Herdenkplek voor de crash van MH17 in Oekraïne.
Volledig scherm
Herdenkplek voor de crash van MH17 in Oekraïne. © videostill

MH17-proces kan vier jaar gaan duren bij nader onderzoek

Het proces tegen de verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 kan wel vier jaar gaan duren. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag aan de nabestaanden van de passagiers laten weten. Het proces gaat volgend jaar van start op 9 maart.

De nabestaanden van vlucht MH17 werden vandaag bijgepraat over het verloop van de strafzaak tegen (voorlopig) vier verdachten van het neerhalen van het toestel. Daarbij stelde een woordvoerder van het team MH17 van het Nederlandse Openbare Ministerie dat hij verwacht dat het proces  ‘al snel anderhalf tot twee jaar zal duren’. Mocht de rechtbank echter besluiten dat er nader onderzoek nodig is, dan kan dat zomaar vier jaar worden. Daarna volgt eventueel nog een hoger beroep.

Het JIT (Joint Investigation Team) dat onder leiding van het Nederlandse OM de crash van het toestel onderzoekt, maakte tijdens een persconferentie eerder dit jaar bekend dat ze op dit moment vier verdachten voor de rechtbank wil brengen: drie Russen en een Oekraïner. Recent werd nog de naam van een vijfde verdachte bekend: Wladimir Tsemach, een Oekraïner die ten tijde van de crash baas was van een luchtafweerbrigade in de regio. Het OM heeft nog niet bekend gemaakt of hij ook daadwerkelijk vervolgd wordt. Tsemach bevond zich enige tijd in een Oekraïnse cel, maar  werd onlangs tegen de zin van Nederland in  tijdens een gevangenenruil door Oekraïne uitgewisseld met Rusland.

Rusland levert geen onderdanen uit en ook enkele verdachten hebben zelf aangegeven dat ze niet op het proces zullen verschijnen. De rechtszaak begint op 9 maart om 10 uur ‘s ochtends in de rechtbank bij Schiphol.

Vlucht MH17 vertrok op 17 juli 2014 vanaf Schiphol met bestemming Kuala Lumpur. Het toestel van Malaysia Airlines stortte neer in Oost-Oekraïne. Volgens het JIT werd het in de lucht geraakt door een BUK-raket afkomstig van een Russische legereenheid. Op dat moment waren pro-Russische separatisten de baas in het gebied. Bij de crash kwamen alle 298 inzittend om.

De nabestaanden van die passagiers en crew krijgen voorafgaande het proces de mogelijkheid een slachtofferverklaring op te stellen. Aan het begin van de rechtszaak zal worden besloten hoe daar verder mee wordt omgegaan. Mogelijk krijgen de nabestaanden de gelegenheid die verklaring zelf voor te lezen op een van de procesdagen. Nabestaanden hebben sowieso spreekrecht volgens de Nederlandse wet.