Milieuorganisaties: Meer steenkool stoken is kortzichtig
Milieuorganisaties reageren verbolgen op het besluit van het kabinet om kolencentrales tijdelijk harder te laten draaien. ,,We zitten juist in de huidige crisis door het gebruik van fossiele brandstoffen. Dit is heel kortzichtig”, vindt Faiza Oulahsen van Greenpeace. Peer de Rijk van Milieudefensie vindt het net zoiets als ‘een biertje drinken tegen de kater’.
Kolencentrales mochten slechts op maximaal 35 procent van hun capaciteit draaien, omdat ze een hoge CO2-uitstoot veroorzaken. Aangezien het risico op gastekorten groter is geworden, heeft het kabinet echter vandaag besloten per direct de productiebeperking voor kolencentrales voor 2022 tot en met 2024 in te trekken. Zodoende hoeft minder stroom opgewekt te worden in gascentrales. Op die manier wil het kabinet de weggevallen leveranties uit Rusland het hoofd bieden.
,,De prioriteiten van dit kabinet liggen echt verkeerd als het om klimaatbeleid gaat”, vindt Milieudefensie. ,,Waarom stellen we geen lijst op met essentiële industrieën voor ons gas, zoals we ook in tijden van corona met beroepen deden?”
Nog volop mogelijkheden
Ook Oulahsen ziet nog volop mogelijkheden om in fabrieken en kantoren gas te besparen. Een eenvoudige maatregel als overal oude tl-verlichting vervangen door energiezuinige lampen kan volgens haar al een half miljard kuub gas per jaar schelen. Ook met het inpakken van buizen in fabrieken valt volgens haar nog veel winst te behalen.
,,Kom eerst eens met een fatsoenlijk crisisplan”, roept Oulahsen het kabinet op. Volgens het hoofd Klimaat & Energie van de milieuorganisatie heeft het kabinet sinds de Russische inval in Oekraïne grotendeels ‘op de handen gezeten’, op een campagne na waarin iedereen werd opgeroepen energie te besparen.
In het nieuwe Bescherm en Herstelplan Gas van het kabinet staan maatregelen opgenomen die Nederland kan nemen als er een tekort aan gas dreigt, waaronder dus het opschroeven van kolencentrales. Ook heropening van de gasvelden in Groningen is niet uitgesloten. De ‘vroegtijdige waarschuwing’ is de eerste van in totaal drie crisisniveaus. Er zijn nu geen acute gastekorten in Nederland, maar de teruglopende gasleveringen kunnen wel gevolgen hebben.
Het afsluiten van de gasstroom naar bijvoorbeeld een kunstmestfabriek of de glastuinbouw zou volgens Greenpeace een andere optie zijn. ,,Wij vragen ons af: moeten we Gronings gas winnen om bloemen, tomaten en komkommers te telen voor de rest van de wereld?”
Sceptisch
Natuur & Milieu is ook sceptisch over de effectiviteit van meer kolenstroom. ,,Het gas dat wordt bespaard, omdat de gascentrales minder draaien, komt namelijk niet automatisch in onze gasreserves terecht, omdat we een vrije energiemarkt hebben. De oplossing is dus een wassen neus”, stelt de organisatie, die vindt dat Nederland de klimaatdoelen voor 2030 op deze manier niet gaat halen.
,,Radicale energiebesparing en veel meer gebruik maken van duurzame bronnen moet de focus zijn van het kabinet. Alleen dit helpt om onze fossiele afhankelijkheid af te bouwen, de energiezekerheid te garanderen, en de energieprijs te beheersen”, aldus Natuur & Milieu.
Urgenda laat weten niet blij te zijn met de maatregel, maar benadrukt wel dat het gaat om een uitzonderlijke situatie vanwege de oorlog in Oekraïne. ,,In een normale situatie zou ik hier echt boos over zijn”, aldus directeur Marjan Minnesma. Ze laat weten dat meer kolen niet nodig zijn om ‘de Nederlanders warm te houden'. ,,Wij zijn maar voor 15 procent afhankelijk van Russisch gas, dat kunnen we met energiebesparingen opvangen. Ik zie deze maatregel meer als onderdeel van een totaalpakket om de Europese energielevels op peil te houden, voor het geval dat Poetin de gaskraan nog verder dichtdraait.”
Bekijk hier onze video’s over de energiecrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
Dit is de reden dat er een technische universiteit staat in Eindhoven en niet in Arnhem
Eindhoven -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Jan wil zonnepanelen, maar deze bomen voor zijn huis mogen niet weg: ‘Dit heeft iets kroms’
Jan Ettema heeft zijn jaren 30-woning flink verduurzaamd. Het liefst zou de Apeldoorner een laatste slag maken door zonnepanelen op het dak te plaatsen. Drie bomen zorgen er met hun schaduw voor dat dit niet rendabel is. Op zoek naar een oplossing loopt Ettema tegen regels aan. En hij niet alleen. ,,Ik ben net zo lang blijven zoeken tot er een oplossing kwam die wél kan.’’Apeldoorn -
PREMIUM
Afvalverwerker Avri verdenkt drie chauffeurs van fraude en ontslaat ze op staande voet: ‘Het is zó veel te ver gegaan’
Afvalverwerker Avri, actief in het hele rivierengebied, heeft deze maand drie chauffeurs op staande voet ontslagen. Het drietal zou betrokken zijn bij fraude met ingezameld bedrijfsafval.Geldermalsen -
OM eist 16 jaar cel tegen ‘eindbaas’ Piet S. voor drugshandel en witwassen
Het Openbaar Ministerie heeft vandaag tegen de vermeende Haagse ‘godfather’ Piet S. (67) een straf geëist van 16 jaar voor jarenlange drugshandel, het runnen van de illegale goksite Edobet en witwassen. Zijn zoon Freddy hangt een celstraf van 6 jaar boven het hoofd. Tegen de andere verdachten werden celstraffen geëist van 8 maanden tot 11 jaar.Den Haag
-
PREMIUM2
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUMdierenmens
De Indische mannetjesneushoorn is zijn leven niet zeker
In de rubriek Dierenmens schrijft Annemarie Haverkamp over dieren met een verhaal. Deze week over de Indische mannetjesneushoorn.