helder natuurlijk. Elk jaar rond deze tijd passeren we Geminiden, de op één na grootste meteorenstorm zichtbaar aan onze hemel. 

Volle maan 

Meteorenstormen worden genoemd naar de sterrenbeelden die horen bij de richting waar ze vandaan komen. Geminiden is vernoemd naar het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini is tweeling in het Latijn). 

Omdat het net volle maan is geweest, is het maanlicht fel vannacht. De kleinste deeltjes van de sterrenregen kunnen we daardoor niet waarnemen. Raymond Klaassen van Weerplaza adviseert om een plek uit te zoeken waar niet te veel kunstlicht is en om je ogen te laten wennen aan het donker. Als je gaat kijken, trek dan wel een dikke jas aan. Juist bij helder weer is het extra koud. 

  1. Overheidssubsidie Depressiegala blijkt niet gebruikt voor aanpak depressies

    Overheids­sub­si­die Depressie­ga­la blijkt niet gebruikt voor aanpak depressies

    De 350.000 euro overheidssubsidie die de Nederlandse Mental Health Foundation (MHF) in 2017 kreeg voor de organisatie van het Depressiegala en het opzetten van een voorlichtingscampagne op scholen over geestelijke problemen, blijkt vooral gebruikt voor het betalen van directie, management, locatiehuur, catering, externe deskundigen, sprekers en gastvrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van de NPO-actualiteiten rubriek Nieuwsuur.