Milieuorganisaties: luister naar wanhoopskreet van de klimaatwetenschap
Een nieuw kabinet moet in het regeerakkoord besluiten om het klimaatdoel voor Nederland op te hogen, in lijn met de opwarming van de aarde, zegt Greenpeace in reactie op het rapport van VN-klimaatpanel IPCC. Volgens Natuur & Milieu is het huidige klimaatbeleid is ‘bij lange na’ niet voldoende om het tij te keren. ,,Meer weersextremen komen op ons af en de zeespiegel stijgt tot drie keer sneller dan in de jaren zeventig. Klimaatverandering heeft op korte termijn rampzalige en onomkeerbare gevolgen voor de mensheid en de planeet”, aldus de organisatie.
Volgens de onderzoekers kan de aarde in de komende twee decennia met 1,5 graad opwarmen als drastische maatregelen uitblijven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. ,,Het nieuwste rapport is kristalhelder en geeft een duidelijke waarschuwing wat ons te wachten staat, als we nu niet snel en ingrijpend handelen. Dit is het moment om de handen ineen te slaan en in actie te komen. We moeten naar deze wanhoopskreet van de klimaatwetenschap luisteren’’, zegt milieuorganisatie Greenpeace.
Volgens Greenpeace maakt ‘het wereldwijde politieke onvermogen’ om de uitstoot van fossiele brandstoffen naar beneden te brengen nu al slachtoffers. ,,Overstromingen, grote bosbranden en droogtes, overal worden gemeenschappen getroffen door extreem weer. Dit rapport mag niet verstoffen op de plank terwijl onze politici eindeloos formeren’’, aldus de organisatie.
Milieudefensie laat in een reactie weten dat Nederland veel meer kan doen om klimaatverandering te stoppen. ,,Nederland is een klein land, maar niet als het gaat om klimaatverandering. We zijn een wereldspeler in olie, steenkool, bio-industrie, kapitaal en nog veel meer. Maar ons klimaatbeleid gaat nu alleen over wat er binnen Nederland uit de schoorstenen en uitlaatpijpen komt’’, aldus de milieuclub.
Hoogste prioriteit
Natuur & Milieu roept intussen bestuurders en politici op om ‘vergaande stappen’ te nemen om ons land en de wereld te behoeden voor ‘niet te overziene klimaatschade’ Effectief klimaatbeleid moet volgens de organisatie de hoogste prioriteit zijn. ,,Te beginnen in Nederland: nu in de formatie, en drie maanden later bij de klimaattop in Glasgow. De kosten van niets doen zijn zoveel groter dan de kosten van klimaatactie. Dat hebben de recente overstromingen in ons land laten zien.”
Natuur & Milieu vindt dat het CO2-reductiedoel voor 2030 verhoogd zou moeten worden naar minimaal 55 procent. Nu is dit 49 procent. Ook wil de organisatie dat Lelystad Airport definitief geschrapt wordt en dat er kolencentrales worden gesloten. Ook zou het aanbod duurzame energie omhoog moeten.
Rechtszaak
,,De aarde geeft alle seintjes van de wereld”, stelt directeur Marjan Minnesma van klimaatorganisatie Urgenda, doelend op recente bosbranden, hitterecords en overstromingen. ,,Als we nu nog blind en doof blijven, dan verdienen we het ook niet.” Urgenda spant binnenkort opnieuw een rechtszaak aan om af te dwingen dat Nederland zich houdt aan de klimaatdoelstellingen.
Een nieuw kabinet heeft volgens Minnesma een ‘cruciale taak’ om te zorgen dat het tegengaan van klimaatverandering wordt versneld. ,,VVD-leider Mark Rutte moet nu eens durven. Het is noodzakelijk dat hij wakker wordt en aan de slag gaat.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vader van neergeschoten man: ‘Ze gingen lamskoteletjes halen en toen werden we door de politie gebeld’
Hij stuurde zijn drie zonen er dinsdagmiddag op uit om vlees te halen bij de buurtslager in Hatert. Een paar uur later lag zijn oudste zoon (25) met schotwonden in het ziekenhuis. Hun vader doet nu zijn verhaal. -
Burgemeester Halsema doet aangifte van (doods)bedreigingen naar aanleiding van Ajax-huldiging
Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft aangifte gedaan van een groot aantal onlinebedreigingen die ze vorige week kreeg over de huldiging van Ajax. -
PREMIUM
In parkje waar Denis (3) zich prikte aan drugsnaald gebeurt meer: ‘Kleindochter speelde met condoom’
De driejarige Denis prikte zich vorige maand tijdens het spelen in een park aan een injectienaald, vermoedelijk van een drugsgebruiker. Het jongetje slikt nu volop medicijnen. Maar wat is het voor park, Park Westhof in Rijswijk? ,,Mijn kleindochtertje speelde hier ook al eens met een gebruikt condoom.” -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUMColumn
Huilen om de dood van Lucas en daarna Jesse Klaver uitlachen op TikTok
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Video
Klimaatpanel VN: Klimaatverandering extreem snel, de mens is ‘onmiskenbaar’ de oorzaak
In zeker tweeduizend jaar tijd is het klimaat niet in zo’n rap tempo veranderd. De oorzaak is volgens de onderzoekers van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, ‘onmiskenbaar’ de mens. Alleen drastische maatregelen, zoals een forse beperking van de uitstoot van broeikasgassen, kunnen voorkomen dat we te maken krijgen met extreme weersomstandigheden. ‘Code rood voor de mensheid’, schrijft de VN.