Volledig scherm
Militairen moeten een vrije dag opnemen om maandag bij het pensioenprotest aanwezig te zijn, tot woede van de vakbonden. © ANP

Militairen woest op Defensie: wie wil protesteren voor beter pensioen, moet vrij nemen

Militairen die maandag actie willen voeren voor een beter pensioen, moeten daarvoor zelf een vrije dag opnemen. Dat heeft Defensie hen laten weten, tot grote frustratie van de vakbonden. Ze stappen nu naar de rechter.

Maandag is er een groots nationaal pensioenprotest waaraan bijna alle vakbonden meedoen. Dit nadat de onderhandelingen over een nieuw stelsel zijn vastgelopen. Met de actie demonstreren de vakbonden tegen de almaar stijgende leeftijd waarop mensen mogen stoppen met werken en voor het behoud van hun koopkracht als ze eenmaal met pensioen zijn.

Ook militairen maken zich grote zorgen over hun pensioen, maar zij mogen alleen naar de actiedag als ze zelf verlof opnemen. Militaire vakbonden zijn daar woedend over en verzonnen een list; een eendaagse pensioencursus. Maar volgens de vakbonden vindt Defensie dat geen vakbondsactiviteit en moet er daarvoor tóch een vakantiedag worden opgenomen. Onbegrijpelijk, vindt Anne-Marie Snels van vakbond AFMP. ,,Militairen hebben geen stakingsrecht waardoor ze vergeleken met anderen al flink zijn beperkt. Laat ze dan op zijn minst hun recht op een vakbondscursus behouden. Te meer omdat ze zelf ook een belang hebben dat er een akkoord komt.”

Dwingen 

De militaire vakbonden AFMP, VBM en KVMO stappen nu naar de rechter om af te dwingen dat militairen toch aanwezig mogen zijn zonder dat het hen een vrije dag kost. Afgelopen week probeerden de bonden dit via een spoedzitting al bij rechter af te dwingen, maar die rechter vond dat er geen sprake was van een spoedeisend belang. De vakbonden stappen nu opnieuw naar de rechter.

In een bodemprocedure willen ze de vrije dag die ze nu op moeten nemen terug vorderen. Onduidelijk is nog wanneer de nieuwe zaak dient.

Het overleg  tussen het kabinet en de vakbonden over het pensioen liepen eind vorig jaar stuk. Bekijk hier waarom: 

 1. Freek over Boekenbalrel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedragen wordt

  Freek over Boekenbal­rel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedra­gen wordt

  Freek de Jonge (74) heeft geen seconde wakker gelegen van de door hem veroorzaakte opschudding, gisteravond bij de opening van het Boekenbal in Amsterdam. Hij eiste luidkeels schreeuwend van het publiek een statement over de overwinningsspeech van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. ,,Juist de groep die in de zaal zat, moet zich verzetten tegen deze elitaire politieke beweging’’, zegt de cabaretier the day after tegen deze site.
 2. Vilein? Schrijf toch normaal Eus, wreed of vals kan ook
  Brieven met Eus

  Vilein? Schrijf toch normaal Eus, wreed of vals kan ook

  Brieven van lezers, boos op het nieuws of het juist roerend eens met wat deze krant schrijft. We ontvangen ze elke dag. Een bloemlezing van wat onze lezer bezighoudt, siert dagelijks de brievenpagina. Columnist Özcan Akyol vraagt zich in de videoreeks Brieven met Eus af wat krantenlezers ertoe brengt hun woede of passie van zich af te schrijven. Vandaag is hij op bezoek bij Ferry, die vindt dat hij zulke moeilijke woorden gebruikt.